Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Harry Classic - nie nadaje

szajbus91 31 Mar 2009 09:17 5370 6
    szajbus91
    Level 14  
    Witam! Dostałem ostatnio w.w. radio, ale nie powiedziano mi w czym problem.. Podłączyłem, nie odbierało, ale nie miałem czasu. Teraz się wziąłem, podłączyłem- działa. ALe jakoś dziwnie.. Wskaźnik, podczas odbioru zachowuje się niczym wskaźnik wysterowania w mikserach.. Ktoś powie głośniej, zapala się więcej ;p Czy to normalne w tym radiu?

I jeszcze jedna sprawa. Szeregowo z kwarcem, jest przylutowana jakaś cewka z uciętymi kablami. Co to? Po co? Czy tak po prostu ma być?

SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    szajbus91 wrote:
    Wskaźnik, podczas odbioru zachowuje się niczym wskaźnik wysterowania w mikserach.. Ktoś powie głośniej, zapala się więcej ;p Czy to normalne w tym radiu?

NIE. Czy w czasie nadawania - wyświetlają się "pola" odczytu czy też tylko "mrugają" w takt samej mowy. ???
    Prawdopodobnie C323 do wymiany.
    Quote:
    I jeszcze jedna sprawa. Szeregowo z kwarcem, jest przylutowana jakaś cewka z uciętymi kablami. Co to? Po co? Czy tak po prostu ma być?

Jest to element , który przestraja radio w tzw. "0" (zera) a ucięte przewodziki najprawdopodobniej były podłączone do przełącznika "5"/"0" .

Pozdrawiam.
    szajbus91
    Level 14  
    Gdyby się wyświetlały, to by było ok. Ale "mrugają" razem z natężeniem głosu.

A jeżeli rozmawiam na kanale 15, w "0", i przełącze na "5"- to bede na częstotliwości 27,125MHz, czy 27,135MHz? Wogóle to o to chodzi?

Dziękuje i pozdrawiam
  • Helpful post
    SP5ANJ
    szajbus91 wrote:
    Gdyby się wyświetlały, to by było ok. Ale "mrugają" razem z natężeniem głosu.

Nic strasznego sie nie zepsuło.
    Jak pisałem wcześniej o kondensatorze C323 .
    Quote:
    A jeżeli rozmawiam na kanale 15, w "0", i przełącze na "5"- to bede na częstotliwości 27,125MHz, czy 27,135MHz? Wogóle to o to chodzi?

NIE . Kanał nr 15 w zerach to częstotliwość 27,130MHz .
    Kanały na tzw. piątkach ("5") to właśnie częstotliwość np. 27,135MHz a praca w ("0") to o 5kHz niżej tj. 27,130MHz (w zerach).

27,135 MHz - to w piątkach (ostatnia cyfra w kHz)
    27,130 MHz - to w zerach (ostatnia cyfra w kHz) - tak pracujemy w Polsce.

Pozdrawiam.
    szajbus91
    Level 14  
    SP5ANJ wrote:

27,135 MHz - to w piątkach (ostatnia cyfra w kHz)
    27,130 MHz - to w zerach (ostatnia cyfra w kHz) - tak pracujemy w Polsce.

No to właśnie o to mi chodziło, tylko nie wiedziałem czy 5kHz w dół czy w góre.

Dziękuję jeszcze raz :)

Jeszcze jedna sprawa.. Czasami po puszczeniu nośnej, radyjko się zawiesza. Gaśnie TX, ale palą się wszystkie diody i jest zero odbioru. Może być to przez ten kondensator?
    SP5ANJ
    szajbus91 wrote:
    Czasami po puszczeniu nośnej, radyjko się zawiesza. Gaśnie TX, ale palą się wszystkie diody i jest zero odbioru. Może być to przez ten kondensator?

Dosłownie nie wiem. :cry:

Pierwszy raz słyszę o takich objawach. Wygląda mi to na to , iż jakby nie "do końca" przełączał się nadajnik (klucze elektroniczne).

Przesyłam pliki ze schematami.
    Harry - starszy model

Harry II ASC (w .pdf )- Bardzo słaba jakość :cry:

Pozdrawiam.
    szajbus91
    Level 14  
    Przyczyną tego "zawieszania", był przełamany na środku kabel od gruszki..

Jeszcze raz dziękuję za pomoc ;]