Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdalne sterowanie do komponentow diory

radiofil 02 Apr 2009 09:16 1662 4
    radiofil
    Level 10  
    Zamierzam dorobić zdalne sterowanie do tunera diory as502 (używam wzmacniacz NADa i nie mam wzmaka diory).
    Zauważyłem na schemacie WS504B, że cały układ, który wysyła sygnały zdalnego sterowania do wszystkich komponentów jest bardzo prosty (składa się z 2 tranzystorów, 2 kond. i 4 rezystorów oraz trójnogowego układu do IR oznaczonego jako PAS-A-0631, którego nie mogę wygooglać).
    Proszę o informację gdzie mozna kupić PAS-A-0631 i kto jest jego producentem.
    Są ewentualnie jeakieś zamienniki?
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

To jest tylko odbiornik sygnałów podczerwieni. "Sercem" układu jest MAB 8052 z odpowiednim programem, zapisanym w ROM.

Pzdr.
    radiofil
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź, ale wydaje mi się ona tylko częściowo prawdziwa

Ze schematu wynika, że sygnały zdalnego sterowania może wysyłać zarówno mikrokontroler 52 jak i po wzmocnieniu przez T702 i T703 detektor podczerwieni (kolektor T702 jest podłączony do złącza zdalnego sterowania). Natomiast do korektora polecenia są wysyłane tylko przez 52.

Pzdr.
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Przypuszczam, że nie znasz idei zdalnego sterowania. W bardzo popularnym kodzie RC-5 każdy rodzaj urządzenia (wzmacniacz, CD...) ma przypisane dwie strony kodowe. Sygnał wysyłany przez pilot jest zawsze analizowany w procesorze. Wygląda na to, że reszta zestawu SSL - 500 korzysta z jednego odbiornika umieszczonego w wzmacniaczu. Elementem sterującym jest zawsze procesor.

Pzdr.
    radiofil
    Level 10  
    Dorobienie zdalnego sterowania okazało się trywialne i sprowadza się do podłączenia zasilania 5V do odbiornika podczerwieni SFH5110-38 oraz połączenia tego układu z gniazdem cinch zdalnego sterownia na tunerze. Odbiornik podczerwieni SFH5110-38 posiada trzy wyprowadzenia: 1=OUT, 2=GND, 3=VCC(5V). Oczywiście środka cincha do wyprowadzenia OUT, ekran z cincha do GND i można sterować tunerami oraz odtwarzaczami DIORY bez użycia wzmacniacza. W ten sposób od dzisiaj bez żadnych problemów obsługuję pilotem tuner AS502, który całkiem nieźle gra.

Na schemacie wzmacniacza 504 można zauważyć, że IC704 (PAS-A-0831) poprzez T703 i T702 bezpośrednio wysyła kody RC5 na gniazda cinch CD i TUNERA.

Na obrazku umieściłem schemacik do sterowania z SFH5110-38.

Zdalne sterowanie do komponentow diory