Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z elektryką golf II (licznik)

mati2021 28 Mar 2009 23:57 8509 38
  • #1 28 Mar 2009 23:57
    mati2021
    Poziom 13  

    Mam już od długiego czasu taki problem i nie wiem jak go rozwiązać.
    Chodzi o to, że przy włączeniu świateł długich gaśnie mi podswietlenie zegarów ale tylko zegarów a deska rozdzielcza normalnie jest podświetlana.
    Podświetlenie zegarów włącza się spowrotem dopiero z chwilą wyłączenia długich świateł i zaczyna migać kontrolka od temperatury (w ten sam sposób jak przy włączeniu zapłonu).Wygląda to tak jak by mi się odłączał licznik po włączeniu długich. A jak są włączone mijania to widać wtedy jak by się lekko (prawie niewidoczne) świeciła kontrolka od długich. Nie wiem wogóle o co chodzi a mam tak już od grudnia i już posprawdzałem bezpieczniki i wogóle i nic. Podłączałem też inny licznik i też wariował bo przy włączeniu mijania zapalała się kontrolka od długich.
    Proszę o pomoc...

    0 29
  • #2 29 Mar 2009 00:09
    kwok
    Poziom 39  

    jeśli sam nie potrafisz to idź z tym licznikiem do fachowca żeby ci polutował zagniatane styki na folii do ścieżek (trzeba lutować szybko i przed lutowaniem dobrze wydrapać brud i folię ze ścieżek bo ta folia się szybciutko topi) i posprawdzał czy ścieżki nie są popękane - to już taka przypadłość tych liczników
    podświetlenie licznika i całej deski wychodzi ze ściemniacza więc chyba problem w liczniku

    0
  • #3 29 Mar 2009 00:19
    mati2021
    Poziom 13  

    ale gdyby był to problem licznika, to drugi sprawny licznik powinien działać normalnie.

    0
  • #4 29 Mar 2009 00:36
    kwok
    Poziom 39  

    skąd wiesz że był sprawny?
    sprawdź masę do licznika a lutowanie nie zaszkodzi
    kontrolka do długich to nie dioda jak reszta tylko żaróweczka która bierze więcej prądu i jak właczysz długie to robi się spadek na masie
    przebadaj ścieżki na liczniku

    Dodano po 3 [minuty]:

    albo po rostu na próbę sypnij kabelka z minusa aku do masy licznika i pewnie się rozjaśni

    0
  • #5 29 Mar 2009 00:53
    mati2021
    Poziom 13  

    ok dzięki na pewno sprawdze, tylko zastanawia mnie dlaczego przy tym drugim liczniku zapalała się kontrolka od długich po włączeniu świateł mijania

    0
  • #6 29 Mar 2009 00:59
    kwok
    Poziom 39  

    pewnie ci się pomyliły światełka (zmiana przez podciąganie dźwigni) albo był uszkodzony trochę inaczej
    jak sie nie mylę prąd z mijania do licznika chyba nie dochodzi więc mało możliwe żey coś się zapalało po włączeniu mijania

    0
  • #7 29 Mar 2009 11:27
    mati2021
    Poziom 13  

    ale jestem pewien, że włączałem mijania. A i jeszcze co mnie zastanawia, to że wcześniej dzialało wszystko elegancko a dopiero jak był taki duży mróz w sylwestra to mi się wtedy zrobiło i do tej pory nie działa. Tak mi się wydaje że to moze byc przez zimno, ale nie jestem pewien.

    0
  • #8 29 Mar 2009 11:33
    kwok
    Poziom 39  

    nie myśl tylko weź ten licznik do ręki i sprawdzaj ścieżkę masową

    0
  • #9 29 Mar 2009 11:37
    mati2021
    Poziom 13  

    a mógłbym dostać jakąś instrukcje, jak mam to zrobić? bo nie znam się najlepiej na elektronice...:/

    0
  • #10 29 Mar 2009 11:40
    kwok
    Poziom 39  

    masz jedną kostkę (złączkę) do licznika czy dwie?

    0
  • #12 29 Mar 2009 11:49
    kwok
    Poziom 39  

    no to z górki
    jak będziesz miał licznik na zewnątrz to na folii licznika przy złączach są opisane ścieżki
    interesuje cię "masse"
    potem miernik i jeden przewód czepiasz w złączu a drugim dotykasz wszystkich punktów do których ścieżka dochodzi (gdzie jest odkryta) i omomierz powinien w każdym przypadku pokazywać poniżej 1 Ohm
    jeśli w pewnym momencie rezystancja będzie duża to na odcinku od poprzedniego punktu jest przerwa

    gdybyś nie mógł odczytać na liczniku to w kostce przewód masowy powinien być brązowy bez żadnych pasków

    0
  • #13 29 Mar 2009 11:53
    mati2021
    Poziom 13  

    ok dzieki
    jak będę miał trochę czasu to zrobię tak jak piszesz i dam znać. a jesli bedzie przerwa to co mam zrobic?

    0
  • #14 29 Mar 2009 11:59
    kwok
    Poziom 39  

    na folii pewnie nie znajdziesz miejsca uszkodzenia więc będziesz musiał przylutować cienki kabelek końcami do tych punktów między którymi jest przerwa

    0
  • #16 29 Mar 2009 18:29
    mati2021
    Poziom 13  

    no i juz sprawdziłem te zegary i dalej to samo.
    połączyłem w jednym miejscu mase kabelkiem ale nic się nie zmieniło:/ co jeszcze mogło się tu stać?
    a jeśli mam 1,2 Ohm to też powinienem zlutować?

    0
  • #17 29 Mar 2009 22:14
    kwok
    Poziom 39  

    1,2 Om możesz zostawić
    sprawa conajmniej głupia
    wcześniej chyba pisałem żebyś sprawdził wł świateł (ten z boku) tzn rozbierz i zobacz czy się coś nie potopiło
    a ja chyba się wezmę za przeglądanie schematów
    wypadałoby żebyś sprawdził czy 12V na podświetlenie znika czy nie

    0
  • #18 29 Mar 2009 22:45
    mati2021
    Poziom 13  

    ale przecież to się dzieje przy włączeniu długich. a i zapomniałem o czymś. Chodzi o to że, przy wyłączonym zapłonie jak włączę mijania i przytrzymam długie to działa normalnie i nawet kontrolka od długich się świeci, a przy włączonym zapłonie wyłącza licznik i nawet kontrolka od długich się nie świeci. a co masz na myśli pisząc, czy znika 12v?

    0
  • #19 31 Mar 2009 01:38
    kwok
    Poziom 39  

    Cytat:
    a co masz na myśli pisząc, czy znika 12v?
    no to czy znika plus na żaróweczki podświetlenia (sprawdzić na żaróweczkach)
    ale i tak zadałeś rebusa tym ostatnim postem bo się przegrzebałem przez schemki i teraz muszę drugi raz bo jakoś z głowy nie ogarniam
    aaaaaaaaaaaaa tą masę co dokładałeś to dołóż do wskaźnika temp (bo ten ci świruje) albo do żaróweczki podświetlenia tylko uprzednio się upewnij że to masa ma być w tym miejscu czyli poleć po ścieżce od "masse"

    Dodano po 3 [minuty]:

    to zrób jeszcze tak: włącz pozycyjne (jedno pstryknięcie wł świateł) i zobacz jak to będzie przy mignięciu długimi z zapłonem i bez

    0
  • #20 31 Mar 2009 07:57
    mati2021
    Poziom 13  

    ok,teraz niestety będę mogł zobaczyc dopiero w piątek albo w czwartek, bo dopiero wtedy będę w domu.
    a ta masa którą dokładałem i sprawdzałem po ścieżce to właśnie od żaróweczki do rezystora który jest za nią, ale nie wiem gdzie jest masa do wskaznika niestety.

    0
  • #21 31 Mar 2009 10:40
    kwok
    Poziom 39  

    na jedną z trzech śrubek wskaźnika dochodzi masa chyba że masz wskaźnik temp bez diody to nie bo wtedy są dwie śrubki
    oj wydaje mi się że schematów wcale nie kumasz więc ciężko będzie

    0
  • #22 31 Mar 2009 14:46
    mati2021
    Poziom 13  

    no muszę się przyznać, że nie jestem w tym dobry.
    w piątek jak coś to będę pisać co i jak tak pewnie ok 16 mogę być w domu.

    0
  • #23 03 Kwi 2009 21:13
    mati2021
    Poziom 13  

    niestety nie miałem dzisiaj czasu i nie sprawdziłem nic w samochodzie:/ dopiero będę mogł pewnie za tydzień w weekend. ale będę miał chyba jutro inny licznik i może on będzie działał. Jeszcze zobaczę, bo tego włącznika świateł nie mam od kogo pożyczyć żeby sprawdzić czy to mój nie działa.
    a sprawdzałem przy włączonym zapłonie postojówki i długie ale to samo się dzieje i jeszcze dziwna rzecz: że przy włączonym zapłonie jak włączę postojówki to włączają się i mijania.nie mogę po prostu włączyć samych postojówek (przy włączonym zapłonie).a bez zapłonu jest normalnie i długie jak włączę to też świecą jak przytrzymam.

    0
  • #24 04 Kwi 2009 23:12
    tomekkoszalin87
    Poziom 14  

    kwok napisał:

    kontrolka do długich to nie dioda jak reszta tylko żaróweczka która bierze więcej prądu
    no i tu problem kontrolka od długich w vw golfach 2 to jest dioda tak samo jak reszta kontrolek, a jak już ktoś pisał wcześniej tylko masa na licznik Cię ratuje

    0
  • #25 04 Kwi 2009 23:27
    mati2021
    Poziom 13  

    Cytat:
    a jak już ktoś pisał wcześniej tylko masa na licznik Cię ratuje

    tzn co mam zrobić dokładnie?
    ale skoro tak jest, to dlaczego wcześniej działało normalnie?

    0
  • #26 05 Kwi 2009 09:22
    kwok
    Poziom 39  

    poślij mi fotę tyłu licznika na kwok(malpa)op.pl tylko dużą
    btw masa na wskażnik temp to chyba środkowa śrubka ale nie mogę sprawdzić bo nie mam takiego licznika w rupieciach

    0
  • #27 05 Kwi 2009 11:03
    mati2021
    Poziom 13  

    ok tylko juz nie dzisiaj
    zrobie to jutro jak bede mogl

    0
  • #28 05 Kwi 2009 12:08
    kwok
    Poziom 39  

    sprawdziłem - środkowa śrubka to na bank masa więc zapodaj tam kabelka

    0
  • #29 05 Kwi 2009 13:59
    mati2021
    Poziom 13  

    skąd go tam dać? z aku czy z wtyczki?

    a i dlaczego mogą się włączać postojówki i mijania razem, przy włączeniu samych postojówek. I to tylko jak jest zapłon włączony.

    0
  • #30 05 Kwi 2009 19:16
    tomekkoszalin87
    Poziom 14  

    albo masz zwarcie na instalacji albo włącznik świateł padnięty trzeba pogrzebać z kontrolką i posprawdzać. a ten kabelek pociągnij z punktu masowego masz go nad skrzynką bezpieczników kawałek pod licznikiem na ścianie grodziowej

    0