Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja

kriss53 25 Mar 2009 21:24 624917 1515
Buderus
    maqdallena
    Level 10  
    Witam a co powiecie o pralce gorenje ws 73121 warto czy nie.
    jestem ciekawa czy do tych pralek są tanie czesci czy drogie , aha a moze polecilibyscie mi cos innego niz ta wyzej wymieniona ???
  • Buderus
    maryann
    Level 37  
    Gdzieś to było, ale trudno znaleźć na tak wielu stronach- czym istotnym różni się Samsung WF7522 SUV od S8V ?
    Jarwol
    Level 10  
    Podjąłem decyzję kupna pralki

Navigator AWCN12DA
    cena 916pln w moim mieście. Gwarancja producenta 5 lat.

dam znać jak będę mia pierwszą awarię.

Pozdrawiam

Jarek.
    ww_p
    Level 9  
    Genius_kce wrote:
    Witam

Temat przeczytałem od początku roku 2010.
    Opinie o pralkach i firmach są bardzo różne, dlatego też mam 2 opcje zakupu pralki. Proszę o przekonanie mnie do któregoś wariantu.

Wariant 1: Zakup taniej (około 900zl) pralki Amica AWSN 10DA. Amica daje teraz 5 lat gwarancji, wiec przynajmniej nie będzie trzeba płacić za naprawy. Po 5 latach jak sie cos popsuje to na smietnik i nowa.

Wariant 2. Zakup droższej (około 1700zl) Electrolux EWS 126540W. Silnik indukcyjny, ładowność 6kg + dużo bajerów, podobno dobra marka, ale 2 lata gwarancji tylko.

Chciałbym poznać opinie zwłaszcza speców od pralek, ale chętnie poznam też zwykłych konsumentów.

Mam podobny dylemat. Szukam pralki pełnowymiarowej, ładowanej od frontu 6 kg, 1000 obr. Zastanawiam się nad Amica z 5-letnią gwarancją : Easytronic AWCE10DA lub Navigator AWCN10DA. Biorę także pod uwagę analogiczny model Electrolux np. EWF 10470W. Aktualnie Electrolux zdaje się wymienił je na EWF106210W, EWF106510W, EWF106410W... niestety Elki maja tylko 2 letnia gwarancję.

Dodano po 6 [minuty]:

Jarwol wrote:
    Podjąłem decyzję kupna pralki

Navigator AWCN12DA
    cena 916pln w moim mieście. Gwarancja producenta 5 lat.

dam znać jak będę mia pierwszą awarię.

Pozdrawiam

Jarek.

Może nie czekajmy na pierwsza awarię ;) Daj znać jakie są pierwsze wrażenia z użytkowania.
    glabro
    Level 11  
    Przestudiowałem prawie cały wątek i zastanawiam się między Boschem serii WLX lub Electroluxem EWS ale trochę się pogubiłem.

Oto one.

* BOSCH WLX 24462 PL
    * ELECTROLUX EWS126540W

Na plus Electroluxa 6kg wsad, a Bosch ma 4,5 ale bardziej intuicyjny programator.
    Też jestem ciekaw czy przyciski Electroluxa wytrzymają dostatecznie długo czy Boscha dotykowe będą lepsze.

Powiedzcie tylko, która z pralek ma lepsze podzespoły mam tutaj na myśli zespół piorący czy jest w nich klejony czy skręcany aby można się dobrać do łożysk oraz jak jest z silnikami czy mają szczotki czy nie.

Interesuje mnie ta kwestia tym bardziej, że sam majsterkuję przy pralkach a naprawiłem już 3. Czasami wystarczy luty poprawić a jak oddacie do serwisu to bóg jeden wie jakie znajdą tam usterki.

Napewno po skończeniu gwarancji zaimpregnuje część elektroniki.
  • Buderus
    hydrosan
    Level 12  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie prędkości AWCN1200 i AWCN1400 różnią się tylko mocą silnika czy ta 1400 ma mocniejsze podzespoły i ewentualnie którą polecacie?
    forfun26
    Level 2  
    Witam !

Pralka BOSCH WAE 24463 PL (Skłaniam się ku pralkom z gł. ~60cm) - po przeczytaniu kilku opini i "przekopaniu" tego forum wstępnie padło na ten model, z tego co wyczytałem ma dużo dobrych ustawień programów.

Dość często chciałbym korzystać z programu super krótki 15' i to jest jedyne co mnie nurtuje w tym modelu jak i innych pralkach BOSCHA, gdzieś w instrukcji obsługi znalazłem, że maksymalny załadunek na ten program wynosi tylko 2 kg. Czy może jest inczej i jestem w błędzie ??

Rodzice mają Mastercooka PFD-1477, tam jest program krótki 30' i jakoś nie mają limitów załadowań na tym ustawieniu, ładują do 7kg, przynajmniej tak mówili ;). Ponoć Mastercook to prawie jak Bosch więc może nie warto aż tyle przepłacać i wybrać PFD-1277 ?

Bosch - Odnośnie programów to jak funcja TIME PERFECT wpływa na czas prania ? Tzn. jaka będzie różnica czasu pomiędzy programem bez tej funkcji a programem z tą opcją ?

Proszę o pomoc w tej kwestii.
    kojeczko451
    Level 10  
    Polecam pralki z firmy Amica ale nie model PB 5560A411,
    oraz Beko WML 15080P posiadam pralkę już ponad 5 lat i wszystko jest OK a piorę bardzo dużo.
    soundscape
    Level 12  
    forfun26 wrote:

Dość często chciałbym korzystać z programu super krótki 15' i to jest jedyne co mnie nurtuje w tym modelu jak i innych pralkach BOSCHA, gdzieś w instrukcji obsługi znalazłem, że maksymalny załadunek na ten program wynosi tylko 2 kg. Czy może jest inczej i jestem w błędzie ??

Podczas używania programu krótkiego rzeczywiście producent zaleca mniejszą ilość wsadu, podobnie jak dla syntetyków, czy wełny. Związane jest to tylko i wyłącznie z efektem wypieralności. Nie ma co oczekiwać cudów, że w 15 min idealnie wyprany będzie cały bęben prania.

forfun26 wrote:

Bosch - Odnośnie programów to jak funcja TIME PERFECT wpływa na czas prania ? Tzn. jaka będzie różnica czasu pomiędzy programem bez tej funkcji a programem z tą opcją ?

Standardowa Bawełna 60C w tym modelu ma ok 2:30, ze speed perfect 1:06, z eco perfect chyba 3:05 (czasy biorę z pamięci, więc w rzeczywistości mogą się trochę różnić). Dla programu syntetyki różnice nie są aż tak znaczne, również ze względu na to, że podstawowy czas prania jest krótszy od bawełny.
    ~wac
    Level 21  
    To już chyba lepsze są te starsze modele co nie mają aż takich rozbieżności czasowych.Mój Bosch pierze bawełne 1:30 i to chyba jest optymalny czas prania.Program 15 minutowy używam ,ale sporadycznie.Coś tam wypierze ,ale żeby pełny załadunek wypłukać na tak krótkim programie to ciężko będzie.
    Znajomacaffe
    Level 2  
    Witam :)

To mój pierwszy posta na tym forum ale wiele razy już korzystałam z rad jakie można na nim znaleźć :)

Mam konkretne pytanie ... od jutra w MM jest w promocji pralka Bosch WAE 2046FPL, odpowiada mi wielkość załadunku ( 7kg), ilość obrotów wirowania i programy które posiada. Niestety niewiele jest opinii na jej temat w internecie. Zwracam się z prośbą o opinie czy warto kupić tą pralkę ?
    ps. z tego co widzę seria WAE jest na forum polecana ale może na coś jeszcze trzeba zwrócić uwagę ?

Pozdrawiam :)

ps2. zapomniałam napisać że pralka ma kosztować 1199 pln
    glabro
    Level 11  
    Uważam, że praleczka w MM jest godna polecenia w tej cenie w dodatku w ratach 0%. Jest robiona co prawda w Polsce, ale są też modele robione w Chinach.
    Max 1000 obr może nie jest rewelacją ale na pewno oszczędzi łożyska. Jeśli masz miejsce na pełnowymiarową pralkę brałbym ją na pniu, jeśli nie masz większej gotówki.
    Znajomacaffe
    Level 2  
    Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź :)
    tOOmki
    Level 11  
    Electrolux ostatnio wprowadza nowa serię pralek i zmienia się również ich oznaczenia.

Wcześniej było np. EWS 10470W (czyli EWS i 6 znaków), teraz jest np. EWS 126540 (czyli EWS i 7 znaków). Powstało wiele nowych odpowiedników starszych modeli, więc warto troszkę poszukać.

Łatwo również o pomyłkę, lub kombinację sprzedawców w postaci sprzedaży starych modeli w cenie nowych - bo niektóre numery modeli (stary i nowy) są do siebie bardzo podobne.

Osobiście kupiłem EWS 126540W - funkcje i wymiary pełnowymiarowej pralki, bo ten model ma gł. 44cm zamiast standardowej 60cm.
    Jak na razie działa bez zarzutu.
    RNIC
    Level 15  
    Witam wszystkich niezdecydowanych.

Niedawno stanąłem przed problemem wyboru pralki.
    Pralka pełnowymiarowa ładowana od przodu.
    Po przeczytaniu całego wątku "Jaką pralkę kupić" (dwie poprzednie części też) wiedziałem ... , że dalej niewiele wiem.
    Miał być AEG, Electrolux, łamałem się w stronę Aristona Aqualtis-a, myślałem o Gorenje

Jednakże kilka postów pozwoliło mi zawęzić obszar poszukiwań i zdecydowałem się na BOSCH WAS 24462 PL. Jest to najniższy model tej firmy z silnikiem indukcyjnym.

Posiada: Silnik indukcyjny; 1200 obr; wsad 8 kg; Made in Germany (tak przynajmniej pisze z tyłu)

Wrażenia po kilku praniach:
    Pranie tradycyjnie w oparach wody, cisza podczas prania - największy hałas powoduje nalewanie wody (prawie wodospad) oraz wypompowywanie (jak już ssie powietrze).Główny silnik niesłyszalny i z tego powodu lepiej słychać przewalanie się ciuchów i chlupot wody. Wcześniej miałem (14 lat) Polara też na silniku indukcyjnym i tam było słychać specyficzne brzęczenie, które jednak "kryło" dźwięki prania. Polar był jednak zdecydowanie cichszy od innych pralek napędzanych silnikami szczotkowymi (specyficzny drażniący jęk - gwizd).
    Po zakończeniu prania pomiędzy każdym płukaniem wiruje (Polar tego nie miał). Z tego co doczytałem w "super wypasionej" instrukcji przy delikatnych programach nie ma wirowania co płukanie ale jeszcze ich nie testowałem. Przy programie Jeans pierze w śladowej ilości wody jednak pod koniec programu dolewa sporo wody (tak mniej więcej do 1/4 - 1/3 zbiornika) i pierze jeszcze z 10 minut. Potem odpompowanie, wirowanie itd.

Generalnie dopiero uczymy się z żoną tej pralki. Jeżeli dalsze spostrzeżenia będą ciekawe to je opiszę.
    Do wad tej pralki chyba mogę zaliczyć dotykowy system sterowania (Touch Control). Po pierwsze jest cholernie czuły zwłaszcza wtedy gdy tego nie chcemy (blokada przeciw dzieciom jest używana permanentnie, również przeciw dorosłym). No i przestawienie temperatury czy obrotów odbywa się na zasadzie przeskoku o wartość w dół (np wirowanie: 1200; 1000; 800; 600; 400; bez wirowania), wolałbym przyciski + - No cóż nie można mieć wszystkiego.
    Następna rzecz to instrukcja - równie dobrze mogłoby jej nie być. Strata byłaby niewielka a ile drzew uratowanych.

Nie wiem jak wygląda sprawa zbiornika (czy jest klejony, czy skręcany itd) Nie chciało mi się jej jeszcze rozkręcać a z zewnątrz się tego nie zobaczy ani od tyłu ani od dołu.

Mam nadzieję (ŻYCZĘ SOBIE) że trochę popracuje. No może nie 14 ale jakieś 10 lat wytrzyma.

Zastanawiałem się też nad MIELE ale ceny jednak nie byłem w stanie strawić w sensie moralnym (3500 za podstawowy model, 3880 za drugi od dołu).
    ~wac
    Level 21  
    Marne szanse ,że 10 lat aż wytrzyma ,ale życze powodzenia.Ja mam model Bosch Logixx 8 najwyższy z serii WAS jednak z silnikiem tradycyjnym z 2008 roku.Efekt prania niezly.Pozatym mam kilka zastrzeżen.Jej największą zaletą jest duży bęben 65 l.Przy wirowaniu słychać charakterystyczny świst bo silnik jest szczotkowy.Najbardziej co mnie w niej denerwuje to problem z wyważeniem niektórych ładunków np. pościel , poduszki itp.Niekiedy wogóle nie wiruje bo nie potrafi sobie wsadu rozłozyć.Dokupiłem chwile temu drugą pralke Gorenje WA 60149 , 1500 zł tańszą niż ta i takich problemów nie ma.Nie wiem może te starsze modele są jakieś niedopracowane. Możliwe ,że ja trafiłem na taki.Ogólnie ujdzie w tłumie ,ale więcej bym jej nie kupił ,bo szkoda aż tyle pieniędzy na funkcje których będzie się używać przez pierwsze pół roku ,a później zacznie się korzystać z góra 3 programów.Jeśli chodzi o jakość to jak zwykle wszystko zależy jak się uda czy to tania pralka czy droga.

Pozdrawiam
    czuddi
    Level 1  
    Witam!
    proszę pomoc. co sządzicie, czy ktos ma, , zna, wie cos o pralce Hoover HTV 714 SL.
    konkretnie chodzi mi o jej awaryjnosc i sprawnosc, serwic etc etc .Słabe i mocne punkty. cena ok 1600 zł.
    z gory dziekuje za szybka odpowiedz!!!!
    zwykły człek
    Level 20  
    Pytanie z innej beczki: Pralka z podłączeniem do ciepłej wody - kiedyś było parę modeli, ale chyba się wszyscy wycofali. Znajomy mnie zapytał, bo ma kolektory, a ja przeszukałem cały swój arsenał i nie znalazłem. Dajcie znać, jak coś będziecie wiedzieć.
    karel48
    Level 11  
    Witam!
    Bardzo proszę o pomoc - przejrzałem cały wątek i wybrałem 2 modele Boscha którymi jestem zainteresowany:
    1. WLX 24462PL - made in Germany
    2. WLM 24440PL - made in China
    Patrząc na kraj produkcji nie miałbym wątpliwości ale za "chińskim" modelem przemawia o 1kg większy załadunek oraz Aqua Stop a żona jeszcze dodatkowo patrzy na względy estetyczne i tutaj tez chińczyk ma większą przewagę. Dodatkowo jest jeszcze system czyszczenia pojemników środków piorących, który (jeżeli działa) tez mógłby być przydatny.
    Zadałem sobie trud wykonania paru telefonów m.in do serwisu Boscha jak i niezależnych serwisantów - w Boschu polecają chińczyka, serwisanci niemca (ale nic nie potrafią powiedzieć o modelu chińskim - co może świadczyć na jego korzyść). Jednak ani jedni ani drudzy mnie nie przekonali. W sklepach zarówno internetowych jak i dużych sieciowych czyli Saturn, Media Markt sprzedają duże ilości modelu WLM i ponoć klienci są zadowoleni ...
    Nigdzie nie dowiedziałem się czy model WLM 24440PL posiada rozbieralny moduł piorący (WLX tak) a chyba od tego uzależnię jego zakup.
    Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź ponieważ muszę podjąć decyzję ... na wczoraj ... stary Whirpool górnoładowany odmawia współpracy po 14 latach.
    Pozdrawiam:|
    adams99
    Level 1  
    Witam.

Po wstępnej selekcji zostały mi trzy modele pralek do wyboru :

Siemens WS10F27RPL (mój faworyt, ma dobre opinie na necie)
    AEG Lavamat 60840L
    Bosch WLX 2048 KPL (ponoć nowość i niewiele o niej piszą)

W moim Indesicie WISE107 padły łożyska i coś jeszcze i naprawa minimum 400zł. Pralka ma 5 lat więc nie chcę w nią pakować takiej sumy. Poza tym po stwierdzeniu odklejania się ścianki tylnej w lodówce tej samej firmy mam dość Indesita.

Jutro jadę pomacać pralki ale z chęcią wysłucham przed zakupem waszych sugestii.

Dziękuję za pomoc.
    Shylios
    Level 1  
    Witam wszystkich!
    Poczytałem już dużo na temat pralek i mam problem, którą pralkę wybrać?

LG F1068LD czy Samsung WF0600NXW

LG F1068LD:
    +10 lat gwarancji na silnik
    +Technologia DirectDrive
    +44cm głębokości

Samsung WF0600NXW:
    +Cena
    +Mniejsza awaryjność

Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z awaryjnością tych pralek? Wiele osób narzeka na LG że trzęsą sie i hałasują, ale model z DD nie powinien mieć tych problemów + 10 lat gwarancji na silnik, co znacznie zmniejsza koszty naprawy w razie jego awarii (przeciętnie silnik kosztuje koło 400zł). Natomiast Samsung ogólnie z tego co czytałem jest mniej awaryjny, czy faktycznie jest różnica w awaryjności tych marek? Wiadomo że może się różnie trafić, ale jak w samsungu padnie silnik po gwarancji to leżę, a w LG serwis się martwi. Ale jak z resztą części? W której z tych pralek bardziej wytrzymałe są inne podzespoły jak łożyska, programator itp?
    Miał ktoś którąś z tych pralek? Co może o niej powiedzieć? Po za kwestią wytrzymałości, jak maj się korzystanie z nich w praktyce?

Z góry dziękuje.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    10 lat gwarancji na silnik,bo w zasadzie teraz silniki już się nie psują.
    No i łożyska do Samsunga czy LG to koszmar.Mają bardzo nietypowy wymiar,więc żaden zamiennik nie pasuję,i pozostaje tylko oryginał,który jak już jest dostępny to kosztuje sporo w porównaniu do konkurencji.Przy awarii programatora to można zapomnieć o wymianie.
    jarek19731
    Level 11  
    Od 2 lat używam Samsunga WF-B1061, jest to wersja pozbawiona klasycznego obrotowego programatora przez to bardzo prosta w obsłudze. Działa bez problemów jest oszczędna ładnie pierze a kosztowała ok 1000zł.

Polecam z czystym sumieniem to w końcu firma z 70 letnią tradycją.

Link do Samsung WF-B1061

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja
    hanah
    Level 2  
    moja 14 letnia pralka Polar Dafne chyba dokonala zywota. Jest jakies spiecie i wywala mi korki, szczesliwie nie zdazyla zbyt wiele wody pobrac... :-)
    Obawiam sie, ze naprawa nie ma sensu, w trybie ekspresowym musze kupic nowa. Nie zalezy mi na tych wszystkich bajerach i wygladzie, pralka ma po prostu prac.
    Na co zwracac uwage przy zakupie? dlugosc gwarancji?, konkretna firma? Czytam i czytam i wcale jasniej mi sie nie robi.
    RNIC
    Level 15  
    do hanah

Skoro wcześniej miałeś dużą pralkę ładowaną od przodu to zakładam że ten wymiar ci odpowiada.
    W związku z tym śmiało można polecić ci Gorenje WA 63xxx i wyżej (tak przynajmniej radzili wcześniej na tym forum) Ale Gorenje jest chyba na zwykłym szczotkowym silniku.
    Polar miał silnik indukcyjny (niezbyt to było ciche ale cichsze niż wszystko na szczotkach) więc możesz też popatrzeć na coś z AEG na indukcji (uwaga na kiepskie mocowanie drzwi), Electrolux, no i Bosch od serii WAE. Indukcja w Boschu to dopiero pralka WAS 24462 PL - pralka 8 kg i 1200 obrotów (cena od 1900 w górę) ale ja to właśnie kupiłem i po trzech tygodniach użytkowania nie narzekam.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    hanah wrote:
    moja 14 letnia pralka Polar Dafne chyba dokonala zywota. Jest jakies spiecie i wywala mi korki, szczesliwie nie zdazyla zbyt wiele wody pobrac... :-)
    Obawiam sie, ze naprawa nie ma sensu, w trybie ekspresowym musze kupic nowa. Nie zalezy mi na tych wszystkich bajerach i wygladzie, pralka ma po prostu prac.
    Na co zwracac uwage przy zakupie? dlugosc gwarancji?, konkretna firma? Czytam i czytam i wcale jasniej mi sie nie robi.

No i właśnie kiedyś Polary były produkowane na licencji Gorenje. Śmiało polecam tą firmę.Wiadomo przy naszej wodzie z łożyskami bywa różnie,w Gorenje w razie awarii są one w 100% wymienialne.Mam dobry kontakt z serwisem Gorenje,i tak: części są tanie,rzadko kiedy pada elektronika,a jak już to programator to koszt ok.200zł. W miesiącu serwis ma ok.5-10 zgłoszeń napraw na pralki Gorenje,co przy konkurencji to super wynik.No i jak twierdzi serwisant: 80% usterek wynika ze złego użytkowania pralki.
    tomaszek71
    Level 10  
    nasza Ardo przeszła do krainy wiecznego prania (wytrzymała 15 lat) więc żona wysłała mnie dzisiaj z misja zwiadowczą. Cp myślicie o tych modelach?
    http://www.euro.com.pl/pralki/amica-nawigator-awsn12da.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/lg-f-1222nd.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ews12670w.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/bosch-maxx7-wae2046fpl.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/aeg-electrolux-lavamat-62840-l.bhtml
    Cholera którą wybrać zeby mi moja Pocahontas kołków na głowie nie ciosała?Do zakupu przygotowałem się.Obejrzałem Maćka Stuhra w skeczu o sklepie z pralkami,wszedłem i... oczopląs niestety.Za dużo jest tego na rynku.Jestem muzykiem czyli kaleką technicznym (nie rusz tego,uwazaj na palce) więc pralka musi być mało awaryjna i 6-7 kilo wsadu.Pomocy bo opisy są ale jakby były rozpisane na pieciolinii to może coś bym zrozumiał
    ~wac
    Level 21  
    Jesli chcesz pojemną pralke to weź Boscha.Amice i LG omiń.Electrolux też bardzo dobry .Aeg-Electrolux też dobry
    tomaszek71
    Level 10  
    Z listy leci LG i Amica (chodź tutaj na forum ludzie ja chwalili).Za pierona nie mogę się zdecydowaćto z trzech pozostałych wybrać.Nie chce sie zmagać z serwisem,programatorami i takie tam.Podłączyć i moja żona ma prać,prać,prać
    tomaszek71
    Level 10  
    Jestem po rozmowie z serwisantem pralek (nie wiedziałem że mieszka 7 pięter niżej) i on poleca Amice bo podobno wszystko mozna wymienić i wbrew pozorom akurat ten model się tak nie psuje. Ne minus Bosha wymienił o wiele droższe częsci zamienne. Co myślicie o tej Amice AWSN12DA??? Proszę o szybką odpowiedź bo pieniążki trzeba wydać