Zakupiłem sobie ostatnio NAS firmy Linksys, a dokładniej NAS200. Troszkę ubogie ma jednak możliwości i zastanawiałem się czy może ktoś próbował bawić się z jego firmware'em - jakoś go modyfikować lub wymienić na jakiś inny nie Linksys'owy?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there
nas-cc: NAS200 Replacement firmware
#
pawol wrote:Dyski gorące bo ktoś odłączył ten fabrycznie marny i głośny wiatrak..
Osobiście przerobiłem cały system chłodzenia w NAS200. Wiertłem 2 mm i dremelkiem wywierciłem wszystkie otworki w obudowie jakie było widać. Zabawy na 2 godziny ale wygłądają jak fabryczne a przy tym jest niezły luft.
Druga sprawa to wywaliłem ten fabryczny wiatrak 30x30x15 i używając dremelka i pilników wyciąłem podłogę między pierwszą a druga zatoką w miejscu gdzie był ten śmieszny wiatrak. W tym momencie zrobiło się miejsce to wstawienia w pionie wiatrkaka 60x60x10. W szereg zasilania wiatraka wstawiłem jeszcze opór 100ohm coby wyciszyć go jeszcze bardziej. Wiatrak stanął na taśmie dwustronnej 3M grubości 2mm przyklejony do najniższej podłogi ostniej zatoki
Z zewnątrz nie widać że było cokolwiek przerobione a cisza i chłodzenie - bezcenne
Szykaj softu jac4. To w zasadzie custom zbudowany na ostatnim fabrycznym wypuście.
----------------------------------------------------------
Hej ponownie.
Zainteresował mnie ten firmware nas-cc
Wykminiłem o co kaman:
- Istnieje nas-cc boot (o którym mowa wyżej). Robi to to jakby środowisko do zabootowania linuxa np. z pendrajwa lub partycji dysku. Kolega wyżej napisał jak zrobić aby załadowało standardowe firmware - tworząc skrypcik z nazwą owego firmware.
- istnieje dystrybucja centOS dla nas-cc boot. Uruchmia się to jak wyżej
- można na tej samej zasadzie ładować fabryczne firmware albo np. jac4
- nas-cc boot skanuje nośniki i szuka określonych folderów i skryptów. Można w
ten sposób poczarować z softem bez żadnego ryzyka. Równie dobrze możńa mieć fabryczny firmware na dysku nasa
Wszytko do znalezienia na sourceforge
http://sourceforge.net/projects/nascc/files/
pawol wrote:Dyski gorące bo ktoś odłączył ten fabrycznie marny i głośny wiatrak..
Osobiście przerobiłem cały system chłodzenia w NAS200. Wiertłem 2 mm i dremelkiem wywierciłem wszystkie otworki w obudowie jakie było widać. Zabawy na 2 godziny ale wygłądają jak fabryczne a przy tym jest niezły luft.
Druga sprawa to wywaliłem ten fabryczny wiatrak 30x30x15 i używając dremelka i pilników wyciąłem podłogę między pierwszą a druga zatoką w miejscu gdzie był ten śmieszny wiatrak. W tym momencie zrobiło się miejsce to wstawienia w pionie wiatrkaka 60x60x10. W szereg zasilania wiatraka wstawiłem jeszcze opór 100ohm coby wyciszyć go jeszcze bardziej. Wiatrak stanął na taśmie dwustronnej 3M grubości 2mm przyklejony do najniższej podłogi ostniej zatoki
Z zewnątrz nie widać że było cokolwiek przerobione a cisza i chłodzenie - bezcenne
Szykaj softu jac4. To w zasadzie custom zbudowany na ostatnim fabrycznym wypuście.
----------------------------------------------------------
Hej, temat kotlet ale jak dostałeś się do środka? Nie mogę bezinwazyjnie rozebrać tego sprzętu.
adasch wrote:~To łatwe, dół podwazasz bo są 2 zatrzaski a potem wysuwasz. Zatrzaski są od tyłu urządzania. Ściągasz to srebrne że stopkami i masz pełen dostęp do śrub i 3 poziomów które są na drobne zatrzaski.
Zobacz mój mod
https://www.linksysinfo.org/index.php?threads/nas200-my-cooling-mod.71897/