Rocky Horror wrote: Tommy82 wrote: Powtórzę jeszcze raz ktoś zainwestował pieniądze w to nie po to żeby to upadło bo by ich nie inwestował.
A ja jeszcze raz powtarzam, że widocznie komuś
innemu opłacało się puścić tę firmę z torbami. Bez względu na to, czy osobom zabiegającym o Tonsila podobało się to.
Quote: Tak naprawdę to nie jest kwestia tego ze tonsil upadł bo tylko garstka zapaleńców o nim wiedziała bo nie było reklamy.
Nie było reklamy bo była by adresowana o garstki zapaleńców który o tonsilu dobrze wiedzieli.
A skąd niby wiedzieli? Czy wg. Ciebie urodzili się z tą wiedzą? Wiedzieli stąd, że trafiła do nich taka czy inna forma reklamy (choćby w formie wieści przenoszonej z ust do ust) i dawniej było możliwe przynajmniej zobaczyć jakieś kolumny w sklepie na własne oczy. Od kiedy Tonsile zniknęły ze sklepów, wielu ludzi myśli, że Tonsil to relikt PRLu. Jakby była większa reklama, promocja, to o firmie by usłyszało większe grono ludzi, a nie tylko ci "zapaleńcy". Proste.
Upadek Tonsila podciagnalbym pod zorgaznizowana akcje przeciwko Polsce
1. Poczatek lat 90 Tonsil zaczyna produkowac glosniki dla firm Japonskich ktore sprzedawaly sporo sprzetu elektronicznego w Europie. Firmy z Japonni to bylo cale zrzeszenie braci Matsushita.
Mowimy to o takich firmach jak: Panasonic, Sanyo, Technics
Link
2. Znajomym panow Matsushita byl niejaki Matsumoto, totez Tonsil zaczal produkowac dla Pioneera oraz Denona(to ostatnie jest troche dziwne). Mozliwe ze produkowano tez dla Sony, tego jednak nie wiem na 100%.
3. Osobiscie mam kolumne Denon i Panasonic przeznaczona na europejski rynek z glosnikami basowymi i niskotonowymi w srodku: Tonsil - Unitra !
Unitra bardzo brdzo mala trzcianka.
4. Ameryce nie podoba sie to ze Japonia doluje swoja walute, dzieki temu jej produkty sa bardzo tanie w USA, elektronika konsumpcyjna japonska dominuje w USA od lat 80`.
5. Bankierzy amerykanscy (goldman sachs) stwierdzili ze tak byc nie moze (mowiac ladnie) i zstrzykneli potezne pieniadze w Sanyo (czyli Panasonica) oraz Pioneera.
Dowid na zastrzyk Sanyo:
Link
Pod koniec dzialu history.
Dowod na zastrzyki finansowe w cale sektory Japonii:
Link
6. Od tego czasu Panasonic a szczegolnie Pioneer zaczely macic przy Tonsilu! Dodam maly off-topic: Bankierzy usa pozyczyli Hitlerowy pieniadze na kredyt na rozpoczacie wojny pod warunkiem ze zacznie od Polski. Smiem twierdzic ze cos ci amerykanscy bankierzy troszke nie lubia Polski.
7. Pod naciskami Pioneera szefem Tonsila zostal Schejn.
Nie znam jego ani jednej czynnosci prawnej ktora mialaby pomoc Tonsilowi. W mojej skromnej opinii wszystko co robil to na niekozysc Tonsila.
8. Kolumny Tonsila byly widywane w: Euro AGD, Media MArkt (w zabrzu byly Zeusy albo Altusy 300 40 anniversary na najwazniejszym miejscu w sali odsluchowej, przed Marantzem i B&W okolo 4 lata temu), od pewnego czasu nie mozna uswiadczyc Tonsili w tych sklepach wogole. Zostalo tylko allegro i sklep zakladowy.
9. Wynaleziono wlascicieli terenu, ich papiery sa dosyc watpliwe. Co sie dzialo to wszyscy moga wiedziec.
10. Rok temu kupilem Zeusy, Altusy 300, Ton 400, Voyager 350 za ostatnie pieniadze. Trzymam je w odpowiedniej wilgoci i temperaturze niewyjmowane z kartonow. Kiedys jak bede klepac biede na emigracji powiem z duma synowi: "Zobacz synu, to nasz polski wyrob, nasza mysl techniczna, nasza praca, nasza fabryka, nasze komponenty nasze szczescie to bylo. Mielismy prace, mielismy zadowolenie z pracy, mielismy pewna godnosc. Teraz nie mamy nic. Przez to ze nasi pradziadowie wpuscili 666 lat temu przybledow do Polski, teraz my jestesmy przybledami."
Tonsil to tylko czubek gory lodowej akcji przeciwko Polsce, gdzie nie pozwala sie zyc dobrze prosperujacej firmie. Odcina rynki zbytu, wsadza "odpowiedna osobe u steru", wykancza ja prawnie i finansowo i BHPowsko. Az dziw bierze ze pociagnela tak dlugo.