Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Antena od karty WiFi podłączenie do wejścia main ?

iie 28 Mar 2009 14:11 20744 21
  • #1 28 Mar 2009 14:11
    iie
    Poziom 15  

    Witam

    Dzisiaj, gdy czyściłem laptopa, zauważyłem antenę od karty wi fi, a na niej, dwa wejścia:
    -aux
    -main

    antena była podłączona do auxa, moje pytanie, czy jeżeli podepnę jeszcze jedną antenę, tym razem do maina to czy zasięg podskoczy?
    Załączam foto:
    Antena od karty WiFi podłączenie do wejścia main ?

  • #2 29 Mar 2009 16:04
    skaktus
    Poziom 37  

    Main - do podłączenia anteny wewnętrznej
    Aux - do podłączenia gniazda na antenę zewnętrzną.

    Jeśli masz jedną antenę to podłącz ją do Main, ewentualnie możesz zakupić 2 antenę i podłączyć do Aux, ale super wzrostu jakości nie spodziewaj się.

    Aktualnie mam lapa z kartą gigabyte na 1 antenie i ma lepszy zasięg niż wcześniejszy gigabyte na 2 antenach.

    Wszystko zależy od karty

  • #3 29 Mar 2009 16:23
    653388
    Usunięty  
  • #4 29 Mar 2009 16:47
    iie
    Poziom 15  

    tzn na mojej karcie są te dwa wejścia tak jak je widzicie, ale antena jest podłączona tylko do tego auxowego. Mój lapek to FSC amilo li 1718 a karta to atheros 5700eg, czy fakt że antena jest podłączona do auxa a nie do maina może mieć związek z tym, że karta czasem się włącza przy starcie systemu a czasem nie? [ nie ma to związku z driverami, ani systemami, testowane na viście/xp/ubuntu ] problem zawsze ten sam

  • #5 29 Mar 2009 17:14
    skaktus
    Poziom 37  

    Nie main i aux nie mają nic do włączania i wyłączania.

    Co do gniazd - w niektórych laptopach aux jest wykorzystywany jako wejście na antenę zewnętrzną i w zamyśle po to jest to wejście,

  • #6 29 Mar 2009 18:08
    iie
    Poziom 15  

    czyli podsumowując, wpięcie dodatkowej anteny i tak nic nie da, bo karta tak czy inaczej wybierze tą mocniejszą i to właśnie z nią będzie pracować?

  • #7 29 Mar 2009 18:25
    skaktus
    Poziom 37  

    Nie za bardzo wierzę w to że karta wybiera sobie lepszą antenę, ale zawsze można próbować.

    Jak pisałem, wiele zależy od karty a nie od anten. Dobre karty potrafią nawet łapać sieć bez anteny.

  • #8 29 Mar 2009 18:29
    653388
    Usunięty  
  • #9 29 Mar 2009 18:36
    iie
    Poziom 15  

    a nawiązując do tego co napisałem wyżej a propos włączania karty wi fi, ma ktoś jakąś tezę na ten temat?

    Cytat:
    karta czasem się włącza przy starcie systemu a czasem nie? [ nie ma to związku z driverami, ani systemami, testowane na viście/xp/ubuntu ] problem zawsze ten sam

  • #10 29 Mar 2009 18:46
    653388
    Usunięty  
  • #11 29 Mar 2009 18:54
    skaktus
    Poziom 37  

    janko_wodnik napisał:
    A skąd będziesz wiedzieć, która antena ma aktualnie mocniejszy sygnał?
    Moc sygnału odbieranego/nadawanego przez antenę zależy od wielu czynników, w tym od położenia laptopa w przestrzeni, ale też od jakości anten.
    Nie da się powiedzieć "na oko" czy dodatkowa antena zawsze polepszy jakość pracy WiFi, czy będzie tylko dodatkowym kawałkiem metalu zbierającym zakłócenia. Ale po coś dwie anteny w ThinkPadach są fabrycznie instalowane.


    To dlaczego w niektóych Asusach, IBM czy HP dają po 1 antenie ?

    Pamiętaj też że anteny są różnych rozmiarów. W swoim Asusie testowałem zasięg i czy to na 2 czy to na 1 antenie tak samo gubił zasięg w tym samym miejscu. Ten sam problem miała Toshiba jak i Hasee.

  • #12 29 Mar 2009 20:29
    653388
    Usunięty  
  • #13 29 Mar 2009 21:58
    iie
    Poziom 15  

    karta sieciowa to atheros 5007eg, nazwę podałem wyżej, tylko niestety 7 została wstawiona nie tam gdzie trzeba = ). Nazwę googlałem, założyłem post na forum poświęconym tylko i wyłącznie laptopom firmy Fujitsu siemens i odpowiedzi nie otrzymałem, acz jeszcze jeden user miał podobny problem.

    Co do logu, czym wygenerowac? hijack chyba odpada =)

  • #14 29 Mar 2009 23:00
    skaktus
    Poziom 37  

    janko_wodnik napisał:
    Z przyczyn oszczędnościowych :)

    Druga antena może być zastosowana jako antena modułu BT, który normalnie ma swoją dedykowaną. Tym sposobem masz w jednym laptopie do trzech anten dających się podłączyć do złącz "Main" i "Aux".

    Jak laptop ma plastikową obudowę, to łatwo przez nią przechodzi sygnał, ale jeżeli obudowa jest z metalu, to jedna antena może być zasłaniana przez obudowę i stosuje się dwie. W końcu na antenach są plastikowe zaślepki.

    Dla rozpatrywanego przypadku dyskusje o przyczynach mnogości anten są raczej niepotrzebne, kolega ma przecież inny problem i trzeba zobaczyć z jakiego modelu karty WiFi korzysta. W końcu jest problem i dlatego założono temat.


    W moim Asusie mam 4 anteny...2 podłączone pod WiFi, jedna pod BT a 3 wolna pod GSM.

    Co do karty wifi i nie wykrywania. Jak wygląda to w momencie nie wykrywania ? Widać ją w menadżerze ? Czy po prostu znika ?

    Na jakim gnieździe siedzi antena ?

    Możliwe że jej wyjęcie i ponowne włożenie rozwiąże sprawę.

  • #15 29 Mar 2009 23:09
    iie
    Poziom 15  

    no więc karta znika z menadżera, jest to kwestia losowa, nie zaobserwowałem żadnych czynników, które poprzedzają ew. nie włączenie się karty. Było tak z laptopem od nowości, obojętnie od systemu, nie jest to chyba usterka płyty głównej bo była wymieniana. Co do system i driverów to tak jak już wspomniałem wcześniej, sprawdzałem na xp, viście , i ubuntu ( 8.04) i tylko los decyduje czy karta się włączy czy nie. Często po tym jak zamknę laptopa, przejdzie on w stan gotowości, i otworzę go znowu, karta się już nie załącza. Co ciekawe, nawet jak nie widać jej w menadżerku to pali się dioda, która jest odpowiedzialna za pokazywanie czy karta wi fi jest włączona czy też nie.

    edyt:

    Myślę więc, że patent z wyjęciem i włożeniem z powrotem odpada ( wymiana płyty głównej załatwiła tą opcję )

    edyt 2:

    antena jest na auxie

    edyt 3:

    Dzisiaj potrzebowałem 5 restartów, ażeby karta zaskoczyła, dawno już mi się tak nie zdarzyło.

  • #16 30 Mar 2009 20:43
    653388
    Usunięty  
  • #17 30 Mar 2009 21:17
    iie
    Poziom 15  

    fotkę karty zamieściłem na samej górze = ), jest ona w środku laptopa, nie wiem czy jest to złącze PCI-e ale na pewno nie jest to USB. Zapomniałem napisać, że na poprzedniej płycie głównej problem był taki sam. Czy możesz powiedzieć log z jakiego programu by cie satysfakcjonował?

    edyt :

    oto log z eversta

  • #18 30 Mar 2009 21:43
    653388
    Usunięty  
  • #19 30 Mar 2009 22:01
    iie
    Poziom 15  

    czyli log z everesta nie pasuje?

    Niestety, nie mam gdzie sprawdzić tej karty, brak innych laptopów, sugerujesz wymianę tej karty?

    Czy sądzisz, że ta by była dobra?

    edyt 2:



    edyt 3

    Cytat:

    Masz dwie karty sieci przewodowej, jedna z nich zgłasza się jako urządzenie PCI, czemu tak jest?


    Jedna karta przewodowa to hamachi, czyli wirtualny sterownik, druga to realtek któryśtam, pewnie on jest pod pci

    Cytat:

    Ile masz slotów mPCI-e i czy ewentualnie drugi jest zajęty?


    Z tego co zauważyłem mam jeden taki slot, ale nie rozkręcałem laptopa wybitnie, tylko klapka pod którą jest cpu/ ram/ wi fi

  • #20 03 Kwi 2009 12:33
    653388
    Usunięty  
  • #21 03 Kwi 2009 21:20
    iie
    Poziom 15  

    hmm, dzięki z odzew, spróbuje wymienić kartę

    Moderowany przez mat_ed:

    Linki do aukcji usunąłem - regulamin p. 10.11

  • #22 17 Kwi 2009 09:53
    iie
    Poziom 15  

    wymieniłem kartę, wszystko działa jak na razie [ odpukać ], dzięki za help = )

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo