Witam, mam komputer od kolegi, problem w tym, że gry DOS-owe nie działają na nim (gra normalnie się włącza ale nie reaguje na mysz ani klawiaturę), myślałem, że to wina Windowsa, ale instalowałem Windowsa (xp+sp2) z dwóch różnych płyt i jest to samo.
ASRock K7S8X
Athlon xp 2500+
przenieś ten plikor na dysk cy, zmien rozszerzenie z GIF na COM i dodaj w pliku autoexec.bat linike (kliknij prawym przycisku na tym obrazku co sie nie wyswietla i wybierz zapisz jako)
Łezka się w oku kręci jak przypominam sobie tamte czasy. Problemy z myszkami, brak sterowników, 1mb pamięci grafiki ...... to były czasy. Dzisiejsza młodzież już nie radzi sobie z problemami z tamtych czasów.
No właśnie, a przyjdzie taki berbeć co nawet nie wie co to jest MS DOS, jedynym systemem który zna to pewnie Windows Vista i co.. to jest to na co schodzi dzisiejsza informatyka
No właśnie, a przyjdzie taki berbeć co nawet nie wie co to jest MS DOS, jedynym systemem który zna to pewnie Windows Vista i co.. to jest to na co schodzi dzisiejsza informatyka
Szanowny "informatyku" nie warto nikomu wypominać niewiedzy jeżeli samemu nie ma się większej.
System na jakim próbuje autor otworzyć gry dosowe to XP a w XP (i nowszych) nie ma DOS'a a tym samym config.sys i autoexec.bat nie są potrzebne. Teraz te pliki to config.NT i autoexec.NT, umieszczone fizycznie w c:\Windows\System32 i to one są ewentualnie wykorzystywane przy starcie tzw. interpretatora poleceń a to do dosa ma daleko.
Aby było coś bardziej zbliżonego do dosa niektórzy korzystają z programu DosBox (lub podobnych). Jednak i on nie ze wszystkimi programami dosowymi sobie radzi.
Problemem może być też dzisiejsze szybkości taktowania procesora lub odpowiednio zorganizowana pamięć (RAM).
Przydało by się aby autor topiku powiedział o jaką grę konkretnie chodzi. Albo sprawdził na sieci czy może nie ma na nią jakiś "patentów uruchomieniowych".
Chodzi mi o grę Deluxe Ski Jump 2.1 i Mario, po uruchomieniu gry dsj kursor myszy znajduje się w prawym górnym rogu i nie reaguje na przesuwanie myszki.
Co do myszki:
ściągnij plik mouse.rar i rozpakuj bezpośrednio na c:\
Otwórz w notatniku windosowym plik autoexec.NT (znajduje się w katalogu c:\windows\drivers32)
napisz na końcu (jako ostatnia linia) "c:\mouse.exe"
i zapisz plik [autoexec.NT]
Po czymś takim myszka powinna ruszyć w "dosie".
Co do klawiatury to wszystko powinno być OK. Może nie potrafisz odnaleźć klawiszy sterujących. Np. w Mario skaczesz bodajże prawym alt'em albo spacją a "chodzi" się strzałkami - chyba że ktoś "przemianował" klawiaturę - popróbuj.
Na marginesie:
Przed chwilą ściągnąłem demo Deluxe Ski Jump 2.1 ze strony producenta.
Mam XP Sp3 i myszkę na USB.
Wszystko działa ok. bez żadnych emulacji Dosa i wpisywania mouse.exe do autoexec'a.
Sprawdź czy u ciebie jest tak samo. Może coś nie tak z twoją gierką.
Ale klawiatura nie obsługuje tej gry więc naturalne że nie działa.
najedz na ikonke dsj2_1.exe weż właściwości potem zakładkę zgodność i zaznacz uruchom w ten program w trybie zgodności z: Windows 98/Windows Me.
potem Ok i odpal dsj2_1.exe
A czasem w BIOSie nie jest wyłączona klawiatura (i mysz) lub przełączona na USB (zamiast na PS2)?
Bo z czymś takim XP sobie poradzi ale "dos" niekoniecznie.
Ewentualnie sprawdź system jakimś antywirusem i antyrobakiem.