Nie wiem, jak akurat w tym modelu funkcjonuje czujnik papieru, ale zwykle taki problem poza tym, o czym pisze kolega powyżej, może być spowodowany zaciętą, ułamaną lub "wypadniętą" z mocowania dźwignią czujnika papieru.
anty35 - masz rację. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić że jest to problem stacji czyszczenia wkładów drukujących a dokładniej to brak napędu na skutek uszkodzenia mechanicznego. Jest to typowa usterka dla tych urządzeń. Sprawdź jeszcze czy po włączeniu urządzenia obracają się wałki poboru papieru, bo tu też można upatrywać problemu.
Czekam na wiadomość - może na PW. Pozdrawiam .
Czyli awaria może być tutaj spowodowana przez ułamaną końcówkę sprzęgiełka znajdującego się obok stacji czyszczącej i przenoszącego na nią napęd? Ja bym polemizował Zwykle w takim przypadku problemy zaczynają się dopiero przy próbie drukowania. Według mnie winny jest tutaj albo czujnik papieru (jak pisałem wcześniej), albo enkoder przesuwu papieru - taka przeroczysta tarczka naklejona na zębatkę po lewej stronie mechanizmu i z podziałką przechodzącą przez transoptor: mogła się ona zabrudzić, uszkodzić lub wysunąć z transoptora (to ostatnie zwykle zdarza się po nieuważnym złożeniu urządzenia).
Drukarka zrobiona okazało się że to wina - enkoder przesuwu papieru był pozasłaniany od góry plastikiem i taśmami ciężko było zobaczyć czy folia trafiła w czytnik-dzięki za pomoc