Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik w kuchence Wrozamet "Ewa", bardzo dymi

alvers 01 Apr 2009 23:58 10467 7
  • #1
    alvers
    Level 10  
    Witam. Jako student, przeprowadzając się na kolejne stancje przyzwyczaiłem się do korzystania z piekarnika kuchenki Wrozametu "Ewa", która często jest w standardzie. Niestety trafiłem teraz na taką z której po włączeniu piekarnika zaczyna wydobywać się dym o bardzo nieprzyjemnym zapachu. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie zapaliła się warstwa kurzu pod obudową. Zaznaczam, że przed uruchomieniem wnętrze piekarnika (to co jest dostępne bez zdejmowania i rozkręcania) zostało wyczyszczone. Piekarnik był niewykorzystywany od dłuższego czasu. Szukam informacji na temat przyczyn i możliwości wyczyszczenia. Googlując trafiłem tutaj. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

    Moderated By mrhari:

    Post był raportowany, temat poprawiłem

  • #2
    romano5809
    Level 23  
    Myślę, że kombinujesz dobrze. Palniki na bank były systematycznie zalewane przez poprzednich lokatorów różnymi cieczami i substancjami, palnik piekarnika (dolny) pewnie też. Bez demontażu się nie obejdzie - 4 zardzewiałe wkręty od góry (polecam WD-40 lub w wersji super oszczędnej coca - cola i odczekanie kilka godzin). Pod płytą znajdziesz zapewne srebrną folię aluminiową lub jej resztki i przegląd przygotowywanych potraw zapieczonych z olejem, kurzem, pajęczynami i ew. zwłokami drobnych żyjątek.
    Jeżeli ten nieprzyjemny zapach przypomina ci swąd topionego plastyku, to lepiej samemu nie kombinować, a jeżeli jest bardziej podobny do organicznego, to czyszczenie powinno pomóc.
  • #3
    waldekel
    Level 28  
    Kuchenka "Ewa" jest już bardzo wiekowym sprzętem. Podczas przeglądów instalacji gazowych rzadko jest dopuszczana do dalszego użytku. Te zadbane mogą jeszcze długo pracować. Najczęściej można je spotkać w mieszkaniach przeznaczonych pod wynajem. Z sugestiami romano5809 się zgadzam.
  • #4
    alvers
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedz. Płytę udało się zdjąć jednak bez żadnego rozkręcania.
    Piekarnik w kuchence Wrozamet "Ewa", bardzo dymi
    Wyczyściłem całą odkrytą przestrzeń.
    Piekarnik w kuchence Wrozamet "Ewa", bardzo dymi
    Jednak po włączeniu cały czas czuje się nieprzyjemny zapach.
  • #5
    romano5809
    Level 23  
    No to nie do końca się zrozumieliśmy :) Ja sugerowałem ci zajęcie się płytą górną - są tam 4 śrubki. Pod tą płytą jest wolna przestrzeń z przewodami doprowadzającymi gaz do palników oraz dysze. Pod tym ustrojstwem położona jest folia aluminiowa, a pod nią z tego co pamiętam jest pianka izolująca obudowę piekarnika, Całkiem prawdopodobne, że dymi podgrzewany kurz i śmieci - resztki pożywienia pod płytą główna z dyszami. Zajrzyj tam i oceń stan izolacji pomiędzy piekarnikiem i płytą, usuń śmieci z aluminiowej folii.
  • #6
    alvers
    Level 10  
    Witam ponownie. Odkręciłem płytę (obyło się bez Coli) i ujrzałem taki oto widok:
    Piekarnik w kuchence Wrozamet "Ewa", bardzo dymi
    Wszystko starannie wyczyściłem i zrobiłem próbę ogniową. Nieprzyjemny zapach został bardzo ograniczony. Jednak zaniepokoiła mnie inna sprawa. Płyta (tak którą wcześniej odkręcałem) bardzo się nagrzewa podczas pracy piekarnika, szczególnie w tylnej części. Nie wiem czy to jest normalne, bo nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Zastanawiam się czy czegoś nie uszkodziłem. Będę wdzięczy za każdą uwagę.
  • #7
    romano5809
    Level 23  
    Tam nie ma nic do uszkodzenia - jedyne co mogłeś ewentualnie "nabroić" to zapchać dysze środkiem czyszczącym - sprawdź, czy z wszystkich otworków tej metalowej "rurki" wydobywają się płomienie. Ponadto zlokalizuj dyszę piekarnika (mała mosiężna śrubka z dziurką) - możesz spróbować ją odkręcić i przeczyścić miedzianym drucikiem albo jakimś cienkim drewnianym lub plastykowym patyczkiem - czyszczenie jakimkolwiek metalowym szpikulcem (gwóźdź, agrafka, stalowy drut) może uszkodzić dyszę przez rozkalibrowanie - zmianę średnicy otworu. Oczyść też wszystkie dziurki w metalowej rurce. Wyreguluj dopływ powietrza do dyszy poprzez przesuwanie blaszanej osłonki. Płomienie nie powinny być żółte oraz nie powinny zbytnio "odrywać" się od "rurki".
    Blaszana, emaliowana pokrywa musi się grzać - jej zadaniem jest równomierne rozprowadzenie ciepła na cały piekarnik - jeżeli grzeje się bardziej w tylnej części to najprawdopodobniej kwestia nierównej wysokości płomieni wydobywających się z "rurki" - przeczyszczenie otworków powinno poprawić sytuację.
  • #8
    tonk07
    Level 16  
    Górna płyta na której są palniki posiada w tylnej części otwór przez który wydostają się spaliny z piekarnika dlatego się nagrzewa. Na twoim ostatnim zdjęciu widać z tyłu za palnikami kanał z blachy na spaliny. Chyba wszystkie kuchenki z gazowym piekarnikiem posiadają takie rozwiązanie. Jeśli chodzi o nieprzyjemne zapachy to włącz piekarnik na maksa otwórz okna i pozostaw na 1-2godziny. Pozostałości tłuszczu powinny się wypalić :)