Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłacznik zmierzchowy do alarmu integra

01 Apr 2009 17:52 7612 12
  • About Author
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
    Civoxy
    Level 10  
    No ładnie ładnie. A może byś tak kosztorys przedstawił i może jakiś schemacik? Bardzo dobra robota jak na pierwszego DIY'a
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Lukasz02
    Level 13  
    Dobry układ widać że prosty i niezawodny jednak interesuje mnie histereza tego układu. Bo ja też kiedyś popełniłem podobny lecz histereze ma dosyć dużą czyli światła włącza jak na dworze jest już kompletnie ciemno a wyłącza wtedy gdy jest dosyć jasno tak ze można by było spokojnie coś przeczytać w książce. Interesuje mnie czy da się ją jakoś regulować.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    To rozwiązanie nie powinno mieć histerezy, a jeśli już to bardzo niewielką. Jedyna przyczyna powstawania pętli w tym układzie to spadek napięcia na wzmacniaczu w momencie załączenia się przekaźnika. Wiele tu zależy od stabilności zasilania, jakości przewodów i ścieżek. Sam wzmacniacz histerezy nie posiada.

Pozdrawiam
    Paweł
    Anonymous
    Anonymous  
    dudi-7
    Level 20  
    Trochę nie rozumiem co to ma sie do tego alarmu,na jakiej zasadzie współpracuje to z integrą?
    Anonymous
    Anonymous  
    kristofsid

Level 14  
    bez R4 (sprzężenia zwrotnego) też powinien dobrze działać, jako prosty komparator.
    krzysztofh
    Level 29  
    Faktycznie układzik prosty, ale przydatny. Masz też porządna centralę.
    Ale ja nie o tym. Piszesz, że wyjścia zaprogramowane jako EOL. Lepiej jest programować jako DEOL, gdyż wtedy centrala monitoruje 4 rodzaje stanu linii.
    Miejsce na te LEDy do oświetlenia są w czujkach, czy trzeba je jakoś podłączać na zewnątrz? Nie znam tych czujek, a z opisu niewiele wynika.
    dambonet
    Level 15  
    Ciekawy pomysł z tym czujnikiem zmierzchowym. Jednak uczepię się tych wyjść po co robić je parametryczne czyli EOL, skoro nie ma niebezpieczeństwa sabotażu akurat tej linii. Nawet jeżeli już do tego by doszło, to złodziejowi i tak obejście czujnika zmierzchowego nic nie da.
    Zatem moja sugestia, to uproszczenie wyjść układu na NC i takie samo zaprogramowanie wejścia w Integrze:D
    Anonymous
    Anonymous