Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki kocioł gazowy kupić do C.O.?

bagins86 27 Mar 2009 16:58 8580 28
  • #1 27 Mar 2009 16:58
    bagins86
    Poziom 2  

    Witam
    Mam problem! Nie wiem jaki kociół gazowy kupić.Oglądałem wertowałem opinie o piecach Vaillant/Junkers i nie mam pojęcia. Dokładnie szukam pieca wiszącego 2funkcyjnego z zamknietą komorą spalania na mieszkanie do 50m2. Model Vaillant turboTECpro , teraz mi mechanik poleca Brotje i Junkers i nie mam pojecia.

    0 28
  • Sklep HeluKabel
  • #3 27 Mar 2009 21:14
    gazownik.pl
    Poziom 12  

    Witam. Śmiało możesz brać Vaillanta, lub Junkersa, dobre urządzenia i nie powinno być problemów z serwisem.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 29 Mar 2009 10:16
    bagins86
    Poziom 2  

    Dziękuje bardzo za odp.
    Czytałem opinie na temat vaillantow to ludzie nie sa zbytnio zadowoleni z nich, co mnie nie pokoi :( Dostałem jeszcze jedna propozycje z firmy IMERGAZ. Teraz to juz wogole nie wiem co kupić :/
    A wy jaki byście polecali kocioł do C.O.(2funkcyjny, z zamknieta komora) jak byście mieli robić C.O Z miłą chęcia poczytam wasze propozycje co da mi wiekszą pewność zakupu mając jeszcze troche czasu, bo juz mam w głowie mętlik.
    Jeszcze raz z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

    0
  • #6 29 Mar 2009 12:28
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kol.mirrzo już podpowiedział.Wybierz taki,do którego serwis masz w okolicy.Prawda jest taka,że nie ma super konstrukcji.Obojętnie jaką markę wybierzesz,to tylko urządzenie i może się popsuc.Tanim i jak na swój segment ,dobrym jest MCR II deDietricha.

    0
  • #7 29 Mar 2009 14:58
    Pt47
    Poziom 13  

    Zasadniczo też bym optował za MCRII. Jest to stosunkowo nowa konstrukcja więc ma długą przyszłość przed sobą. Bardzo mały gabarytowo. Cenowo też jest atrakcyjny.

    0
  • #8 29 Mar 2009 19:54
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Ja osobiście stoję za Junkersem, lub Termetem, oczywiście kondensacyjne. Może też być wspomniany Immergas.
    DeDietricha nie znam

    Jednak na te 50 m, zastanow sie poważnie na Windsorem Termeta. Mała moc 4,5 kW zadowoli Cię na pewno. I kondensacyjny, baardzo tani.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #9 12 Sty 2011 12:22
    wnoto
    Poziom 32  

    Kolejne 50-metrowe mieszkanie ogrzewane gazem ! No cóż taka polska mentalność. Rząd powinien wspomóc takich mieszkańców w robieniu lokalnych kotłowni gdzie i przeglądy bedą regularne i bezpieczeństwo wzrośnie. O ekonomi nie wspomnę (fakt, liczniki ciepła są drogie).

    Natomiast fajnym jest stwierdzeniem "teraz mi mechanik poleca" . Mam nadzieję, że to instalator a nie złota rączka ...

    Też wiele dobrego słyszałem o MCRII.
    Windsor Termet ... ile on kosztuje ?

    Tylko pamietaj że dla kondensata odprowadzenie kondensatu trzeba zrobić

    0
  • #10 12 Sty 2011 22:04
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    wnoto napisał:
    Windsor Termet ... ile on kosztuje ?

    Coś ok 3800-4000 PLN

    wnoto napisał:
    Tylko pamietaj że dla kondensata odprowadzenie kondensatu trzeba zrobić

    Drobny szczegół

    Możesz też szukać ECO Condens. Ten sam kocioł co Windsor, tylko inna nazwa.

    0
  • #11 19 Sty 2011 16:37
    Morferusz
    Poziom 10  

    Mam kilka pytań do znawców tematu Termet Windsor 1F 25:
    1. W instrukcji jest że należy zachować po 300mm z obydwu stron kotła. Czy mogę zamontować kocioł tak aby dostęp był tylko od przodu i z lewej strony? W czym to przeszkadza i czym grozi przy awarii? Kocioł będzie w kotłowni więc można go w całości zdemontować w razie draki.
    2. Muszę zastosować wkład kominowy, czy kondensat może być odprowadzany z komina przez kocioł czy musi być odskraplacz na wkładzie kominowym?
    3. Czy mogę zastosować przewód spalinowy z rury kwasoodpornej elastycznej Spiro z MK Żary lub Jawara i pobór powietrza z kotłowni posiadającej zarówna wywiew jak i nawiew?
    4. Czy warunki gwarancji pozwalają na samodzielny montaż kotła, a tylko odbiór stwierdzający poprawność montażu i uruchomienie przez serwis?
    5. Czy zastosowanie systemu koncentrycznego podnosi sprawność w porównaniu z rozdzielnym? (chodzi o wymianę ciepła pomiędzy spalinami a powietrzem do spalania)
    6. Czy na wylocie przewodu spalinowego ma być daszek czy nie? Co w sytuacji odprowadzenia kondensatu z komina przez kocioł przy dużych opadach deszczu? Czy nie zaszkodzi urządzeniu nadmiar wody?
    7. Czy przyłącze do wężownicy CWU może być 3/8 zamiast 1/2? Mam wężownicę z takim gwintem o powierzchni ok 0,3m2. Czy to wystarczy do odbioru ciepła z kotła do zbiornika CWU?
    Z góry dziękuje za odpowiedzi, chętnie też zaproszę do siebie instalatora w celu wyceny robót.
    Piotr

    0
  • #12 19 Sty 2011 22:32
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    1. Wielkości te wymagane dla prac serwisowych. Do napraw nie demontuje się urządzeń ze ściany.
    2. Przez kocioł - musisz zastosować system dedykowany
    3. Nie
    4. Nie
    5. Bez znaczenia
    6. Nie
    7. Zmień bojler; nie zejdziesz tak nisko z mocą na CWU, żeby kocioł nie taktował

    Skąd jesteś? - wycena

    0
  • #13 20 Sty 2011 00:03
    Morferusz
    Poziom 10  

    Witaj Mirrzo, jestem z miasta piwem płynącego i zapraszam na pilsnera - Tychy.

    0
  • #15 20 Sty 2011 09:19
    Morferusz
    Poziom 10  

    Mirrzo wybacz moje pytania ale gdzie zadzwonię to inna odpowiedź więc rozjaśnij proszę moje wątpliwości:
    ad 2. W instrukcji Windsor jest koncentryk i rozdzielny z odprowadzeniem kondensatu do kotła, czy przy rozdzielnym mogę pobierać powietrze z wentylowanej kotłowni (nawiew i wywiew)?
    ad 4. Serwisant Termetu powiedział mi że mogę sam zamontować kocioł ale jak zamontuje autoryzowany to mogę przedłużyć gwarancje do 3 lat. Czy samodzielny montaż jest całkiem wykluczony?
    ad 6. W instrukcji kotła rysunkach w obydwu przypadkach są daszki na pionowym wylocie przewodu - to już zgłupiałem jak to ma być z daszkiem czy bez.

    I nowe pytania:
    czy z takiego kotła mogę zasilać dwa niezależne, grzejnikowe obiegi grzewcze, każdy z osobną pompą i sterownikiem pogodowym?
    Czy zasilanie dwóch obwodów ma być na zaworze trójdrożnym czy w jaki sposób?
    W chwili obecnej mam osobne pompy i programatory tygodniowe dla obydwu obiegów

    0
  • #16 20 Sty 2011 16:46
    bro2004
    Poziom 26  

    W instrukcji obsługi są napisane warunki gwarancji. Widocznie nie doczytałeś.
    Gwarancję masz na 3 lata jeśli kocioł został uruchomiony przez Autoryzowany Serwis Termet, mniej więcej w połowie 16-18 miesiąc (mogę się mylić jak to jest w instrukcji napisane) trzeba dokonać płatnego przeglądu. Wtedy kocioł otrzyma przedłużenie gwarancji na 3 rok.

    Kocioł możesz sam zamontować, byś posiadał uprawnienia gazowe. Później przyjeżdża Autoryzowany Serwis Termetu i dokonuje Uruchomienia Zerowego kotła. Czyli sprawdza ciśnienia, zabezpieczenia oraz co źle zrobiłeś. Jak źle zrobiłeś to może nie odebrać kotła.
    Proszę o poprawę mirzo jak coś źle napisałem ;)

    0
  • #17 20 Sty 2011 22:34
    serwo66
    Poziom 25  

    Kocioł ma prawo zamontowąć osoba z odpowiednimi uprawnieniami oraz z pieczątką czyli prowadząca działalność gospodarcza, w takim przypadku masz gwarancję na 2 lata tylko i wyłącznie. 3 letnią gwarancje można otrzymać po zamontowaniu kotła przez osobę z autoryzacją Termetu i obowiązkowym uruchomieniu przez serwis, oczywiście po płatnym przeglądzie.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Przegląd między 18-20 miesiącem od daty sprzedaży.

    0
  • #18 21 Sty 2011 00:54
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Morferusz napisał:

    ad 2. W instrukcji Windsor jest koncentryk i rozdzielny z odprowadzeniem kondensatu do kotła, czy przy rozdzielnym mogę pobierać powietrze z wentylowanej kotłowni (nawiew i wywiew)?
    ad 4. Serwisant Termetu powiedział mi że mogę sam zamontować kocioł ale jak zamontuje autoryzowany to mogę przedłużyć gwarancje do 3 lat. Czy samodzielny montaż jest całkiem wykluczony?
    ad 6. W instrukcji kotła rysunkach w obydwu przypadkach są daszki na pionowym wylocie przewodu - to już zgłupiałem jak to ma być z daszkiem czy bez.

    I nowe pytania:
    czy z takiego kotła mogę zasilać dwa niezależne, grzejnikowe obiegi grzewcze, każdy z osobną pompą i sterownikiem pogodowym?
    Czy zasilanie dwóch obwodów ma być na zaworze trójdrożnym czy w jaki sposób?
    W chwili obecnej mam osobne pompy i programatory tygodniowe dla obydwu obiegów


    AD:
    2. tak, ale po co?
    3. Nie możesz sam zamontować - chyba, że masz uprawnienia "gazowe"
    6. bez różnicy. Ważne, aby wilgoć nie dostała się do rury powietrznej. Dla spalin, nieistotne

    Nowe pytania:
    1. możesz, ale po zastosowaniu sprzęgła - raczej nie pójdziesz na to (pompa, zawór 3D, automatyka - dla każdego obwodu)
    2. będzie się "gryzło"

    Montaż tylko przez autoryzowanego instalatora, lub serwisanta daje możliwość uzyskania 3 letniej gwarancji
    Wszystko do wyczytania na przedostatniej stronie książki gwarancyjnej

    0
  • #19 21 Sty 2011 19:36
    Morferusz
    Poziom 10  

    1. M.in po to aby za wkład kominowy 7,5m nie zapłacić ponad 1000zł tylko 500zł.
    3. No chyba mogę sam powiesić piec na ścianie i podłączyć rurki z CO - to też uprawnienia gazowe :-)

    Zawór 3D jest z kotłem a CWU nie zamierzam grzać gazem bo mam boiler na 2 taryfie i termę w kuchni (daleko do kotłowni)

    1. Czyli miało by to wyglądać mniej więcej tak: sprzęgło zasilane pompą kotła i dwa równoległe obiegi które obecnie funkcjonują z każdy z osobnym sterownikiem tygodniowym i pompą.
    Tylko jak wtedy sterować piecem? Czujnik temperatury w sprzęgle? a gdzie zawór 3D?

    2. Co z czym będzie się gryzło?

    3. Czy kondensat może pracować w otwartych układach CO (bezciśnieniowych?

    0
  • #20 21 Sty 2011 21:01
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    1. NIE ma takiej opcji, żebyś wyszedł na 500 PLN
    3. Możesz, ale za gaz i tak ktoś skasuje. A gdzie odpowiedzialność tego od gazu? To on podpisuje podłączenie kotła. Patrz p.3 instrukcji. Jak znajdziesz takiego...

    1. Tak, coś takiego. Resztę pozostaw dla serwisanta. Czujnik w, albo za sprzęgłem. Zależy co chcesz osiągnąć.
    2. Twój zawór nie da rady i nie puści na 2 obiegi jednocześnie
    3. Nie, bo nie zadziałają niektóre zabezpieczenia.

    0
  • #21 21 Sty 2011 23:26
    michcio
    Specjalista elektryk

    @Morfeusz, a nie możesz pociągnąć powietrza do spalania jakąkolwiek plastikową rurą z zewnątrz? Branie powietrza do kotła z zamkniętą komorą z pomieszczenia jest trochę bez sensu... Tzn. można, ale po co sobie wychładzać pomieszczenie i robić przeciągi?

    0
  • #22 21 Sty 2011 23:55
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    michcio napisał:
    ... a nie możesz pociągnąć powietrza do spalania jakąkolwiek plastikową rurą ...


    Pewien jesteś, że jakakolwiek będzie dobra? Bierzesz pod uwagę wszystkie za i przeciw ???
    System spalinowo-powietrzny jest certyfikowany, zatem stosowanie "jakiejkolwiek rury plastikowej", choćby była tylko do powietrza, jest nieprawidłowe.

    0
  • #23 22 Sty 2011 00:03
    Morferusz
    Poziom 10  

    Nie chodzi o dokładne kwoty tylko o stosunek ceny pomiędzy kominem dwuściennym a pojedynczym.
    To niech skasuje podłączenie rurki z gazem ale zamiast 1000zł będzie 200 lub 300zł. OK.
    A może sprzęgło z podłączonymi dwoma obiegami bez zaworu 3D?
    Albo stary kocioł stojący będzie robił za sprzęgło :-) Żartuje.
    Jakie ciśnienie minimum musi być w instalacji żeby zadziałało?
    U mnie będzie ok 0,7-0,8 bara bo otwarty zbiornik wyrównawczy jest na strychu a kocioł w piwnicy dwa piętra niżej.
    Oczywiście mogę z zewnątrz pobrać powietrze jak sugeruje michcio, ale i tak mam nawiew z wywiewem w kotłowni, niech wichry po niej hulają co mi tam ;-)

    0
  • #24 22 Sty 2011 09:44
    szymonjasiu
    Poziom 19  

    Witam

    Aby zrealizować swoje załozenia przy tym kotle musisz zastosować sprzegło hydrauliczne. Twoj kocioł posiada zaawansowany czujnik przepływu , który musi być w odpowiednim połozeniu podczas poszczególnych stanów pracy kotła (np. jeżeli pompa kotłowa nie pracuje a Twoje pompy z pozostałych układów bedą pracowały kocioł zinterpretuje to jako awarie , zakomunikuje bład i będzie czekał na reset ....)
    Mając nawet tylko jedną dodatkową pompe na instalacji musisz założyć sprzegło.
    Sprzegło z nierdzewki kupisz za ok 600 zł , ale to nie koniec wydatków.
    Możesz wykorzystać swoje pompy , lecz bez zaworów 3d i sterownika nie uzyskasz niezaleznego sterowania pogodowego dla swoich obiegów(najczęstszy bład instalatorów np. grupa mieszająca z głowica termostatycznę w podłogówce -eliminuje to sterowanie w zależności od zmian pogody, ewentualnie ciagłe manipulowanie głowicą).
    Podsumowując , wykorzystasz swoje pompy, czujniki środowiskowe (termostaty), brakuje Ci sprzęgła i sterownika (np. auraton -koszt ok 600 zł).
    W takim rozwiazaniu możesz mieć czynny tylko jeden z obiegów lub dwa jednocześnie, dostosować krzywą grzewczą niezależnie dla kazdego z obiegów.

    Pozdrawiam

    0
  • #25 22 Sty 2011 16:11
    Morferusz
    Poziom 10  

    Dzięki szymonjasiu za wyjaśnienie.
    Przy kotle Termetu jest sterownik pogodowy, wymaga tylko czujnika temperatury zewn. i będzie sterował temperaturą czynnika grzewczego w zależności od temperatury zewnętrznej czyli automatycznie dobierał krzywe grzewcze.
    Gdzie ma być podpięty dodatkowy sterownik o którym piszesz i jaki to dokładnie jest sterownik?
    Czy myślisz o sterowniku dwustanowym podłączonym do zacisku 10 i czujnikiem temperatury zaraz za sprzęgłem? Gdzie w takim razie miejsce na zawór 3D skoro nie chcę grzać CWU?
    Jakie musi być ciśnienie minimalne wody w instalacji CO aby kocioł chodził?

    0
  • #26 22 Sty 2011 17:58
    szymonjasiu
    Poziom 19  

    Zawóe 3d musi być za sprzegłem po stronie obiegu niskotemperaturowego.
    Jeżeli go nie zastosujesz do sprzegła bedzie podawany wysoki parametr dobierany pogodowką kotła dla obiegu wysokotemperaturowego (grzejniki).Natomiast praca niskotemperaturowego (podłogówka) to zakres 28-32 stopnie.Na sprzęgle będziesz miał zdecydowanie więcej.Nie mozesz więc tego puścic na obieg niskotemperaturowy .Więc pozostaje Ci kręcenie głowicą termostatyczną od podłogówki przy kazdej zmianie pogody lub założenie zaworu 3d wraz ze sterownikiem który wykona te czynnosci za Ciebie. Jeden ze sterowników Auratona ma mozliwość sterowania dwoma obiegami , wpięcia czujnika pogodowego(dodatkowy).Obieg z kotła do sprzegła możesz wysterować czujnikiem, do niskotemperaturowego potrzebujesz zawór ze sterowaniem.Według mnie minimalne ciśnienie pracy kotła to 1 Bar.
    Pozdrawiam

    0
  • #27 22 Sty 2011 19:49
    Morferusz
    Poziom 10  

    Tylko że jak pisałem wcześniej nie mam podłogówki a jedynie dwa osobne lokale ogrzewane grzejnikami.
    Musiałbym też przerobić układ na ciśnieniowy a to może skutkować wyciekami ze starych zaworów grzejnikowych i ich wymianą, wkład kominowy, sprzęgło dodatkowy sterownik i cały ten galimatias to chyba sobie odpuszczę, zamiast tego zacznę ocieplać chałupę bo dom z lat 70-tych, co prawda wymienione okna ale ocieplenie tylko częściowe od północy i poddasze praktycznie bez izolacji dachu. Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.

    0
  • #28 22 Sty 2011 22:08
    szymonjasiu
    Poziom 19  

    Jak nie masz podłogówki (nie doczytałem) potrzebujesz tylko sprzegło.
    Za nim Twoje 2 pompy na obieg wysokotemperaturowy.
    Pozdrawiam

    0
  • #29 22 Sty 2011 23:07
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Morferusz napisał:
    ...czyli automatycznie dobierał krzywe grzewcze.


    Ty musisz wybrać krzywą grzewczą

    Morferusz napisał:
    Jakie musi być ciśnienie minimalne wody w instalacji CO aby kocioł chodził?


    Zgodnie z instrukcją poniżej 0,8 bara kocioł idzie w awarię, zatem jest to minimalne ciśnienie pracy.

    0