Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przedni panel USB - nie wykrywa pamięci masowych.

entermen 31 Mar 2009 09:43 6031 17
  • #1 31 Mar 2009 09:43
    entermen
    Poziom 31  

    Witam.
    Mam mały problem.
    Podłączyłem na płycie Asua P5P800 usb na przednim panelu.
    Niby wszystko działa, ale nie do końca.
    Drukarkę mi rozpoznaje bez problemu, a po podpięciu pendrive toshiba wyskakuje nieznane urządzenie i nie mozna z niego korzystać.
    Podpiąłem według instrukcji wszystko i wielekrotnie sprawdziłem.
    Miał ktoś podobny przypadek.

  • Pomocny post
    #2 31 Mar 2009 11:36
    vampire86
    Poziom 35  

    Jakiś konkretny model tego Pendrive'a?
    Zakładam, że sprawdziłem Pendrive'a na innym komputerze?
    Jaki system operacyjny (XP czy Vista)?

  • #3 31 Mar 2009 11:53
    entermen
    Poziom 31  

    Ten pendrive to toshiba 4gb.
    Oczywiście sprawdzony na innym komputerze.
    Do gniazda na płycie głównej podłaczyłem usb na śledziu i pendrive działa normalnie, czyli coś z przewodami musi być.

    System to xp z sp3.

  • #4 31 Mar 2009 12:10
    vampire86
    Poziom 35  

    entermen napisał:
    Do gniazda na płycie głównej podłaczyłem usb na śledziu i pendrive działa normalnie, czyli coś z przewodami musi być.


    To jeszcze żeby wyeliminować płytę główną, czy śledź został podłączony do tego samego gniazda, co początkowo front panel ?

  • #6 31 Mar 2009 13:07
    entermen
    Poziom 31  

    Tak.
    W sumie na płycie są dwa wejścia portu usb, czyli w sumie można podpiąć 4 gniazda usb.
    Próbowałem na wszytskich to samo.
    Mam także zworkę +5vsb, którą przestawiałem.
    Za każdym razem drukarkę widzi bez problemu, a pamięć rozpoznaje jako nieznane urządzenie.
    Też mi to do głowy przyszło, że pendrive nie ma własnego zasilania, a drukarka ma, lecz po podpięciu usb na śledziu pendrive zostaje wykryty bez najmniejszego problemu, więc problem może być w złym popdpięciu kabli już w panelu.
    Jeśli chodzi o płytę to sprawdzałem w instrukcji i robiełm według niej.
    Na innym kompie mam w instrukjci tak samo podpinane i działa bez najmniejszego problemu.
    Postaram się zrobić zaraz dokładne foto.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.

  • #8 31 Mar 2009 13:52
    entermen
    Poziom 31  

    Sprawdziłem. Wyczysciem z kurzu i nadal to samo.
    W panelu do podaczenia jest jedna kostka.

    Sposób podłączenia w panelu:
    (parami)

    1) czerwony czarno-biały
    2) pin wolny biało niebieski
    3) biały niebiesko-biały
    4) zielony pin wolny
    5) czarny czerowno-biały


    Przedni panel USB - nie wykrywa pamięci masowych.


    Z drugiej strony:

    USB nr 1

    W takiej kolejności podłączam:

    te trzy przewody niżej to jedna kostka

    Vcc1 (czerowny)
    Data1- (biały)
    Data1+ (zielony)


    przewód osobny

    GND1(czarny)



    USB nr 2:
    Sposób podłączenia tak jak wyżej.

    te trzy przewody niżej to jedna kostka

    Vcc2 (czerowny-biały)
    Data2- (niebiesko-biały)
    Data2+ (zielony-biały)


    przewód osobny

    GND1(czarny-biały)

    Przedni panel USB - nie wykrywa pamięci masowych.


    Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    mat_ed

  • #9 31 Mar 2009 14:21
    entermen
    Poziom 31  

    Poniżej jeszcze screen z insytrukcji obsługi.


    Przedni panel USB - nie wykrywa pamięci masowych.

    Przepraszam za moje roztargnienie.
    Użyłem nieodpowiedniej opcji.

  • #11 31 Mar 2009 14:36
    entermen
    Poziom 31  

    Tak właśnie podłączam.

    czerwony, biały, zielony, czarny
    czerwono-biały, niebiesko-biały, zielono-biały, czarno-biały

  • Pomocny post
    #12 31 Mar 2009 16:12
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Pomyślałem jeszcze o czymś innym - czy drukarka działa na USB 1.1 czy 2.0? Pendrive prawie na 100% będzie 2.0 - więc jest też możliwe, iż przewody do frontpanelu usb są za cienkie - chyba były już takie tematy na elektrodzie..

    Dodano po 2 [minuty]:

    I jeszcze jedno - frontpanel podłączasz tylko do jednego gniazda USB na płycie czy dwóch? Jeśli masz dwa porty usb - powinieneś do jednego gniazda..

  • #13 31 Mar 2009 17:16
    entermen
    Poziom 31  

    Podłaczałem dojednego gniazda i próbowąłem do dwóch różnych, bo myślalem, że obciążenie prądowe jest za duże na jeden port, ale nadal to samo.
    Drukarjkę podłącalem do usb 2.0 i 1.1 na wielu różnych konfiguracjach i zero problemów. Instalacja zajmuje 10 sekund i już można drukować.
    Pendriva działa zarówno na usb 2.0 i 1.1.
    W przypadku tego drugiego pojawia sie tytlko odpowiedni komunikat, że to urządzenie może działać szybciej ...itd.
    Przewody nie są za cienkie gdyż identyczne podłączalem wieloktornie i zawsze był oki.
    Zauważyłem, że przy panelu te przewody jakos inaczej podłaczeone, a powinny być tak samo podłączone, wten sam sposób.
    Gdyby to było osiem oddzielnych kabelków, to można by je przestwaić według uznania, ale to jest jedna kostka/

    Sposób podłączenia we front panelu:

    1)gniazdo - czerwony-biały, wolny pin, biało-niebieski, bialo-zielony, biało- czarny
    2)gniazdo - czarny, zielony, biały, wolny pin, czerwony

    Dodano po 18 [minuty]:

    Obudowa pc to model Tro-585 importowane przez firmę megabajt.

  • #15 31 Mar 2009 20:44
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Nawet z tej kostki da się ostrożnie wyjąć przewód z konektorem i zamienić miejscami lub naprawić połączenie - zrób jak napisał :arrow: DriverMSG

  • Pomocny post
    #16 31 Mar 2009 20:55
    Makro1993
    Poziom 26  

    Jeżeli napięcie będzie poprawne to masz kiepskiej jakości przewody.

  • #17 31 Mar 2009 20:56
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej

    Typ obudowy nic mi nie mówił, więc go sobie obejrzałem....
    Znam bardzo podobny przypadek dot tej obudowy - też płyta Asusa tylko starszy model - P4P800 - objawy te same - niestety wtedy nie rozbierałem obudowy gniazd panelu - były zalane klejem topliwym a ja byłem bez narzędzi. Później znajomi się wynieśli z Łodzi a problem rozwiązali "olewając" ten panel i używając dodatkowych gniazd na śledziu oraz huba usb (wiem - to żadne rozwiązanie - ale już nie miałem dostępu do jednostki..).
    I jeszcze jedno - na "początku swego żywota" gniazda działały - stało się to po pewnym czasie.

  • #18 09 Kwi 2009 12:01
    entermen
    Poziom 31  

    Dziękuje wszystkim za uwagę.
    Wychodzi na to, że nie rozpoznaje tylko pamięci masowych.
    Myszka po usb wykryta bez problemu.
    Nie mam komputera już, nie ma już jak sprawdzić napięć.
    Jeszcze raz dzięki.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME