Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KR7203A naprawa - potrzebny schemat

Bobekmaster 27 Mar 2009 22:28 3912 22
  • #1 27 Mar 2009 22:28
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Stałem się posiadaczem tego oscyloskopu, i mam problem z naprawą. Ma ktoś schemat do tego oscyloskopu?
    Objawy są takie:
    -nie działa odchylanie w pionie(nie działa przesuwanie linii w górę/dół i nie pojawiają się przebiegi.)
    -podstawa czasu działa dobrze, ale kreska zajmuje tylko 1/3 ekranu.

    Pozdrawiam

    0 22
  • #2 27 Mar 2009 22:35
    shadow0013
    Poziom 34  

    Schematy i instrukcję znajdziesz w internecie. Schematy są czytelniejsze po wydrukowaniu.

    0
  • #3 27 Mar 2009 22:38
    kttd49
    Poziom 22  

    Witam.
    W sprawie schematów zapraszam na PW

    0
  • #4 27 Mar 2009 22:42
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Niestety nie mogłem ich znaleźć... a płacić kilkadziesiat zł za schemat to ja dziękuje.

    0
  • #5 27 Mar 2009 22:59
    shadow0013
    Poziom 34  

    Rusz d... to znajdziesz - jest na elektrodzie! A co do uszkodzenia to w pierwszym rzędzie przejrzałbym wzmacniacz końcowy Y. A standartowo sprawdzenie napięć zasilających, wyczyszczenie przełączników, przelutowanie płytek oscyloskop warto uratować jest b. fajny.

    0
  • #6 28 Mar 2009 09:58
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Jedyne co znalazłem to to:
    "Przedwzmacniacz kanału I toru odchylania pionowego i przedwzmacniacz wyzwalania wewnętrznego z kanału I (Z1) oraz układ kluczujący przełaczania kanałów i przedwzmacniacz wyzwalania wewnętrznego (Z3)." A jak narazie gleszek nie odezwał się i nie mam dalszej części schematów.

    Chociaż na tym schemacie jest odchylanie w pionie to może sobie jakoś poradze.

    0
  • #7 28 Mar 2009 11:08
    shadow0013
    Poziom 34  

    Rozmieszczenie elementów na płytkach P1, P2, P4, P7, P8, wykaz schematów i same schematy Z01 do Z18 - jakość nie najlepsza ale jak się wydrukuje to są całkowicie czytelne.

    0
  • #8 28 Mar 2009 11:18
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Dziękuje bardzo :D
    Jak na razie zasilacz działą dobrze, podstawa czasu, układy wejściowe także. Po uderzeniu w oscyloskop przebieg z nika, a jak uderzę drugi raz to się pojawia. Pewnie jakiś zimny lut.

    0
  • #10 28 Mar 2009 23:08
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    OK. Dziękuje bardzo za schematy. Uszkodzone jest odchylanie pionowe, i przez to paliło bezpiecznik w zasilaczu 115V. Po odłączeniu zasilania odchylania pionowego zasilacze 115V i 200V działają poprawnie. Jest pozioma kreska na cały ekran.
    Zwarte jest coś w odchylaniu, ale tym zajmę się jutro.
    Ustawiłem także napięica zasilacza.

    Pozdrawiam

    Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

    Jest poprawa. Działa dobrze jak jest kanał pierwszy lub drugi, al ejak 2 naraz, to klonują się i mam np 3 lub 4 wykresy:| Ale to już drobnostka.

    I jeszcze nie łapie sam synchroniczcji i muszę kręcić gałką(level A) żeby się wykres zatrzymał.

    Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

    Te zwielokrotnione wykresy były wynikiem złych ustawień w sumatorze kanałów.

    Jedyna usterka jaka została, to brak automatycznego zatrzymywania wykresu żeby nie płynął, i przy podstawie czasu poniżej 0,5ms z przebiegu sa 2 linie a powinny być prostokąty. Na wyższych podstawach czasu są prostokąty.

    Pozdrawiam

    0
  • #11 29 Mar 2009 10:40
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Dodam jeszcze że obraz sam się nie pojawia po włączeniu oscyloskopu, musze zmienić tryb wyzwalania z AUTO na NORMAL i z powrotem. Wtedy pojawia się lina. Na NORMAL w ogóle nie mam nic na ekranie.

    0
  • Pomocny post
    #12 29 Mar 2009 10:58
    shadow0013
    Poziom 34  

    Trzeba by przejrzeć styki, luty i kondensatory w układzie wyzwalania.

    1
  • #13 29 Mar 2009 22:51
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Padnięta była D703. Niestety dalej nie działa i muszę szukać.

    Dodano po 31 [minuty]:

    Na AUTO jak i NORMAL da się zsynchronizować, ale trzeba kręcić poziomem wyzwalania. Przy auto powinno to się samo ustawiać.
    W NORMAL nie ma wykresu jak sie nie zsynchronizuje, ale na innym oscylu też tak mam.

    Do naprawy została automatyczna regulacja.

    Dodano po 1 [godziny]:

    Nigdzie na schematach nie mogę znaleźć bloku, gdzie następuje automatyczne wyzwalanie.. Nie wiem czemu jak dam AUTO to nadal można kręcić poziomem wyzwalania i ustawić. Pewnie jakaś bramka jest walnięta.

    Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

    Następne problemy :|
    Teraz juz na Auto nie da się w ogule zsynchronizować:( W podstawie czasy B działa NORMAL, ale jak dam na auto, to podstawę ustawia sie pokrętłami i przyciskami od podstawy A.
    Prawdopodobnie uszkodzony jest układ logiczny, ale nie kapuje jego działania.. Nie widać zimnych lutów. Jakby ktoś powiedział gdzie szukać usterki to byłbym wdzięczny.

    Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

    Poczytałem instrukcję, i to zachowanie jakie było wcześniej było normalne. Dziwi mnie że automatyczna podstawa czasu, daje tylko linie piziomą w przypadku braku sygnału, a wykres i tak trzeba stabilizować ręcznie...
    Nie wiem czemu samo się popsuło, i nic nie daje reglacja na AUTO i także nie zaświeca się lampka oznajmiająca poprawną synchronizacje.

    Albo zimny lut, albo po długim wygrzaniu padł jakiś kondensator lub scalak.

    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

    Ha:D jednak to był zimny lut. Teraz działa tak:
    -NORMAL- synchronizuje przy odpowiednim ustawieniu poziomu wyzwalania, i zapala lampkę.
    -AUTO- tak jak w normal, ale linia na ekranie jest zawsze. Niestety sam nie stabilizuje obrazu i trzeba przekręcić gałką. (ten oscyloskop tak ma czy to usterka :?: )
    Na podstawie B jest tak:
    -NORMAL- tak jak normal w podstawie A
    -AUTO- paramtery podstawy ustawia sie w podstawie A(dziwne :?: ). Można dać AUTO w podstawie B a w A dać normal, i można ustawić obraz poziomem wyzwalania dla podstawy A.

    Pozdrawiam i proszę o porady.

    0
  • #14 29 Mar 2009 23:33
    shadow0013
    Poziom 34  

    Postaram się jutro sprawdzić jak się zachowuje podstawa, ale jak mnie pamięć nie myli to w egzemplarzu do którego mam dostęp, też trzeba pokręcić gałką aby ustabilizować obraz, jakoś nigdy nie zwróciłem na to uwagi.

    0
  • #15 29 Mar 2009 23:38
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    już sobie poradziłem :D
    Ten oscyloskop jest bardziej zaawansowany od mojego OS-351, i dlatego miałem problemy z automatycznym wyzwalaniem. W OS-ie jak da się Auto, to jest stabilny wykres zawsze. Natomiast w tym KR trzeba było zrobić tak:
    Dać sygnał o małej amplitudzie i częstotliwości, ustawić odpowiedni poziom wyzwalania. Potem bez kręcenia poziomem wyzwalania mam synchronizacje dla każdego przebiegu o wyższej amplitudzie i częstotliwości.
    Oscyloskop już złożyłem i nadaje się do użytku. Oscyloskopu nie kalibrowałem(tylko napięcia poustawiałem), bo amplituda i częstotliwość czytana z ekranu pokrywa się z rzeczywistością.

    Serdecznie dziękuję użytkownikowi shadow0013 za instrukcje schematy konieczne do naprawy oscyloskopu

    Pozdrawiam

    0
  • #16 30 Mar 2009 17:14
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Wie ktoś może w jakich latach produkowany był ten oscyloskop? Czy numer seryjny zaczynający się od 87, to rocznik produkcji?

    Pozdrawiam

    0
  • #17 21 Maj 2009 11:55
    BJ
    Poziom 11  

    Witam.
    Pozwoliłem sobie kontynuować temat. Proszę o pomoc i podpowiedzi co sprawdzić? gdzie szukać?.
    W moim KR7203A synchronizacja zarówno na normal i auto ustawia się bardzo trudno, (a czasami wcale) kręcąc pokrętłąmi poziomu, w obu podstawach czasu A i B. Pojedyńczy sygnał z jednego kanału włączając triger 1 lub odpowiednio triger 2 jeszcze jakoś zsynchronizuje, ale jak wciśnięty klawisz triger 1+2 nie synchronizuje.
    Jak wyżej proszę o sugestie gdzie szukać - nie jestem niestety super zaawansowanym elektronikiem.

    Pozdrawiam BJ.

    0
  • #18 21 Maj 2009 12:05
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Ja mam podobnie i przyzwyczaiłem się już. Na triger 1+2 przebiegi muszą mieć podobną częstotliwość żeby to działało.
    Synchro nie ustawia się na częstotliwościach powyżej 20MHz, a poniżej się ustawia, ale ciężko złapać. jak dasz bardzo mała amplitudę sygnału i złapiesz synchro, to potem na wyższych amplitudach będzie się bez problemu synchronizował.

    Pozdrawiam

    0
  • #19 21 Maj 2009 13:03
    BJ
    Poziom 11  

    Dzięki za odpowiedz !
    Myślę że tak być nie powinno. Ciekawe jak jest u innych urzytkowników KR7203A. U mnie zdaje się na triger 1+2 wogóle nie synchronizuje. Jeśli tak ma być to po co oscyloskop dwukanałowy? Jak mam porównać np. fazy dwu sygnałów skoro nie mogą złapać synchronizacji. To chyba niemożliwe z takim oscyloskopie co to ma np. opóżnioną podstawę czasu! Może mamy jedynie tę samą usterkę?

    BJ.

    0
  • #20 21 Maj 2009 13:22
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Możliwe, ze jest to podobna usterka. U mnie to wygląda bardziej "łagodnie".
    Mam jeszcze jeden taki oscyloskop, to postaram się sprawdzić jak to jest z nim.
    Możliwe, że to wada fabryczna, albo usterka występująca w prawie wszystkich takich oscyloskopach.

    Pozdrawiam

    0
  • #21 21 Maj 2009 13:30
    BJ
    Poziom 11  

    Jest dokładnie tak jak piszesz, zdaje się że u mnie opisane objawy występują z większym nasileniem.
    Było by wspaniale gdyby odezwał się ktoś, kto użytkuje lub użytkował tem oscyloskop, mógłby rozwiać nasze wątpliwości. Z poszukiwań na forum wynika że są tu ludzie którzy znają ten sprzęt dobrze i ich wypowiedz była by bardzo cenna.

    Dzięki. Pozdrawiam. JB

    0
  • #22 21 Maj 2009 13:48
    Bobekmaster
    Poziom 24  

    Na drugim oscylu mam to samo.
    Kanał A - Wyzwalanie A- OK
    Kanał B - Wyzwalanie B- OK
    Kanał A i B - Wyzwalanie A lub B- OK
    Na wyzwalaniu A+B można z trudnością ustawić, zeby jeden z przebiegów był zatrzymany, ale nie da się, żeby oba naraz stały.

    Te oscyle chyba tak mają :cry:

    P.S. Przebijam się przez instrukcję, i znalałem ciekawą rzecz.
    "Ważne dla stabilnego wyzwalania "1 i 2" jest nachodzenie na ekranie obu przebiegów."

    I wszystko jasne:D Działa tak jak trzeba. Czytanie instrukcji się kłania.
    Na początek ustaw, zeby obie linie nachodizły na siebi, i podłącz przebiegi, a zsynchronizuje się.

    Mam także pytanie, czy to wina zużycia(wytarcia plestiku w izostatach) że nie za dobrze łapią przełączniki, i żeby niektóre funkcje działały, to trzeba wcisnać ciut głębiej izostat? Zastanawiam się, czy wymieniać te plastikowe suwaki ze stykami, ale to strasznie dużo roboty.

    0
  • #23 24 Maj 2009 21:36
    BJ
    Poziom 11  

    Co do braku synchronizacji przy włączeniu dwu kanałów na raz. Wyjaśniło się, sprawa okazała sie dość prosta na szczęście, zauważyłem że synchronizację dwu przebiegów uzyskuje się dopiero gdy oba są przesunięte prawie poza pole widoczności, na dół ekranu lampy. Pomogła regulacja potenciometrem Pr 311 (równoważenie poziomów wyzwalania 1+2). Teraz wydaje się że oscyloskop działa jak powinien. Dziękuję koledze za pomoc, odpowiedzi na moje posty. Faktycznie żeby ta funkcja działała przebiegi powinny nakładać się - dzięki za cenną uwagę!

    Pozdrawiam JB

    0