Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8

24 Kwi 2004 12:20 5779 26
  • Poziom 14  
    IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8
    Witam!
    Dostałem do reanimacji zasilacz ATX 300W firma IMPEC, model 300X1, ale chyba nie ma to większego znaczenia - szablon raczej ten sam co w innych).
    Wcześniej nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, ale z pewnością warto naprawić go i mieć chociażby jako zapasowy.
    Awarię (spalenia zasilacza) poprzedził oczywiście błysk.
    Chwilowo nie posiadam miernika, więc wstępnie przyda się zdalna pomoc doświadczonych w tej kwestii kolegów - chociażby w oszacowaniu przyczyny i będę za nią wdzięczny.

    Na pierwszy rzut oka mocno strzelił bezpiecznik oraz spalił się rezystor o wartości trochę trudnej do odczytania (jeden, zero, trzeci pasek nieczytelny, moc 0,5W lub 1W).

    Z jednej strony łączy się on z tranzystorem w układzie przed stabilizatorem 5V (pierwszy tranzystor na radiatorze od strony bezpiecznika, tutaj jest to KSC5027-R z drugiej poprzez kondensator ceramiczny 1nF łączy się z tym najmniejszym transformatorem (również pierwszym od strony bezpiecznika).
    Na płytce od strony elementów widoczny ślad spalenia, natomiast przyglądając się ścieżkom kilka ma lekko widoczne inne zabarwienie - trudno powiedzieć, czy było wcześniej, ale podejrzewam, że nie.

    Na pewno wymienię wszystkie kondensatory elektrolity, ale chętnie przyjmę wszelkie porady pomocne w naprawie. Wydaje mi się, że to popularny typ awarii.
    Czekam na informacje i pozdrawiam,
    Maciej
  • flexghzflexghz
  • Moderator
    Witam ! Nie widzę problemu na pewno pomogę tylko ja jestem wzrokowcem jak masz skaner to zrób skan tej naklejki tak bym ją mógł widzieć po 17.00 będę na forum. Miernik musi być . Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Witaj.
    Trochę mnie zaniepokoiłeś informacją, że obok spalonego oporu i tranzystora KSC5027 znajduje się stabilizator 5V (część gdzie znajduje się stabilizator 5V jest odseparowana od części gdzie występuje napięcie sieci, a z tego co opisujesz uszkodzenie wystąpiło od strony sieciowej)

    Prawdopodobnie na wskutek przepięć w sieci lub zwarcia (diody w prostowniku, tranzystora KSC5027 opornik prawdopodobnie 100K...
  • flexghzflexghz
  • Poziom 14  
    apuln napisał:
    witaj- trochę mnie zaniepokoiłeś informacją, że obok spalonego oporu i tranzystora KSC5027 znajduje się stabilizator 5V(część gdzie znajduje się stabilizator +5V jest odseparowana od części gdzie występuje napięcie
    sieci-a z tego co opisujesz uszkodzenie wystąpiło od strony sieciowej)--
    prawdopodobnie na wskutek przepięć w sieci lub zwarcia (diody w prostowniku , tranzystora (KSC5027)) opornik prawdopodobnie 100k.


    Faktycznie, tak napisałem że można się źle zasugerować.
    Oczywiście stabilizator 7805 jest na drugim radiatorze i jest odseparowany od KSC5027 tym najmniejszym transformatorem - chodziło mi o naprowadzenie Kolegów, o który tranzystor mi chodzi.
    Przygotowałem już skan druku i widok od strony elementów.

    Maciej
  • Moderator
    Witam!
    Jestem i od razu pytam czy wymieniłeś diody w mostku będą spalone dwie, ale wymień wszystkie, a opór to pewnie jednak wartość 100Ω.
  • Poziom 20  
    Skoro spalił sie bezpiecznik musiałabyć tego przyczyna.
    Po wlutowaniu mostka prostowniczego i wymienie rezystora 100Ω włącz zasilacz do sieci przez żarówke (wlutuj ją zamiast bezpiecznika) powinna tylko błysnąć.
    Jeśli świeci to jest zwarcie, a wtedy musisz sobie sprawić miernik jesli chcesz go naprawić.
    Jak go zdobędziesz to zmierz te tranzystrory na pierwszym radiatorze od mostka prostowniczego.
  • Poziom 14  
    Rozumiem, że ten rezystor ma na pewno mieć wartość 100Ω, bo schematy podają inną wartość...?
    Poprawiłem TONI_2003
  • Poziom 19  
    Podaj oznaczenie tego rezystora na płycie zasilacza.
  • Poziom 14  
    Jak już wspomniałem wyżej, ten rezystor jest na tyle 'usmolony', że odczytuję tylko 'jeden', 'zero', a trzeci pasek nieczytelny.
  • Poziom 19  
    Napisałem na płycie zasilacza, nie chodzi mi o jego wartość. Albo go zaznacz na obrazkach do których podałeś link.
  • Moderator
    Jaki to jest rezystor według oznaczeń na płycie PCB?
    Czy to są oznaczenia: R8, R9, R10, R83, R82 bo oto chodzi koledze komp432 .
    Pozdrawiam.
  • Poziom 20  
    McGod napisał:
    Rozumiem, że ten rezystor ma na pewno mieć wartość 100Ω, bo schematy podają inną wartość...?


    Dobry jesteś, że znalazłeś schemat identycznego zasilacza...
    Mi zresztą w większości zasilacz kojarzy się z Codegenem, a tam siedzi rezystor 100Ω pomiędzy środkowym i tym małym transformatorem.

    Czemu się czepiasz tego rezystora? Skąd wiesz, że schemat który masz jest od tego? Nawet twój odczyt zmierza do 100Ω. Jeśli już byś wymienił rezystor i kilka innych elementów to by już chodził, a tak wydaje mi się, że nie przykładasz się do naprawy.
  • Poziom 19  
    Panowie spokojnie, mam identyczny zasilacz przed sobą.
    R8 ma 100Ω, czyli: brąz, czarny, brąz i złoty.
  • Poziom 14  
    W porządku, panowie. Zgadza się: na płycie ów rezystor jest oznaczony jako R8; intuicyjnie również obstawiałbym, że to 100 Ohm (1-watowy zresztą) - aczkolwiek wg jednego z dostępnych schematów powinien to być 220k.
    W miejsce tranzystora 2SC5027 wstawię BUT11, profilaktycznie wymienię diody w mostku; BY-399 chyba będą właściwe...? Są jednak gabarytowo większe od oryginalnych, ale zmieszczą się.
    Jeszcze jedno: na jakie napięcie jest dioda Zenera przy tranzystorze 2SC5027, bo tutaj nie ma nadruku, na schemacie podają 9V (czyli 9,1), a niektórzy proponują 6,2V.

    Maciej

    PS. Poprawka na zdjęciu płytki wg życzenia.
  • Poziom 19  
    Jednak ta dioda ma oznaczenie 6C2, czyli 6V2, a na płycie ma oznaczenie ZD2.
  • Moderator
    Witam ! ...dlaczego napisałeś profilaktycznie wymienię diody w mostku ( czy dalej nie masz miernika ?) Profilaktycznie należy wymienić wszystkie diody w mostku jeśli zostały dwie spalone jak to się dzieje zazwyczaj . Oczywiście diody BY-399 mogą być nic nie stoi na przeszkodzie i dlaczego tranzystor 2SC5027 , a nie np. KSC5027. Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Ja mam następującą prośbę. Mam Codegena 300W i po pewnym czasie się wyłącza. Wpierw wszystko umiał uciągnąć (bo ma co), a teraz po czasie podaje chyba tylko 5V bo komputer się wyłącza, a lampka z power świeci? Dziwny ten zasilacz, a gdy poczeka się 5s i komputer załączy, ale znowu jak ma wejść do Windowsa czy do biosu to się restartuje...
  • Moderator
    Witam! Kolego capoeira jaki jest jego model napisz . Na pewno będziesz musiał wymienić elektrolit na pierwotnej stronie 22uF/50V no i poza tym przywiera Ci zasilacz (działa zabezpieczenie) potrzeba sprawdzić podwójne diody na tylnim radiatorze ( potrzebny miernik ) zasilacz nie używaj przed naprawą . Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Zrobiłem parę zdjęć 2 zasilaczy.
    Chodzi o to ze komputer muszę mięć dziennie i nie mogę robić tego zasilacza bez zastępczego. Drugi zasilacz 300w ATX firmy Joy Computer i postaram się go oddać na gwarancje bo jest do września tego roku.
    Zasilacz no nie wiem co go boli bo chodził normalnie i po wyłączeniu już się nie załączył, ale bez oznak spalenia czyli zero dymu czy iskier.
    Niema żadnych napiec na wyjściu gdy jest włączony do sieci niema tego +5VSB. po zwarciu zielonego do masy brak reakcji.
    Był używany do zasilania wzmacniacza na TDA2030 wiec o przegrzaniu niema mowy.
    Był odpalany za pomocą zwieranie zielony do masy.
    Myślę ze to jakaś mała rzecz, ale wole go nie otwierać jak jest na gwarancji.
    Jak dostane nowy za ten który im zaniosę to zabiorę się na poważnie za ledwo zipiący Codegen. nie mogę otwierać żadnych większych programów typu protel bo się robi czarny monitor, ale lampa power świeci.
    Mam na razie komputer w podstawowej wersji czyli karta graf.(FX5700ULTRA ) i ATHLONA 2600+ 256ramu 2 dyski twarde i IRD-e i puki co chodzi .zamieszczam zdjęcia i chciałbym by ktoś kto sie na tym zna zaznaczył mi na nich co mam sprawdzić (bo miernik mam), a co wymienić.

    Normanie to ten zasilacz u ciągał : czytnik kart 6 IN 1 ,FIREWIRE, nagrywarkę.2 dyski twarde, neona,sterownik wentylatorów,tuner telewizyjny, modem, myszke na usb, płyt główna EP8RDA3I,Athlona2600+,FX5700Ultra256MB ,512MB ddr 400 kingston,i rde , fdd i świecąca dziode led +2 wentylatory8x8
    przypuszczam że to mogło go wykrywawic i jeszcze to ze w pokoju nie mam uziemiania tylko + i -
    IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8IMPET model: 300X1 (P4) 300W (Codegen) - reanimacja wartość rezystora R8
  • Moderator
    ... jak Ci mam zaznaczyć coś czego nie widzę na tych zdjęciach chyba robiłeś je lampą błyskową ?
  • Poziom 19  
    Co to ma być i jak to wygląda to postaram się zrobić zdjęcie...
    Poprawiłem TONI_2003
  • Moderator
    ....nie musisz na początek wymień te male elektrolity na stronie pierwotnej oraz pomież na tylnim radiatorze 2xFR302,S20C40C, 40N03P
  • Poziom 19  
    Czy mam wymienić te 2 elektrolity, które są zaznaczone ta czarna strzałką ?
    Na zdjęciu dsc00559...
    Jak zmierzyć tranzystor? Wiem, że omomierzem, ale co musi pokazywać miedzy którą nóżką?
  • Moderator
    ... bądź tak dobry i poszukaj na forum dobrze , bo niestety będziesz musiał mierzyć diody : zenera, schottky podwójne, tranzystory bipolarne i MOSFETA (też tranzystor ale inaczej go trzeba mierzyć ) .Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Oglądałem na forum i nie umiem znaleźć piszą jaki ma to zamiennik, albo do czego się używa, ale nigdzie jak sprawdzić czy jest dobre...
  • Poziom 29  
    capoeira napisał:
    oglądałem na forum i nie umie znaleźć.
    Wszędzie piszą jaki ma to zamiennik albo do czego się używa ale nigdzie jak sprawdzić czy jest dobre:(

    No to trzeba zacząć od podstaw, czyli w dziale początkujący powinno być jak zmierzyć diodę i jak tranzystor, nie jest to aż takie trudne, myślę że kilka godzin lekcyjnych i temat opanowany.
  • Poziom 12  
    Chyba mam podobny przypadek jak autor. Także spalony ten rezystor 100Ω, w kilku miejscach na płytce także widać objawy przegrzania, brak jakichkolwiek napięć na wyjściu.
    Bez +5V i zasilania KA7500 nie może być mowy o pracy zasilacza.
    Na ścieżce do KA7500 widać przegrzanie przy diodzie za najmniejszym transformatorem i dalej w tym samym obwodzie przypalony mały tranzystorek.
    Wniosek nie działa przetwornica przy najmniejszym transformatorze. Postanowiłem zacząć od 5V.
    W tym celu rozlutowałem zworę do odwodu KA7500.
    Nadal brak 5V.
    Napięcie bazy 0.55V, napięcie C-E ~270V napięcie miedzy 1-2 transformatora 40V.
    Radiator tranzystora przetwornicy ciepły - czyli tranzystor się przełącza stąd 0.55V na bazie.
    Czyli po stronie pierwotnej transformatora przetwornica działa, brak napięć na stronie wtórnej transformatora wskazuje na jego spalenie.
    By zweryfikować diagnozę odlutowałem diodę na ścieżce do 7805 i zmierzyłem oporności transformatora na wtórnej - zwarcie.
    To kończy temat naprawy tego zasilacza.