Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić? - kontynuacja

kriss53 17 Sep 2010 13:10 622481 1515
Optex
    zwykły człek
    Level 20  
    Ja ma PFD-1284 - 8kg w A+ i bardzo dobrymi parametrami. Programy trawją bardzo krótko (aż pamietam byłem w szoku przyzwyczajony do ponad 2h prania bawełny w 60°C, a teraz lekko ponad godzinę przy prawie pełnym wsadzie) i dopiera bardzo dobrze. Pełna automatyka wagowa więc nie ważne ile wrzucam pralka bierze tyle wody ile potrzeba. Wyraźnego lustra wody nie widziałem nigdy :) jeśli ktoś pamięta stare pralki. Nie ma zbyt często pełnego załadunku, ale przez to może tak długo amortyzatory mi wytrzymują. Może jest niezbyt cicha przy wirowaniu, bo ma silnik indukcyjny i gwiżdże, ale stoi w pralni więc średnio mnie to boli. Teraz jest promocja na pralki 6 kg od tego producenta i dają 7 lat gwarancji na jak to nazwali najważniejsze podzespoły. Moja teściowa ma od nich 7 kg pralkę od 4 lat i raz tylko serwis wzywała, bo jej elektrozawór przy drzwiach się zepsuł. Nie wiem ile pomógł w tym kochany wnuczek wkładając w niego wielokrotnie śrubokręt, ale fakt faktem. Naprawa wyszła parę dych i śmiga jak burza.
  • Optex
    tomaszek71
    Level 10  
    Moja Al-Kaida ma 3-5 roku i jak narazie nie ma "sztańskich" pomysłów ale to dziewczynka.Amica,Bosch czy AEG-Electrolux? Coraz bardziej skłaniam sie ku Electroluxie z silnikiem indukcyjnym ale Amica ceną kusi.Co brać?
    tomaszek71
    Level 10  
    Jeszcze pytanie.które modele Electroluxa mają silnik indukcyjny? Wiadomo ze decyduje cena ale znalazłem model ews126540w za 1680 i to juz lekko przegięta cena jak dla pracowników szkół muzycznych. Czy któryś z tańszych modeli ma ten silnik? Zdecydowaliśmy ze bedzie to Electrolux ale który model?
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ews12670w.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewf10771w.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ews10670w.bhtml
    Która z tych trzech ma ten magiczny silnik indukcyjny?
    RNIC
    Level 15  
    Z tych trzech niestety ŻADNA.
    Electrolux jak wszystkie firmy silniki indukcyjne montują do wysokich (drogich) modeli.
    W przypadku Electroluxa są to:
    EWF 127540 W
    EWF 147540 W

EWN 127540 W
    EWN 167540 W

EWN 148640 W

To co wymieniłem to są pralki ładowane od przodu o standardowych wymiarach
    tomaszek71
    Level 10  
    Postanowione chyba i jednak wexmiemy EWS126540W. Sprzedawca i opinie na necie mówia o indukcyjnym silniku. Jak nie bedzie miała to sie sprzedawce wykastruje
    RNIC
    Level 15  
    Według katalogu Electroluxa to ta pralka ma silnik indukcyjny. Nie pisałem o niej wcześniej bo myślałem, że nie interesują cię slimy

Jak już kupisz to opisz swoje wrażenia - może innym się przyda.
    Generalnie jest tu więcej pytań niż odpowiedzi na nie.
    hanah
    Level 2  
    dziekuje wszystkim za odpowiedzi, zdecydowalam sie na Amice AWSN12DA. 5 letnia gwarancja byla tym, co zadecydowalo o marce.
    za jakis czas napisze jak sie sprawuje.
  • Optex
    Voycek
    Level 11  
    witam

którą markę wybrać:
    AMICA czy WHIRLPOOL (POLAR) ?
    które z nich są tańsze w serwisowaniu?
    które mają rozbieralne bębny (wymiana łożysk)?
    które są bardziej niezawodne?

z góry THX z pomoc
    RNIC
    Level 15  
    Z tych dwóch firm też wolałbym Amicę. Z czasem tylko zwróć uwagę na pompkę do "prysznica" jeżeli ten model to ma (Nie mam czasu teraz sprawdzać - przepraszam). Podobno to ustrojstwo lubi się sypnąć wysyłając przy okazji w niebyt elektronikę - było to opisywane na tym forum ileś tam postów wcześniej
    zzibi2
    Level 1  
    Witam,
    W końcu nadszedł czas przeprowadzić się na swoje no i zrodził się dylemat w jaką to pralkę się zaopatrzyć. Szukamy na za drogiej tak do 1100 PLN, jeśli chodzi o marki to Amica, Bosh, Whirpool, Candy ("czytałem że te są wytrzymałe"). Zależy nam na ekonomi i bezawaryjności.
    W związku z tym pytanie do znawców: którą markę wybrać i może jaki model?
    Sam wyszukałem tylko to:
    http://www.neo24.pl/pralka-whirlpool-awo-d-5720-p.html
    http://www.neo24.pl/pralka-amica-awcn-14-da.html?aff_id=101372
    ale może ktoś coś jeszcze poleci za tą cenę i z takimi wymaganiami

Istotne jest aby pralka miała nie mniej niż 1000 obrotów (więcej chyba nie ma sensu?), min 5,5 kg wsadu, system łatwego prasowania, dostosowanie zużycia do wkładu, tania w naprawach, wskaźnik informujący ile jeszcze będzie prała i możliwość ustawienia czasu prania (opóźnienia).

Aha, Amica ma teraz promocje - gwarancja 5 lat gratis więc kuszące.
    Voycek
    Level 11  
    Właśnie kupiłem AMICA AWCN12DA. Zapłaciłem w NEONET 999 zł. Zrobiłem kilka prań na różnych ustawieniach. Bardzo fajna i cicha praleczka. Korzystałem przy wirowaniu z obrotów 1200 i 1000. Ma to swoją moc i jest bardzo efektywne. Fajny wyświetlacz (podświetlenie niebieskie, bardzo stonowane). Prosta w obsłudze. Części dostępne i rozbieralny bęben (w razie czego, jakby co :)). Inne marki oferują rozbieralne bębny w pralkach dużo droższych.
    Wysłałem wszystkie dokumenty do AMICA, aby przedłużyć gwarancję do 5 lat.
    Na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Co będzie dalej, się zobaczy.

Dzięki ~wac i RNIC

Dodano po 34 [minuty]:

RNIC wrote:
    Z tych dwóch firm też wolałbym Amicę. Z czasem tylko zwróć uwagę na pompkę do "prysznica" jeżeli ten model to ma (Nie mam czasu teraz sprawdzać - przepraszam). Podobno to ustrojstwo lubi się sypnąć wysyłając przy okazji w niebyt elektronikę - było to opisywane na tym forum ileś tam postów wcześniej

Nie mogę tej informacji nigdzie znaleźć.
    lucysia
    Level 10  
    Witam.

Czeka mnie kupno pralki i ...zgłupiałam od tej ilości modeli i info na ich temat.Staram się przekopać przez topiki o pralce,ale im więcej czytam tym mniej wiem.

Zwróciłam uwagę na pralki Gorenje modele: ws53121 ,ws43121 ,ws43100.
    Polecaliście też pralki Elektroluksa modele : ews10470w ,ews10410w ,ews10710.
    A także Simensa ws10x361pl ,ws10x460pl.
    I Boscha :wlx24460pl ,wlx24360pl , wlx20360pl
    A może coś z AEG-podobno lepsza wersja Elektroluksa?

Zastanawiam się która z nich jest najmniej psująca się?Zależy mi też że jakby padł wyświetlacz to czy można będzie zaprogramować pranie czy nie?
    Modele Gorenje ktoś polecał inny nie,podobno kapie woda z pojemnika na proszek w niektórych modelach.

Przeraża mnie ilość techniki włożonej w Simensa,jak to ma się do awaryjności pralki?Są też pewnie jakieś nowsze modele,tylko czy już wiadomo coś o ich awaryjności lub nie.

Ogólnie dostałam oczopląsu i podsumowując:chciałabym żeby pralka była jak najmniej awaryjna,zastanawiam się czy Aqua stop jest bardzo potrzebny bo w niektórych modelach jest a w innych go brak.Jak działa czujnik czystości wody i czy też jest mi bardzo potrzebny ,czy po prostu wystarczy przycisk "podwójne płukanie" i już.Mnogość programów nie potrzebna,bo i tak używa się ich mało.
    Ważne też żeby w razie awarii części nie były drogie i bęben rozbieralny.A ten bęben to jednak lepiej ze stali czy z Carbotechu?
    Aha i jeszcze żeby miała możliwość dorzucenia ciuszka jak się zapomniało.

Ze swojej strony mogę powiedzieć rzecz niepopularną.Moja Amica z 1999r. działa bez zarzutu do tej pory i ani razu nie była w naprawie.Jest to model ładowany od góry.Wiele osób mówi o awaryjności pralek tej firmy,ale ja trafiłam na świetny bezproblemowy model,może wyjątek potwierdził regułę.
    Pozdrawiam i proszę o radę.

Dodano po 5 [godziny] 54 [minuty]:

Coraz bardziej skłaniam się do Elektroluxa.Nowsze modele mają nawet ochronę przed zalaniem i bajerowski wyświetlacz.Bardziej jednak chodzi mi o tę ochronę przed zalaniem niż wyświetlacz.Z tym że te co mają ochronę przed zalaniem nie mają za to funkcji namaczania,co jest bardzo przydatne przy dzieciach.
    Pralki te nie mają praktycznie żadnej negatywnej opinii użytkowników,zaś Gorenje nad którą poważnie się zastanawiałam jednak mają niektóre negatywne opinie.
    Mąż namawia mnie na srebrnego elektroluksa,ale on nie ma ochrony przed zalaniem i cóż wybrać.
    Poradźcie coś moi mili.
    Simens odpada-sensorowe sterowanie(tego się boję -awaryjność)
    Bosch-też sobie daruję.
    To jak poradzicie?Gorenje czy Elektroluks??
    lucysia
    Level 10  
    Nadal szukam i czytam o różnych praleczkach.Mój wybór padł na ;

Gorenje ws53121 lub Elektrolux ews126540w

Pralka Gorenje cichsza,ale Elektrolux silnik indukcyjny i bęben stalowy.
    Obie mają Aqua stop,
    Elektrolux chyba ma sensorowe sterowanie.I tu pytanie jak z awaryjnością tego typu elektroniki?
    Na Gorenje trochę osób narzeka na Elektroluxa nikt.
    Jak jest w tych modelach z bębnem i elektroniką?Bęben rozbieralny czy cały do wymiany?
    A elektronika też w całości czy na elementy?

Dajcie jakieś odpowiedzi dobrzy ludzie bo blondynka ma problem:cry:

Zgłębiłam temat jak najlepiej umiałam.Może coś podpowiecie jeszcze?
    lucysia
    Level 10  
    No i forum zamarło,cisza w eterze a ja nadal przed decyzją.

Czy ktoś się ulituje??
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    Osobiście bym brał Gorenje.W pełni rozbieralny zbiornik,więc z wymianą łożysk nie ma problemów.Elektronika bardzo rzadko pada,a jak już się zdarzy,to moduł kosztuje 250zł,a nie 700zł jak np.w Aristonie.Ja mam jedną zasadę,im mniej elektroniki tym lepiej:)
    lucysia
    Level 10  
    Dzięki za odzew.

Czyli Elektrolux droższy w naprawie i bęben nierozbieralny??

Elektrolux chyba jest szwedzką produkcją a Gorenje kto produkuje?

Wczoraj zajrzałam do sklepu żeby zobaczyć namacalnie jak wyglądają interesujące mnie modele.Elektrolux był a Gorenje nie uwidzisz.Elektrolux podobał mi się fizycznie-po prostu ładny.Tylko nadal mam wątpliwości co do zawartości praleczki.
    ~wac
    Level 20  
    Gorenje jest produkowana w Słowenii.Mam pralke Gorenje i naprawde polecam.Electrolux tez dobry.Ma wiecej programów.Mi to jest niepotrzebne bo używa się przeważnie trzy do czterech.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    Z tego co mi wiadomo,to Electrolux ma jeszcze rozbieralne zbiorniki.Jednak Gorenje jest tańsze w razie późniejszego serwisowania.Tak czy siak,obie firmy robią sprzęt z tej lepszej półki.
    lucysia
    Level 10  
    Super,dzięki za informacje.

Znaczy się każdy wybór dobry tylko zdecyduj się człowieku:D

Wac Ty masz Gorenje,a co z tymi opiniami o za dużej przerwie przy kołnierzu i wpadaniu drobnych rzeczy pod bęben i o szarpaniu ubrań?
    ~wac
    Level 20  
    nie słyszałem nic takiego o Gorenje.O Indesicie tak słyszałem.Moja nic nie wciąga.Wogóle drobne rzeczy nie wchodzą pomiędzy szybe ,a fartuch.Ja mam najprostszy model z nasilniejszym wirowaniem tj. WA 60149. Ma potrójną klase A .Dałem za nią na promocji "Bez Vatu" 1023 zł.Długość programów prania od 17 min. do 2,45 h.Efekt prania ,bardzo dobry.Każdy program można skrócić.Banalna w obsłudze

Polecam

Dodano po 1 [minuty]:

Jeśli chodzi o opinie np. z porównywarek cen to ludzie tam piszą co lubią.Nie sugeruj się tym
    lucysia
    Level 10  
    Dzięki wac za odpowiedź.Teraz to ja już biedna całkiem nie wiem co wybrać.Coraz bardziej skłaniałam się ku Elektroluksowi teraz dementujesz złe opinie o Gorenje.Jeszcze przetrawię informacje i wóz albo przewóz.
    whirlpool4520p
    Level 10  
    Jeżeli ktoś się przychyla ku Indesitowi, odradzam. Mam WIL105 3,5 roku i właśnie kupuję nową. Nie dość, że wysłałem zgłoszenie do "Gwiazdy tańczą na lodzie" (żart) to jeszcze nie da się uruchomić płukania, przed którym pralka się zwyczajnie wyłącza, a jak się nie pilnuje to dochodzi do zapętlania. Było raz, że połamała kosz na pranie, bo ten stał pół metra przed nią. A WG420P też odradzam, króliczek nr 1, w dodatku ostatnio zrzucił koszyczek ze szczotkami do włosów i kremami od twarzy do... muszli klozetowej! A ciotka wydała 100 zł na nowe kremy i szczotki. Indesity mają u mnie notę dopuszczającą (szkolna dwója).
    kalosh
    Level 15  
    Witam.
    Mam pytanie co do Miele. Czy tam jest tak że model jest nowszy/z wyższej półki jeżeli jego numer jest większy? Np. W961 nie ma wyświetlacza, co wskazywało by na to że jest starsza niż W921. Jak to z tymi Miele jest?
    Rexxus
    Level 11  
    Witam,

Koledzy co sądzicie na temat tej pralki :
    http://www.amica.com.pl/pl,produkt,toptronic,awst10l,195,2.html

Prosta, tania czy warta uwagi czy proponujecie coś innego, zaznaczę, że potrzebuję pralkę tanią, bez bajerów.Ma prać ( dopierać, normalnie użytkowane ciuchy) , nie psuć się, cicha w miarę........

Za sugestie i ewentualne podpowiedzi co do typów i marek pralek wielkie dzięki z góry

Pozdrawiam
    magdalenca
    Level 10  
    Witajcie,
    proszę o pomoc w wyborze pralki. Oczywiście przejrzałam forum i mam coraz większy mętlik w głowie :(

Moje wymagania:
    - ładowana od góry (inna nie wchodzi w grę - brak miejsca)
    - cena do 1500-1600 zł
    - klasa energetyczna A
    - ma dobrze dopierać (pralka musi obsłużyć 3-osobową rodzinę, w tym małe dziecko)
    - dobre wirowanie (min. 1000 obrotów? wg opisów to klasa C), tak by pranie szybko schło
    - musi jakiś program krótki, półgodzinny - koniecznie; co do reszty programów - nie musi ich być dużo, bo i tak w kółko się używa 2-3 ;)
    - przydałaby się możliwość opóźnienia startu
    - niezbyt drogie części zamienne, dobry serwis - wiem, że w tej chwili trudno mówić o bezawaryjnych sprzętach...
    - wyjmowany pojemnik na detergenty, żeby można było go łatwo umyć

Nei mogę się zdecydować, wstępnie wybierałam pomiędzy Boschem a Electroluxem, ale po lekturze forum mam coraz więcej wątpliwości. Biorę też pod uwagę Gorenje i Mastercooka (bo podobno pralki Boscha ładowane od góry produkuje tak naprawdę Mastercook???).

Co powiecie na te modele:
    - Gorenje WT63110
    http://www.mixmedia.pl/pralka-gorenje-wt63110-p122369753.html
    - Mastercook PTD 124
    http://www.mixmedia.pl/pralka-mastercook-ptd-124-p122325165.html
    - Bosch WOT 26352 BY
    http://www.mixmedia.pl/index.php?zobacz=122322676&podkat=&producent=&ed=122322676
    - Electrolux EWT 135410W
    http://www.mixmedia.pl/pralka-electrolux-ewt135410w-p122373100.html
    - Electrolux EWT 136540W
    http://www.mixmedia.pl/pralka-electrolux-ewt136540w-p122373102.html

Chyba najbardziej odpowiada mi Gorenje - choć nie wiem, czy klasa wirowania C będzie wystarczająca (z drugiej strony 1100 obr to wcale nie jest tak mało)? Minusem jest większe zużycie prądu i wody.

Pomocy, bo czasu coraz mniej, a ja nie wiem, co wybrać ;)
    zwykły człek
    Level 20  
    Kupując Gorenje i Boscha kupujesz Mastercooka, tylko z innym logiem i drożej :). Za pieniądze, które chcesz wydać kupisz sobie jednego z bardziej wypasionych Mastercooków z fajnymi parametrami i funkcjami.
    Sugerowałbym cos z tego:
    http://www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?c...d=7616835&productId=2539767&productId=7661396
    Na niektóre masz teraz 7 lat gwarancji na niektóre podzespoły, chyba bęben, silnik i grzełkę oraz jakis prezent (sprawdź na ich stronie www).

Dodano po 13 [minuty]:

Rexxus wrote:
    Witam,

Koledzy co sądzicie na temat tej pralki :
    http://www.amica.com.pl/pl,produkt,toptronic,awst10l,195,2.html

Prosta, tania czy warta uwagi czy proponujecie coś innego, zaznaczę, że potrzebuję pralkę tanią, bez bajerów.Ma prać ( dopierać, normalnie użytkowane ciuchy) , nie psuć się, cicha w miarę........

Za sugestie i ewentualne podpowiedzi co do typów i marek pralek wielkie dzięki z góry

Pozdrawiam

To może cos w ten deseń:
    http://www.ceneo.pl/ProductsComparison.aspx?c...tId=316107&productId=316104&productId=1578332
    Na ta ostatnią jest teraz 7 lat gwarancji chyba na bęben, grzałkę i silnik oraz jakiś prezent - sprawdź na ich stronie www.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    zwykły człek wrote:
    Kupując Gorenje i Boscha kupujesz Mastercooka,

Nie zgadzam się w 100%. Twierdzisz,że Mastercook produkuje pralki dla Gorenje,a ta firma później po prostu daje na pralkę swoje logo?BZUDRA
    zwykły człek
    Level 20  
    Johny zanim napiszesz "BZUDRA" (domyślam się o co chodziło) sprawdź. Po pierwsze mówimy o górnowsadach, a te robi dla nich Master. Wejdź choćby na google grafika, wpisz Gorenje WT63110, otwórz zdjęcie, a potem zrób to samo w drugim oknie wpisująć PTD-104. Porównaj wygląd panela, boczne przetłoczenia itp., a potem popraw swój post. Jak podniesiesz pokrywy tych pralek nie powinieneś mieć juz żadnych wątpliwości. Aaa i jeszcze jedno - logo daje od razu master i wywozi gdzie trzeba. Nikt tu nic nie przykleja - to jest nadruk. Pozdrawiam.