Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbudowa sieci - co bedzie potrzebne ?

dziki_mul 30 Mar 2009 10:39 1208 6
    dziki_mul
    Level 10  
    witam

mam mala siec domowa ale chcialbym rozbudowc ja, mianowice chodzi o przeslanie internetu do drugiego budynku na odleglosc okolo 40 metrow, na dolaczonym schemacie narysowalem jak obecnie wyglada siec (oczywiscie bez anteny) moje pytanie jest takie co musze zakupic aby to dzialalo? z tego co sie orientuje potrzebny bedzie punkt dostepowy z odkrecana antena + jakas antena, no wlasnie ale co konkretnie nie wiem, prosze pomozcie

Rozbudowa sieci - co bedzie potrzebne ?

pzdr.
    krzycho123
    Level 31  
    Jeszcze jakbyś podał odległości ? Najprościej byłoby zastosować dwie sieciówki PCI + 2 anteny panelowe między PC2 a PC4 ale to wymuszało by aby PC2 był stale włączony.

Dlatego lepiej będzie zastosować jaki AP a właściwie router bo ap już praktycznie nie kupisz a ceny podobne.
    AP ustawiasz w okolicach PC2 , podpinasz do "wolnego przewodu" , zamiast antenki popinasz kabel antenowy (h155 z wtykami odpowiednimi do typu routera i anteny) a za oknem montujesz antene - najtańszą panelową .

Od strony PC4 ,potrzebna jest sieciówka wlan PCI + tak samo kabel z odpowiednimi wtykami i też antena panelowa .
    dziki_mul
    Level 10  
    chcialbym aby antena na balkonie wysylala sygnal internetowy nie tylko do PC4(laptop) ale takze dalej (dzialka ponad 100m), chodzi takze o to aby po wyjsciu z domu na ternie dzialki mozna bylo polaczyc sie z internetem (cos w rodzaju hotspota) po wpisaniu kodu
    krzycho123
    Level 31  
    Na 100m też wystarczy najtańszy najzwyklejszy panel , pierwszy lepszy choćby z allegro.
    dziki_mul
    Level 10  
    ok czyli moge zrobic tak: przy PC2 do wolnego kabla sieciowego podpinam acces point, do niego dokrecam antene zewnetrzna i taki zestawik zapewni mi dostep do internetu na terenie dzialki, jaki acces point i jaka antene najlepiej dokupic ?
    piterus99
    Level 43  
    Jak dzialke masz za tym domem to zapomnij - nie bedzie dzialac. Chyba, ze z odbicia, ale zadnej gwarancji nikt Ci nie da. Ba, nikt nie da gwarancji, ze PC4 bedzie dzialal gdziekolwiek dalej jak przy oknie od strony anteny. Zalezy z czego masz scianki porobione.
    krzycho123
    Level 31  
    No właśnie , kolega nie napisał gdzie ta działka . Jeśli jest z drugiej strony dużego budynku lub za mniejszym budynkiem to anteny kierunkowe i panele nie dadzą rady .

Trzeba maszt na dach i antene dookólną. Ale to już inna bajka.