Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet z kablówki i router, problem z konfiguracją.

26 Mar 2009 10:32 4768 4
  • Level 15  
    Witam. Niedawno zamówiłem internet z sieci kablowej telpol. Moja domowa sieć wygląda następująco , kabel z kablówki jest podłączony do modemu motoroli sb5100 a z niego do routera D-link dir-300 , następnie z routera są podłączone 3 komputery : 2 po kablu Ethernet i 1 przez wifi. Mój problem polega na tym ze jest problem z odpowiednią konfiguracją routera. Poprawnie działa on tylko wtedy jeżeli zaznaczę na nim opcje enable access point mode , wtedy nawet bez żadnych ostawień działa poprawnie , jednak nie można się później na niego dostać (strona logowania nie możne się wyświetlić) jednak internet działa poprawnie , w tym trybie gdy jest ustawione hasło na wifi nie dziala siec stabilnie (tzn. raz jest internet na innych kompach ,raz nie) Próbowałem ustawić router w dwóch trybach : Dynamic (DHCP) i static ip , jednak w każdym trybie router wykrywa ze jest internet a na komputerach jest bardzo słaba prędkość (strony sie nie lądują , jedynie gg działa) Próbowałem oszukać modem i ustawić na routerze mac komputera który był jako 1 podłączony , ale to tez nie działa. W trybie access point mode każdy komputer ma inne ip które nie jest przydzielone przez router i jest widoczne z sieci. Proszę o pomoc gdyż męczę się z tym już 6 godzin. Pozdro
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 25  
    Jeśli gg działa a stronki www nie, przyczyna może być w dns-ach czy masz je wklepane
  • Level 15  
    Mam i raczej są one dobre. Nadal kombinuje i nic :/

    A jednak Kolega miał racje okazały się to dns-y , znalazłem w internecie poprawny i działa jednak mimo iz jest szybko to nie aż tak jak na ap mode , prędkość na torencie wąchała się od 150 - 200 kb/s a teraz ledwo 15 mimo iz wszystkie porty sa przekierowane na ten komputer , czy może wie ktoś jak sprawić aby prędkość był taka jak na ap mode? Denerwujące jest też to że teraz oba komputery mają to same ip a wtedy każdy miał inny , jednak ruter obsługiwał tylko 2 na raz.
  • Level 11  
    sprawdź w ustawieniach kart czy nie masz ustawionego ststycznego ip ustaw na dhcp i w routerze tez jak wszystko bedzie śmigało to wtedy dopiero możesz kombinować :-)
  • Level 15  
    Przepraszam ze tak późno odpowiadam ,ale problem rozwiązany okazało sie ze w ruterze trzeba przekierować port z torrenta i w torencie odświeżyć dany port aby sprawdził czy jest dostępny