Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV LG CF-21E60X - pali się STR S5707

slawl 30 Mar 2009 19:36 1879 6
  • #1 30 Mar 2009 19:36
    slawl
    Poziom 9  

    Witam,
    najprawdopodobniej po przygodach z zasilaniem, wyżej opisany TV zamarł.
    Udało mi się zdiagnozować, że padł STR. Podmieniłem na nowy ... i tyle z niego było - padł. Po paru jeszcze włączeniach TV, dodatkowo padł mostek Greatza.
    Mostek wymieniłem - sytuacja wróciła do punktu wyjścia - spalony STR.
    Proszę o jakieś wskazówki, gdzie szukać przyczyny - co go ubija ?

    0 6
  • #2 31 Mar 2009 21:35
    rzeziu
    Poziom 17  

    Cześć:) odłącz strone wtórną przetwornicy (katody diód odlutuj) sprawdz stronę pierwotną, rezystory niskoomowe. jak wymienisz greatza, sprawdz napięcie na kondensatorze filtrującym zaraz za prostownikiem. Podlącz żarówke na wtórnym,aby przetwornica nie chodziła na "sucho":)

    Sprawdz:
    R830 - 15 oHM
    R824 - 0,33 OhM
    r822 - 100 oHM

    nie wyklucza to sprawdzenia reszty rezystorów.


    sprawdz równiez,transoptor, diody,diody zenera, tranzystory, po stronie pierwotnej najpierw.
    Zamiast bezpiecznika wrzuć w szereg żarówke.

    Powodzenia:) Damian.

    0
  • #3 31 Mar 2009 22:56
    Krawczak
    Poziom 31  

    Witaj , postaraj się o STR.. z pewnego zródła , na rynku są "malowanki " które próbkowały albo padały termicznie .Pozdr

    0
  • #4 01 Kwi 2009 23:31
    slawl
    Poziom 9  

    Witam,
    najpierw dzieki za pomoc :)
    Podane rezystory sprawdziłem (wczesniej tez :) ) są OK

    rzeziu napisał:

    Sprawdz:
    R824 - 0,33 OhM

    R824 na moje powinien mieć 18 Ohm i ma (19).
    Niestety w tej chwili znów zatoczyłem koło i nie mam sprawnego mostka ... ale z tego co pamietam, na kondenstorze filtrującym jest 310 V - po wyłączeniu też - nie rozładowuje się, jak STR nie jest sprawny - może to oczywiste, a może to jakaś wskazówka...

    Doprecyzuje może (też na wszelki wypadek), że w STRze pada tranzystor na nóżkach 1,2,3 - totalne przejście.

    Reszte sugerowanych elementów posprawdzam, choć wydaje mi się, że niczego po stronie pierwotnej nie pominąłem.
    Potem przejde na wtórną stronę mocy ;)
    Krawczak napisał:
    Witaj , postaraj się o STR.. z pewnego zródła ,

    Witaj, możesz mieć niestety racje ... znasz może takowe źródła z praktyki, mógłbyś podpowiedzieć? Byłbym wdzięczny.

    Pozdrawiam, będę wdzięczny za kolejne wskazówki... a tymczasem zakupie mostek i posprawdzam co się da :)

    0
  • #5 02 Kwi 2009 11:53
    amar2303
    Poziom 17  

    Witaj. Nie napisałeś czy wymieniłeś elektrolity w aplikacji STR S5705, jeżeli nie to wymień. Co do pewnego źródła tego układu, proponuję INTER-CHIP. przynajmniej do tej pory mnie nie zawiodły.

    0
  • #6 02 Kwi 2009 18:39
    kudłatyrtv
    Poziom 24  

    A "lizaczek" 670pF/2kV wymieniony?

    0
  • #7 29 Kwi 2009 21:48
    slawl
    Poziom 9  

    Witam ponownie,
    niestety z braku czasu musialem odlozyc temat na jakis czas, ale udalo sie w koncu do niego wrocic.
    Dzieki za dotychczasowa pomoc!

    Wymienilem mostek, jego kondensatory, kondensator filtrujacy, elektrolity STRa, no i sam STR oczywiscie.
    Efekt jest, ale niestety kiepski.
    Nic sie juz nie przepala, TV po wlaczeniu mruga do mnie LEDem (zapala na stale, nie miga) zasilania przez 1-2 sek. i ... cicho, ciemno ... rzeklbym nic sie nie dzieje.
    Na kondensatorze filtrujacym jest 315 V, na 1 nozce STRa 290

    Jakies wskazowki, w ktora strone teraz ?

    PS. Jedna rzecz mi sie jeszcze nasuwa - R824, o ktorym pisal Rzeziu - u mnie w TV i na moim schemacie (chasis MC-64A)- to jest R825 (mamy inne schematy) ten rezystor ma ok. 1 Ohma. Czy to moze miec tak znaczny wplyw i dalsze konsekwencje jak wyzej ??

    PS. Zakupilem w sklepie - ceramiczny, 5 W - innych nie mieli :( - zmierzylem - i tu niespodzianka 0,9 Ohma - niezla tolerancja :0 - wiec chyba nie ma sensu podmieniac ... (moze znajde cos "w szufladzie")

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Proszę pamiętać o zasadach pisowni - p.15 regulaminu.
    Zbędne Enter pomiędzy wersami usunąłem.

    0