Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja

kriss53 25 Mar 2009 21:24 624776 1515
Automation24
  • Automation24
    smoked
    Level 2  
    Zakupilem model Electrolux EWF10240W, dostawa w sobote. Za rok dam znac jak sie sprawuje. Dzieki i pozdrawiam.
    mrova
    Level 10  
    Pytanie mam standardowe: którą pralkę kupić ?

Pralka do mieszkania "na wynajem", w którym mieszka troje miłych studentów, zatem kryteria na szczęście proste:
    - ładowana od góry,
    - tania,
    - niezawodna.

Czy nadal polecacie mastercooka PTE 1036, czy może jednak inną ?

Pozdrawiam - mrova

P.s. siadła prala Philipsa, używałem (tzn. lokatorzy) ledwie osiem lat, kupiona w 2002 r. jako używka ze Szwecji za całe 170 PLN. Coraz słabsze te sprzęty :cry:
    lokiw
    Level 11  
    Witam:)wybrałem pralkę Siemens WM14S7B1EU. mam nadzieję, że będzie mi służyła:)dzięki za wszyskie pomocne informacje, pozdrawiam Adrian
    zwykły człek
    Level 20  
    mrova - jak ma być tania i dobra to chyba jeden z lepszych wyborów.
    mrova
    Level 10  
    Dzięki "zwykły człeku".
    1. a jaki górnowsad byłby alternatywą - tani i niezawodny ?
    2. czy łaszczyć się na 5 - letnią gwarancję i dopłacać 300 - 400 PLN (niechętnie) ?

Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło - lato coraz bliżej :D
    Headman
    Level 1  
    Witam fachowców ;] Studiuję sobie Wasze forum ze względu na problem przed jakim staję. Powoli czas zacząć prać u siebie w domu a nie wozić się z praniem po rodzicach. I tak oto podobnie jak i w sklepie tak i tu wybór jest ogromnie trudny. Ilu ludzi tyle opinii. Wystarczy prześledzić kilka ostatnich stron aby w głowie zrodził się mętlik. Ale do rzeczy bo nie od krytyki ja tu jestem. Poszukuję pralki w wersji slim do 45 cm, 1000 obr/min wg mnie to max, na chwilę obecną jest nas dwoje ale w planach jest powiększenie rodziny do 4 osób więc i prania przybędzie, 4,5-6 kg wsadu, ładowana od frontu, nie nafaszerowaną bajerami ale mały wyświetlacz mile widziany. Po ciekawej lekturze kilku stron forum skłaniam się coraz bardziej do ELEKTROLUXA EWS 12470 W bądź 10470 W ( http://www.ceneo.pl/;0152080551-10.htm tu ciekawe zwłaszcza dwa pierwsze komentarze ). Zastanawia mnie jednak fakt, że niewiele się pisze o włoskich producentach. Czyżby był to naprawdę aż taki badziew, że nie warto poświęcać nawet odrobinę uwagi? A piszę dlatego, gdyż bardzo pięknie prezentuje się INDESIT PWSE 6128 S. w związku z tym, że sugeruje się jedynie wyglądem zewnętrznym proszę Was bardzo o poradę co do tych trzech modeli i ewentualne Wasze propozycje. Pozdrawiam :D
    suluk
    Level 1  
    Witam

Czy Electrolux EWF12670W to nadal dobry wybór?

Model chyba z 2007 roku, masa pozytywnych opinii na necie o nim. Pojawiała się na tym forum czas jakiś temu, ostatnio nikt jej nie poleca. Warto ją dziś kupować, czy technologia poszła do przodu i za porównywalną cenę można dziś dostać coś lepszego? Co w niej jest przestarzałe? Co poradzicie?

Podobna uwaga do popularnego czas jakiś temu modelu: Electrolux EWF14470W
  • Automation24
    popey111
    Level 21  
    mrova wrote:
    Dzięki "zwykły człeku".
    1. a jaki górnowsad byłby alternatywą - tani i niezawodny ?
    2. czy łaszczyć się na 5 - letnią gwarancję i dopłacać 300 - 400 PLN (niechętnie) ?

Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło - lato coraz bliżej :D

Mrova czemu 300-400 zł można już kupić z przedłużeniem gwarancji za około 1100zł

Dodano po 4 [minuty]:

suluk wrote:
    Witam

Czy Electrolux EWF12670W to nadal dobry wybór?

Model chyba z 2007 roku, masa pozytywnych opinii na necie o nim. Pojawiała się na tym forum czas jakiś temu, ostatnio nikt jej nie poleca. Warto ją dziś kupować, czy technologia poszła do przodu i za porównywalną cenę można dziś dostać coś lepszego? Co w niej jest przestarzałe? Co poradzicie?

Podobna uwaga do popularnego czas jakiś temu modelu: Electrolux EWF14470W

Pralki ok, ale polecam raczej serię EWFXX470- po co płacić za wyświetlacz który nie wnosi żadnych dodatkowych funkcji. Pomyśl może jeszcze o gorenje wa72125, porównywalne ceny a sprzęt już sposro nowocześniejszy choć nie ma aż tak dużo opcji co electrolux.

Dodano po 7 [minuty]:

Headman wrote:
    Witam fachowców ;] Studiuję sobie Wasze forum ze względu na problem przed jakim staję. Powoli czas zacząć prać u siebie w domu a nie wozić się z praniem po rodzicach. I tak oto podobnie jak i w sklepie tak i tu wybór jest ogromnie trudny. Ilu ludzi tyle opinii. Wystarczy prześledzić kilka ostatnich stron aby w głowie zrodził się mętlik. Ale do rzeczy bo nie od krytyki ja tu jestem. Poszukuję pralki w wersji slim do 45 cm, 1000 obr/min wg mnie to max, na chwilę obecną jest nas dwoje ale w planach jest powiększenie rodziny do 4 osób więc i prania przybędzie, 4,5-6 kg wsadu, ładowana od frontu, nie nafaszerowaną bajerami ale mały wyświetlacz mile widziany. Po ciekawej lekturze kilku stron forum skłaniam się coraz bardziej do ELEKTROLUXA EWS 12470 W bądź 10470 W ( http://www.ceneo.pl/;0152080551-10.htm tu ciekawe zwłaszcza dwa pierwsze komentarze ). Zastanawia mnie jednak fakt, że niewiele się pisze o włoskich producentach. Czyżby był to naprawdę aż taki badziew, że nie warto poświęcać nawet odrobinę uwagi? A piszę dlatego, gdyż bardzo pięknie prezentuje się INDESIT PWSE 6128 S. w związku z tym, że sugeruje się jedynie wyglądem zewnętrznym proszę Was bardzo o poradę co do tych trzech modeli i ewentualne Wasze propozycje. Pozdrawiam :D

Headman indesit to również ciekawy produkt zwłaszcza modele z serii prime są warte rozważenia.
    mrova
    Level 10  
    Padło pytanie:
    "Mrova czemu 300-400 zł można już kupić z przedłużeniem gwarancji za około 1100zł"

Bo tak mi wyszło z porównania cen pralek z 2 i z 5-letnią gwarancją ...

Ale z treści pytania wnioskuję :idea: że można dopłacić jakąś kaskę i "przedłużyć" gwarancję ...
    popey111
    Level 21  
    Można:) Jak chcesz wiedzieć gdzie znalazłem taką ofertę to napisz na maila:) na forum reklamy nie będę robił:)
    krwin
    Level 2  
    Headman wrote:
    Witam fachowców ;] Studiuję sobie
    (...)
    Wasze propozycje. Pozdrawiam :D

Mam dokładnie taki sam problem i takie same wymagania, mógł by ktoś podać kilka ciekawych propozycji. Nalegam :) (Tylko ten wyświetlacz to faktycznie zbędna rzecz)

popey111 wrote:
    Można:) Jak chcesz wiedzieć gdzie znalazłem taką ofertę to napisz na maila:) na forum reklamy nie będę robił:)

Uuu.. Jak masz coś ciekawego to chyba nie złamiesz prawa dając tu link, chyba to nic złego, że konsumenci dzielą się na forum swoją wiedzą :P

I jeszcze jedno tylko nie bijcie, co o pralkach Smasunga.
    Pozdr
    popey111
    Level 21  
    Ale w ten sposób wprowadzam trochę dramatyzmu :)
    Tak serio to jak ktoś sam nie chce poszukać :) co innego jak szuka a znaleźć nie może-wtedy chętnie pomogę.
    marcel_76
    Level 13  
    No i mój Branft wydał wczoraj ostatnie tchnienie po 9 latach pracy praktycznie bez przerwy (średnio jedno pranie dziennie przez te 9 lat) i teraz muszę coś kupić na już.
    Zastanawiam się nad Hotpoint-Ariston AQXL 109/HA bo nie jest to drogi sprzęt a za 260 PLN można dokupić 5 letnią gwarancję. Nie planuje kupować sprzętu na następne 10 lat więc myślę o tańszej pralce i wymianie jej po właśnie >5 latach.
    Brandt dotąd używany był pralką otwieraną do góry, teraz żona chce normalną frontowo otwieraną pralkę (duże pokłady osadu wytwarzają się na gumach w tych otwieranych od góry), a w tym przypadku wchodzi w grę pralka z drzwiczkami otwieranymi na prawą stronę. Czy możecie doradzić coś innego czy brać tego aristona chodziaż różne opinie krążo o tej marce.
    popey111
    Level 21  
    Marcel_76 jeżeli chodzi o otwieranie na prawą stronę to masz do wyboru jeszcze Miele lub LG z praniem parowym. Więc jak byś nie szukał to wychodzi Ariston lub jeszcze coś z mastercooka. Tylko czemu piszesz że przedłużenie gwarancji to aż 260 zł? U producenta niecałe 200zł kosztuje:)
    marcel_76
    Level 13  
    chcę kupić rtv euro agd a tam piszą 260 pln (jak można przedłużyć u producenta taniej?)
    piszesz iż jest jeszcze LG i miele ale w jakich kwotach i gdzie można zobaczyć bo ceneo nie pokazuje z otwieraniem na prawą stronę?
    popey111
    Level 21  
    [quote="marcel_76"]chcę kupić rtv euro agd a tam piszą 260 pln (jak można przedłużyć u producenta taniej?)
    piszesz iż jest jeszcze LG i miele ale w jakich kwotach i gdzie można zobaczyć bo ceneo nie pokazuje z otwieraniem na prawą stronę?[/quote Zajrzyj do karty gwarancyjnej tam jest wszystko pięknie opisane. A co do miele i lg to cenowo i tak nie pasują do twoich założeń :) więc zostaje ariston albo mastercook. Zerknij jeszcze mixelectronics :) i oleole:)
    marcel_76
    Level 13  
    [quote="popey111"]
    marcel_76 wrote:
    chcę kupić rtv euro agd a tam piszą 260 pln (jak można przedłużyć u producenta taniej?)
    piszesz iż jest jeszcze LG i miele ale w jakich kwotach i gdzie można zobaczyć bo ceneo nie pokazuje z otwieraniem na prawą stronę?[/quote Zajrzyj do karty gwarancyjnej tam jest wszystko pięknie opisane. A co do miele i lg to cenowo i tak nie pasują do twoich założeń :) więc zostaje ariston albo mastercook. Zerknij jeszcze mixelectronics :) i oleole:)

Ale czy są LG otwierane na prawą stronę bo założenia cenowe zawsze można zmienić.
    tonopah
    Level 10  
    Czas mojej pralki ariston dobiegł końca 3 lata i teraz 600 PLN chcą za łożyska, tak więc czas wybrać coś nowego.
    Czy możecie coś polecić do 1500 ładowana od przodu z gwarancją 5 letnią i żeby cicha była.
    Nie mam naprawdę pojęcia jak zabrac się za wybór pralki skoro tego tyle rodzajów jest.
    pozdrawiam
    popey111
    Level 21  
    Tonopah z chęcią pomożemy ,trudno trafić strzelając na ślepo:) Napisz coś więcej, jak wyobrażasz sobie nową pralkę:) Zaraz pewnie ktoś napisze "kup cokolwiek",jednak odradzam takie podejście-liczą się przecież twoje potrzeby:)
    tonopah
    Level 10  
    Sam nie wiem co mam napisac jako kryterium, obecnie mam 6kg ładowności i to na pewno chciałbym zostawić, ważne żeby była cicha, miała funkcje czasowego opóźniania startu prania, do klasy energetycznej nie przywiązuje uwagi, obroty to sam nie wiem czy obecne 1200 to ma znaczenie, ładowana od przodu, programy to jakiś podwyższony standard żeby był jakiś wybór, wygląd bez znaczenia, wymiary muszę ją wstawić w standardową dziurę na pralkę.
    popey111
    Level 21  
    Oto kilka pomysłów

AEG Lavamat 72850A
    LG WD-12391TDK
    Gorenje WA 72125
    Samsung WF7604SUV
    Samsung WF-8602 NGV

Poczytaj o nich. Każdą z nich uważam za dobry wybór choć powody ku temu są różne:)
    popey111
    Level 21  
    Kadafi123 ponieważ w innych firmach rozwiązanie nie dostępne przy tak przystępnej cenie. Co do czasu prania to polecam lekturę instrukcji np boscha wae24463:) program testowy trwa sporo dłużej:).
    kadafi123
    Level 10  
    popey111 wrote:
    Kadafi123 ponieważ w innych firmach rozwiązanie nie dostępne przy tak przystępnej cenie. Co do czasu prania to polecam lekturę instrukcji np boscha wae24463:) program testowy trwa sporo dłużej:).

Jakie rozwiązanie, bo nie mogę nic dopasować, a zgadywać co TY wiesz nie chcę.
    Poza tym mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie:
    Możesz mi logicznie wytłumaczyć, dlaczego pralki Gorenje w wersji 5,6 i 7 kilowej serii WA mają taką samą pojemność bębna (54 litry, tak podaje producent), bo wg mnie to spokojnie można by 7 kg ładować do 5 kg. A jeśli nie, to pranie za każdym razem należy ważyć wkładając do 5 kg, by nie przekroczyć wagi dopuszczalnej ?
    I jeszcze jedno, czy w związku z tym można pralkę 5 i 7 kg przeładować?

Pozdrawiam
    Kadafi
    popey111
    Level 21  
    Kadafi. Ciche, oszczędne i z niezłym czasem prania:) w porównaniu ze sporo droższymi boschem, siemensem,LG:) lub mniej oszczędnymi electroluxem, samsungiem.

Dodano po 1 [minuty]:

Sorki za stylistykę, zmieniałem poprzedni post i tak troszkę niespójnie wyszło ;)
    Arminiusz
    Level 1  
    Ja mam pytanie z innej beczki - moim głównym problemem jest kwestia gwarancji, tzn. jaka jest opłacalność przedłużenia z 2 do 5 lat (abstrahując od faktu, że tak krótka gwarancja na sprzęt to żart) przy korzystaniu z pralki nie częściej niż raz w tygodniu.

Generalnie myślałem nad proponowanymi wyżej Mastercookami PTDE-104 ECO i 134 ECO, ale po przemyśleniu kwestii kosztów ekstra gwarancji zastanawiam się nad ewentualną nieco tańszą opcją (np. Whirlpool AWE 7729)

Wymagania:
    Ładowana od góry
    Wsad 5-6 kg
    Klasa energetyczna A lub A+ (prądożarcie w granicach 1 Kwh)

Co polecicie?
    popey111
    Level 21  
    Arminiusz wrote:
    Ja mam pytanie z innej beczki - moim głównym problemem jest kwestia gwarancji, tzn. jaka jest opłacalność przedłużenia z 2 do 5 lat (abstrahując od faktu, że tak krótka gwarancja na sprzęt to żart) przy korzystaniu z pralki nie częściej niż raz w tygodniu.

Generalnie myślałem nad proponowanymi wyżej Mastercookami PTDE-104 ECO i 134 ECO, ale po przemyśleniu kwestii kosztów ekstra gwarancji zastanawiam się nad ewentualną nieco tańszą opcją (np. Whirlpool AWE 7729)

Wymagania:
    Ładowana od góry
    Wsad 5-6 kg

Co polecicie?

Kup mastercooka albo electroluxa, przedłuż gwarancję. Znajdź model który z przedłużeniem gwarancji nie przekroczy twojego budżetu. Jeżeli electrolux ewts10420 mieści się w twoich założeniach to kup-fajna pralka. A jeżeli nie to mastercooka ale raczej bez "eco":)
    editor
    Level 13  
    Arminiusz wrote:

Wymagania:
    Ładowana od góry
    Wsad 5-6 kg

Co polecicie?

polecam pralki w klasie A+, czyli te nie istniejące, bo się nie psują. :D