Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tonsil MADE IN POLAND koniec produkcji...

bmisilo 26 Mar 2009 08:59 45606 275
    wkj
    Level 36  
    _arwas_ wrote:

Po czym zobaczymy co nowego stworzył nasz kapitalizm przyniesiony z zachodu. Bo na razie nic -to jest i tak mniej niż stworzył komunizm przyniesiony ze wschodu.
    Róznica tylko taka, że kiedyś nie mieliśmy wyjścia, bo nas na niego skazano. A na tę groteskę, którą mamy teraz, skazaliśmy się sami.

Podoba mi się to stwierdzenie.

Odnośnie forum, to niejaki Jujka człowiek raczej nie mający wiedzy o dawnej firmie, zdenerwował się jak kilka osób dość dosadnie zwróciło mu uwagę, że zaczyna pod przykrywką innych firm, promować "swoje" pylony. Widać ze to dość zubożony organizator, jeżeli chodzi o przewidywanie ludzkich zachowań.
    Do słów arwas a - nie wiem jak w diorze, fonice, ale w tonsilu, co ekipa się zmieniała to schemat zawsze się powtarzał, dorobkiewicze na boku zawsze musieli być.

ps. poniżej coś ciekawego

telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Teraz jeszcze trzeba poczekać na łożyska "Fonica" ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    _arwas_ wrote:
    Obecnie po wpisaniu adresu www.forumtonsil.com zostaniemy przekierowani do strony internetowej sklepu jarocińskie studio dźwięku. Ot taka ciekawostka przyrodnicza i kolejna niespodzianka dla inwestorów giełdowych w akcje firmy Tonsil Acoustic Company SA

Na stronie tej, widnieje obecnie ramka
    Quote:

Forum poddane modernizacji, niebawem forum zostanie wznowione.
    Anonymous
    Anonymous  
    wkj
    Level 36  
    _arwas_ wrote:
    Ale w nagłówku jest nadal "jarocińskie studio dżwięku" jako administrator forum - czyli firma Pana Jujki, który z Tonsilem ma tyle wspólnego że jest jednym z wielu akcjonariuszy TAC. To jednak nadal nie bedzie forum Tonsil Audio

Tu należy się kilka groszy wyjaśnienia bowiem:
    Osoba wymieniona wyżej pracowała tam, ale po czerwcowej inwenturze wyszły ogromne braki, no i poszła na "zieloną trawkę", mamusia jednak w zarządzie została - nie na długo. Chodziło o jakieś 70 tyś zł. nieudokumentowanych machlojek.
    Bez kapitału jakoś jarocińskie studio dźwięku musiało się rozhuśtać, czy z fakturami czy bez, to już sprawa dla sądu.
    Efekt jest taki ze prezes skończył tak jak skończył, a tonsil technologie, zamyka swą działalność z końcem roku 2011.

I teraz puenta:
    Rodzina Jujków, ma macki w firmie meble polska, kiedyś tonsil meble, która to robiła obudowy dla tonsil technologie, by się zemścić odcięła tonsil technologie od koryta obudów.
    A zaczęli "tłuc" te swoje pylony, rozkręcając biznes przez wielkie B na całego.
    Tak kolejni "dorobkiewicze" postkomunistyczni robią "kokosy"

Dawne forum tonsila po face liftingu nie ma nic wspólnego z tonsilem, to ludziki z jarocińskiego studia tam klikają.

Dla mnie żenada.
    Nie mam z nimi nic wspólnego, chciałbym tylko by szerzej opinia publiczna dowiedziała się co tam się dzieje.
    Anonymous
    Anonymous  
    wkj
    Level 36  
    To co piszą w internecie tudzież innych mass mediach mało mnie obchodzi, napisałem co widziałem i co wiem.
    Może z zamknięciem działalności TT źle się wyraziłem, jednak produkcji głośników i zestawów już nie będzie.
    Tam nie tylko wspomniana rodzina lobbuje i niszczy, teraz wziął się za to pewien Pan Sławek (specjalnie nie wymieniam nazwiska) ale czy da radę, tego nie wiem.

Ten zakład jak i wiele innych mógł być i funkcjonować po dzień dzisiejszy, tylko polityka złodziejska ludu pracującego i kilka sprzyjających temu aspektów, doprowadziły do tego że znika z powierzchni ziemi dorobek kilku dekad.
    Jesteśmy głupim narodem, nie szanującym naszego dorobku.
    Anonymous
    Anonymous  
    wkj
    Level 36  
    Być może nie twierdze nie nie mam wad, ale stwierdzam swoje zdanie na skutek pewnych faktów, które notabene biorą się z jednego miejsca.

Odnośnie wyżej wspomnianych perlów, wstydzili by się takie zdjęcia dawać, co za fuszera.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    wkj wrote:
    co za fuszera.
    A co byś chciał. Jak na kolumny za mniej jak 1000zł, graja bardzo dobrze. Oszczędzają potwornie na wykonaniu, ale brzmienie mają w porządku.
    renegat...
    Level 22  
    Witam
    Coś tutaj jest dziwnego.

Wcześniej wszystkie konstrukcje produkowane przez TONSIL PRO TONSIL etc. w oparciu o głośniki tonsila były przez pisma zajmujące się sprzętem audio krytykowane za samo to że to masówka...i właśnie głośniki TONSILA zastosowane....nagle pojawi się firma krzak PYLON co jest tańsza od chińszczyzny i wszyscy są zachwyceni....i nagrody wyróżnienia....przecież oni stosują przetworniki TONSILA...wcześniej były one złe a nagle stają się rewelacyjne?

Jak to możliwe?

jaki ładny artykuł sponsorowany?

http://highfidelity.pl/@main-963&lang=
    Anonymous
    Anonymous  
    renegat...
    Level 22  
    Ja pamiętam fale krytyki jaka spadła kiedyś na GDN17/40.....w konstrukcjach Tonsilu te głośniki były "be" natomiast w PERLACH już grają świetnie....wzory do obudowy są jedne-liczą się tylko parametry T-S więc podejrzewam że konstruktorzy z PYLON audio ameryki nie odkryli...proszę zwrócić uwagę na kształt charakterystyki tego przetwornika...w okolicach 5kHz tam jest garb na ponad 5dB...zresztą nie wiadomo jaka jest częstotliwość podziału zwrotnicy w perlach ale nawet jakby było to mniej niż te 5KHz aby ten garb pominąć część średnich tonów przejąłby głośnik wysokotonowy....

Podejrzewam że jednym z atutów tych kolumn jest cena...pamiętajmy że studio dźwięku założył pewien człowiek związany poniekąd z Tonsilem...

W załączniku charakterystyka głośnika GDN 17/40

Anonymous
    Anonymous  
    renegat...
    Level 22  
    Tutaj apropos wykresu nie jest zaznaczona podziałka która dotyczy którego wykresu więc napisałem że około 5dB patrząc na zdjęcie zwrotnicy cudów nie ma....nie słyszałem tych kolumn i nie mam zamiaru...

Po co stosować pułapki jak można zastosować lepszy przetwornik mający równiejszą charakterystykę?czym mniej elementów i indukcyjnych i pojemnościowych tym mniejsze przesunięcie fazowe...

Zwrotnica wygląda na bardzo prostą...ale montaż...oceńcie sami

wkj
    Level 36  
    renegat... wrote:
    Witam
    Coś tutaj jest dziwnego.

Wcześniej wszystkie konstrukcje produkowane przez TONSIL PRO TONSIL etc. w oparciu o głośniki tonsila były przez pisma zajmujące się sprzętem audio krytykowane za samo to że to masówka...i właśnie głośniki TONSILA zastosowane....nagle pojawi się firma krzak PYLON co jest tańsza od chińszczyzny i wszyscy są zachwyceni....i nagrody wyróżnienia....przecież oni stosują przetworniki TONSILA...wcześniej były one złe a nagle stają się rewelacyjne?

Jak to możliwe?

jaki ładny artykuł sponsorowany?

http://highfidelity.pl/@main-963&lang=

To nie firma krzak, to specjalna zagrywka, rzeczywiście robią te grajace klocki na przetwornikach tonsila, które nota bene nie trzymają wogóle parametrów.
    Zasada jest prosta, im dalej od spółki Tonsil S.A. tym parametry idą po równi pochyłej w dół.
    Za darmo tych kloców bym nie chciał. Wole swoją dłubankę.
    renegat...
    Level 22  
    Koniec Tonsila był w kwietniu 2004 r...wtedy odeszli specjaliści prawdziwi i zaczeły się przekręty....firma PYLON osobowo jest dość mocno związana z Tonsilem....bazuja na resztkach po Tonsil Acustic...

Tutaj link do oferty dawnego TONSILU...

http://tonsilspeakers.com/products.htm
    Anonymous
    Anonymous  
    renegat...
    Level 22  
    No polutowane jest pięknie....nie uważasz ze mocniejszy bas zmiecie te cewki???chociażby wibracje...bo te kolumny nie są wygłuszane.
    (Nie mówię że od razu ale z czasem) cewki powietrzne na klej?przecież to jawna kpina szkoda ze nie na gumę do żucia...lutowanie?spójrz na spoinę pomiędzy cewka od niskotonowego głośnika z prawej strony przecież dziecko 3 letnie by to polutowało...lepiej to wygląda patrz na mnie a mnie nie dotykaj...

Co do wykresu nie chcę wdawać się w polemikę aż tak szczegółową...są 2 wykresy i moim skromnym zdaniem dwie podziałki ale nawet jeśli masz rację 10dB to jeszcze gorzej dla tego głośnika...bo 10 dB dla około 5kHz to jest przepaść bo na te częstotliwość ucho najbardziej wyczulone jest.

A kolega arwas słuchał tych kolumn że tak ich ewidentnie broni?
    Anonymous
    Anonymous  
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    renegat... wrote:
    A kolega arwas słuchał tych kolumn że tak ich ewidętnie broni?
    Ewidętnie ? O Jezu...
    Ja ich słuchałem. Jak dla mnie, brzmią podobnie do Maestro. To są kolumny za 1000zł, nie ma co wymagać super wykonania i nie wiadomo czego. Wykonane są poprawnie i grają dość dobrze. Ja widzę opinie osób, które nawet nie miały z tymi kolumnami styczności. Może zacznijmy od odsłuchu, a potem komentujmy ? Firma M. Jujki, jak i sam właściciel są dla mnie hmmm, mało wiarygodni, ale jedno trzeba im przyznać. Zrobili kolumny w cenie supermarketowej chińszczyzny, które trzymają poziom. Dość dobry poziom, jak na 1000zł.
    _arwas_ wrote:
    Weż sobie jakis głosnik z twardą membrana tak w cenie powyżej 400 złotych i zobacz jaki ma break-up.
    Dokładnie. Nie wiem skąd ten szum o wykres GDNa.
    _arwas_ wrote:
    Weż jakies kolumny za 1000 złotych otwórz i zobacz jekie maja cewki.
    O ile będą miały. Zazwyczaj będzie tam fitr 1 rzędu na głośnik wysokotonowy i wcale nie będzie to wynikać z doskonale spasowanych głośników.
    renegat... wrote:
    Zwrotnica wygląda na bardzo prostą...ale montaż...oceńcie sami

Wykonanie tej zwrotnicy, jest w gruncie rzeczy, normalne. Stosowanie klejów silikonowych, do unieruchamiania cewek, jest całkowicie normalnym i popularnym rozwiązaniem. Prędzej uszkodzi się cewkę niż ją odklei. Dobre silikony są w stanie znieść dużo.
    renegat...
    Level 22  
    Dobrze dobrze:-):-)

Umieszczenie zwrotnicy z tyłu na ściance przy intensywnym słuchaniu na skutek wibracji prowadzi z czasem do "odpadniecia".Miałem już kilka takich przypadków że na skutek właśnie wibracji powodowancyh przez głosniki basowy cewka nawinieta na karkasie i przyklejona takim klejem do płytki drukowanej odpadała- drut nawojowy przy przymocowaniu do płytki się przecierał i wymagało to przewinięcia cewki.Najczęsciej takie kwiatki były gdy zwrotnica była w pozycji pionowej za głosnikiem basowy.

Wybaczcie nie lubuje się w marketowych pozycjach.

Chwalenie się kondensatorem JANTZEN AUDIO przy takim montazu jest śmieszne,podczas testu było napisane zwrotnica wykonana z elementów najwyższej jakości a montaż???.Zwrotnica wykonana jest niechlujnie i tyle a ten JANTZEN AUDIO to tak jak kołpak od mercedesa w polonezie.

Jeżeli firma PYLON chce zawojować odrobine wyższy segment powinni to poprawić i takie jest moje zdanie.

Co do GDN chodzi mi o to że jakby ta kolumna była pod marka TONSIL każdy by to opluł powiedział ze słabe etc....a tu nagle zachwyt i podziw.A tonsil te głośniki nie raz w swoich konstrukcjachł stosował i jakoś takiego szału nie było i świetnych opini.

Spójrz sobie kolego arwas na kolumny monitory STX niby śmieciowa marka cena 700zł za sztuke a zwrotnica porządnie na płytce drukowanej wykonana umieszczona na terminalu głosnikowym.

Uważam że najwiekszy atut tej kolumny to cena...

Człowiek literówkę popełni i od razu zostaje jechany? Czy to forum języka polskiego czy może "przypadkiem" elektroniki...
    Anonymous
    Anonymous  
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Simon24121 wrote:
    Czy mi się zdaje czy Tonsil wrócił ? łapcie link i napiszcie co o tym myślicie http://tonsilaudio.com/index.php?action=hi_fi
    Nie wiem czy wiesz, ale to "wcielenie" Tonsilu, istnieje od kilku lat. Oto sklep internetowy obecnego Tonsilu http://kupglosnik.pl/.
    Jak poczytasz sobie ten temat, to będziesz wiedział czemu wszyscy mówimy, że Tonsilu już nie ma.
    Anonymous
    Anonymous  
    michal_R_
    Level 15  
    Witam po przerwie :) Chciałbym zawiadomić że Tonsil AC zaprzestał produkcji głośników i systemów nagłośnienia :(
    http://www.tonsilaudio.com/pdf/RB_19_2012-04-02_Zmiana_profilu_dzialalnosci_2.pdf http://www.newconnect.pl/index.php?page=wykres&ncc_index=TAC
    http://evertiq.pl/news/7992
    Możliwe że Tonsil skończy tak jak Diora :/ Informacje te nie są w 100% pewne gdyż sytuacja się cały czas zmienia.