Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer

Tomasso 02 Apr 2009 08:23 2563 15
    Tomasso
    Level 16  
    Witam, mam taki problem nie mogę poprawnie skonfigurować ustawień centrali, chodzi mi o to żeby centrala podczas alarmu dzwoniła na podany nr, po wpisaniu nr do pierwszego pola i zapisaniu, centrala zaczęła ciągle dzwonić na podany nr mimo że alarmu nie było na dodatek nie mogłem się połączyć przez RS-232. Jak należy to poprawnie ustawić?

Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer
    Tomasso
    Level 16  
    Dodam jeszcze że później aby połączyć się z centralą przez komputer, musiałem zrobić reset ustawień.
  • Helpful post
    crunky
    Level 32  
    Zmień format transmisji na 13 : Ademco Slow bez potwierdzeń. Dzwoni cały czas bo nie ma potwierdzenia od stacji monitorowania-ustawiony masz Contact ID.
    Tomasso
    Level 16  
    A czy w kodach zdarzeń i czuwań trzeba coś ustawiać?
    crunky
    Level 32  
    Wpisz dowolne kody przy zdarzeniach które chcesz aby raportowało do Ciebie. Powinno działać.
    segami
    Level 14  
    ta centrala ma dzwonić do stacji czy na jakiś zwykły telefon
    Tomasso
    Level 16  
    Tak ma dzwonić na telefon, na dwa numery drugi w razie awarii lub problemów połączenia z pierwszym.
    segami
    Level 14  
    to nie te ustawienia to co ty robisz to monitoring do stacji i jak to poślesz na zwykły telefon usłyszysz tylko piski a potem centrala wywli uszkodzenie komunikacji ze stacją to co ty chcesz to jest w instrukcji
    W celu uruchomienia powiadamiania telefonicznego przy pomocy sygna􀃡ów d􀄨wi􀄊kowych
    nale􀄪y central􀄊 alarmow􀄅 zaprogramowa􀃼 w sposób nast􀄊puj􀄅cy:
    1. Wej􀄞􀃼 w tryb serwisowy centrali.
    2. Wywo􀃡􀁄􀃼 funkcj􀄊 FS 76 i skasowa􀃼 wszystkie kody monitoringu.
    3. Przy pomocy funkcji FS 52 i FS 53 zaprogramowa􀃼 numery telefonów, na które maj􀄅 by􀃼
    wysy􀃡ane informacje d􀄨wi􀄊kowe o zdarzeniach. Centrala wybierze drugi numer telefonu
    w przypadku, gdy pierwszy numer jest zaj􀄊ty.
    4. W funkcjach FS 54 i FS 55 wybra􀃼 format transmisji danych: „0 bez zach􀄊ty” („13: Ademco
    Slow bez potwierdze􀄔”).
    5. Przy pomocy funkcji FS 56 zaprogramowa􀃼 dowolny, czterocyfrowy identyfikator centrali
    np. 1111.
    6. Przypisa􀃼 kody zdarzeniom, o których centrala ma powiadamia􀃼, np. przy pomocy funkcji
    FS 57 zaprogramowa􀃼 kody dla alarmów z wej􀄞􀃼.
    7. Odblokowa􀃼 monitoring – FS 10 opcja 1.
    3.7 ZDALNE
    sorki za znaki str.7 instr instalatora

Proszę poprawić tego posta. [sharp]
    Tomasso
    Level 16  
    Chodzi mi o to żeby tylko zadzwoniło podczas włamania, te "piski" mogą być.
    segami
    Level 14  
    to patrz post wcześniej będzie oki
    crunky
    Level 32  
    segami wrote:
    to nie te ustawienia to co ty robisz to monitoring do stacji i jak to poślesz na zwykły telefon usłyszysz tylko piski a potem centrala wywli uszkodzenie komunikacji ze stacją to co ty chcesz to jest w instrukcji

Jak to nie te ustawienia? Dobrze robi! Nie wprowadzaj w błąd. W CA-5 nie ma typowego powiadomienia. Trzeba format transmisji ustawić odpowiedni (bez potwierdzenia) i tyle. W instrukcji którą kulawo zacytowałeś jest dokładnie opisane jak to zrobić, ale to dalej działa jak monitoring. Zamiast dzwonić do stacji dzwoni na telefon i wysyła kod zdarzenia. Słychać ciąg impulsów jak to w Ademco bywa. Jak już wcześniej pisałem, jeśli chcesz aby dzwoniło przy alarmie wpisz dowolne cyfry przy kodach zdarzeń z każdej linii. Jeśli chcesz żeby dzwoniło przy sabotażach, zrób to samo wpisz np 99 w kratkach Sabotaż. I tak z każdym innym zdarzeniem.
    Tomasso
    Level 16  
    Witam dalej nie mogę tego ustawić, wszystkie inne funkcje działają prawidłowo, zamieszczam jeszcze zrzuty z ostatnimi ustawieniami, centrala teraz w ogóle nie dzwoni przy takich ustawieniach.

Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer
    crunky
    Level 32  
    Wpisz dowolne kody przy zdarzeniach które Cię interesują. W tej konfiguracji co masz teraz będzie dzwonić tylko przy blokowaniach i odblokowaniach linii oraz alarmach pożar i napad.
    Centrala CA-5 problem z dzwonieniem na numer
    Tomasso
    Level 16  
    Witam, udało mi się wreszcie to ustawić według opisu kolegi crunky z tym że mam jeszcze jeden mankament podczas rozbrajania alarmu na wejściu 1 telefon dzwoni jest to czujka z opóźnieniem 35s, czy da się tak ustawić żeby nie dzwonił podczas rozbrajania tylko po czasie na rozbrojenie alarmu 35s?
    Goshky
    Level 20  
    Jeśli dobrze pamiętam to chyba musisz mieć załączoną opcję ABORT DELAY dla linii we/wy (nie monitoruj w czasie na wejście). Może się wypowie ktoś kto troche więcej robi w Satelu.
    crunky
    Level 32  
    Dokładnie, w Dload zakładce wejścia, przy wejściu numer 1 w opcjach zaznacz 5 parametr (nie monitoruj gdy naruszono w czasie na wejście)