Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaką zamrażarkę skrzyniową kupic?

marek602 30 Mar 2009 13:07 7961 5
    marek602
    Level 11  
    Witam! Potrzebuje kupić jakąś dobrą zamrażarkę skrzyniową na ok 200 litrów. Najlepiej z klasa A+ czy coś koło tego, cena ok 1000zl Jakiej firmy polecacie? Jaki model?

Słyszałem ze WHIRLPOOL nie za dobry jest ?
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Whirlpool to Polar. Mój Polar padł tuż po 2letniej gwarancji. Naprawa nieopłacalna.
    Kup to co wszyscy polecają, czyli Bosch Siemens Liebherr. Za ok 1200 jest chyba Bosch.
    Zamrażarki skrzyniowe mają długi czas utrzymywania temperatury bez zasilania i prawdopodobnie można je zasilać tylko z II taryfy, co dodatkowo obniży koszty o połowę.
    marek602
    Level 11  
    aha :) dobrze wiedzieć...

A jak to jest z zamrażarkami? np jak nie mam do niej co włożyć, to można ja wyłączyć ? bo słyszałem kiedyś ze muszą pracować cały czas? Bo generalnie na okresy świąteczne mam dużo produktów do mrożenia, a w pozostałym okresie może być wyłączona?

I generalnie kupiłem wczoraj Gorenje fh9338w 230 litrów.... zobaczymy co to będzie.
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Podobno co parę tygodni powinno się zamrażarkę, albo klimatyzację włączyć żeby przesmarować sprężarkę. Nie wiem ile w tym prawdy.
    Ja bym wyłączył. Jeżeli używasz jej przez 3 miesiące w roku, to przez 9 miesięcy zaoszczędzisz około 120 zł, czyli nową zamrażarkę za 8 lat.
  • Helpful post
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Czym się różnią zamrażarki skrzyniowe Liebher zwykłe od wersji Premium? Skąd ściągnąć instrukcję Liebherr? Jak wypada Liebherr 300l w porównaniu z Bosch 300l?
    marek602
    Level 11  
    Przypadkiem wpadłem na ten mój post sprzed prawie 14 lat :)
    zamrażalka Gorenje fh9338w którą kupiłem w 2009 roku, dalej działa, ostatnio robiłem jej test poboru prądu i wychodzi ok 1kWh na dobę.

Okazało się, że był to udany zakup :)