Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda felicia 98r.-pobiera prąd

Fałek 31 Mar 2009 23:35 8869 8
  • #1
    Fałek
    Level 16  
    Witam kolegów. Może ktos pomoże bo juz mi ręce opadają. Znajomy ma felicię i cos mu rozładowuje akumulator. W stanie spoczynku pobiera około 100mA. W samochodzie nie ma żadnych dokładanych odbiorników(radia ,alarmu itp.) Akumulator kupiony nowy. Ładowanie jest ok.
    Doszedłem że po wyjęciu bezpiecznika nr.14(światła hamowania i awaryjne, włącznie z lampkami kontrolnymi) Pobór prądu spada do około 10mA. Chcąć zlokalizować usterkę odłączałem: zegary, czujnik stopu, włącznik awaryjnych,przekażniki i nic. Cały czas pobór jest około 100mA.
    Jutro będę walczył z tym samochodem i stąd moje pytanie: Spotkał się ktoś z podobną usterką? Pozdrawiam Rafał.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #3
    Fałek
    Level 16  
    Oczywiście te posty czytałem, zanim zadałem pytanie na forum. Niestety nie rozwiązują one mojego problemu. Dzieki za zainteresowanie.Rafał.
  • #4
    jaco77
    Level 16  
    Zobacz jeszcze zamek tylnej klapy - klasyczny przypadek w feli.

    Po zamknięciu klapy nie wyłacza sie lampka oswietlenia bagaznika i rozladowuje aku.
  • Helpful post
    #5
    seba24
    Level 20  
    sprawdz skrzynke bezpieczników bo fela ma takie uroki ze cieknie woda przez szybe przednia do auta i leci akurat na skrzynke. wyciagni ją jest to dosyc proste i sprawdz czy czasen juz zielona nie jest.
  • #6
    Fałek
    Level 16  
    Dziękuję koledzy za podpowiedzi. Okazało się że była zalana skrzynka bezpieczników. Musiałem ją rozebrać na części pierwsze i wyczyścić, bo było bardzo dużo śniedzi. Wszystko wskazuje na to że już od dłuższego czasu lała się na nią woda. Dziękuję wszystkim co chcieli pomóc i pozdrawiam. Rfał.
  • #7
    Piotrek353
    Level 2  
    Witam. Podpinam się pod temat ponieważ też mam problem z prądem w Felici.

    Po postoju 2 dniowym rozładowuje się akumulator. Sprawdzałem pobór prądu i zauważyłem dziwną rzecz. Przy zamkniętych drzwiach (centralny zamek) pobór prądu wynosi 0,16A. Gdy odryglowuje zamki przez pilot lub kluczyk i otwieram drzwi pobór prądu spada do wartości 0,02A, a gdy je zamknę (nie na kluczyk) wzrasta do wartości 0,03A. Następnie gdy rygluje zamki (bez różnicy czy pilotem czy kluczykiem) wartość prądu rośnie do 0,32 A i po chwili spada do 0.16A. Co może być przyczyną tak dużego poboru prądu?
  • #8
    mikein
    Level 10  
    U mnie 0.10 A pobierało radio. po tygodniu nowy akumulator padał. Wymieniłem na inne i jest 0.03 A
  • #9
    bodzmin
    Level 10  
    Szukaj jakiegoś"lewego"autoalarmu montowanego w, że tak powiem, stodole. Z 260 mA na otwartych drzwiach / ford Galaxy 1.9tdi 2000r/ i na zamknięciu- 130mA, zmalało do 75 mA na zamknietych ,zaryglowanych zamkach.Szukaj nieoryginalnych(nie fabrycznych )przewodów i przekaźnika, ja znalazłem "złodzieja"za akumulatorem, sprawdź radio...co najmniej trzy minuty na amperomierzu mój stary kenwood (2010) bierze 50-60 mA. Możesz też wypinajac bezpieczniki znaleźć złodzieja.

    Dodano po 3 [minuty]:

    ...może być- brak masy. Sprawdź połączenia masy w poszczególnych wiązkach