Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc przy tworzeniu PCB na podstawie schematu - archiwum

treker 19 Jun 2009 16:01 266694 1504
Diolut
    Wasyl1965
    Level 10  
    Mam jeszcze ostatnie pytanie! W jakim celu jest ta przerywana sciezka wokol calej plytki?
  • Diolut
    Bonkot
    Level 39  
    Wasyl1965 wrote:
    Mam jeszcze ostatnie pytanie! W jakim celu jest ta przerywana sciezka wokol calej plytki?

Witam
    W otwartym edytorze płytki włącz funkcję "Tools > Ratsnest" a się dowiesz.
    Pozdrawiam
    pszyjaciel
    Level 12  
    riger wrote:
    Witam!
    Bylbym zobowiazany, gdyby ktos wykonal mi PCB do ponizszego schematu.
    Zarówno wejścia jak i wyjścia wykonane na zlaczach srubowych ARK, uklad w obudowie DIL, piny 15 - 19 wyciągnięte na goldpinach.
    Pozdrawiam

w zalaczniku ext. gerber do druku.
    pozdrawiam
    meffcio
    Level 12  
    Witam.
    Ja mam całkiem sporą prośbę, ale dla kogoś rozeznanego w programach do projektowania PCB nie powinna stanowić żadnego problemu.
    W załączniku przesyłam dokumentację serwisową wzmacniacza gitarowego. Znajdują się tam schematy przedwzmacniacza, końcówki, oraz rozmieszczenie elementów na oryginalnej płytce. Czy mógłby ktoś na podstawie oryginalnych danych zaprojektować PCB do tego wzmacniacza?
    Z góry dzięki, mam nadzieję, że ktoś się porwie na to zadanie.
    Pozdrawiam.
    User removed account
    User removed account  
    zak12
    Level 17  
    Trochę za dużo wymagasz. Są programy darmowe do projektowania płytek. Przykładem jest dyskietkowy EASYTRAX . Prosty w obsłudze chodzi pod win 95 - 2000 i nie ma dużych wymagań.
    Bonkot
    Level 39  
    meffcio wrote:
    Witam.
    Ja mam całkiem sporą prośbę, ale dla kogoś rozeznanego w programach do projektowania PCB nie powinna stanowić żadnego problemu.
    W załączniku przesyłam dokumentację serwisową wzmacniacza gitarowego. Znajdują się tam schematy przedwzmacniacza, końcówki, oraz rozmieszczenie elementów na oryginalnej płytce. Czy mógłby ktoś na podstawie oryginalnych danych zaprojektować PCB do tego wzmacniacza?
    Z góry dzięki, mam nadzieję, że ktoś się porwie na to zadanie.
    Pozdrawiam.

Witam
    Zobacz na "pw".
    Pozdrawiam.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Proszę bardzo o płytkę (najlepiej w eaglu) do tego Mikrofonu bez przewodowego.
    Chciałbym aby płytka miała rozmiary i układ elementów taki jak na schemacie na samym dole strony. Nie znam się za bardzo na eaglu, schemat ideowy zrobię ale potem nie potrafię zrobić płytki takiej jak bym chciał.

I odnośnie tego projektu mam pytanie na jakiej średnicy (np wiertle) mam nawinąć cewkę L1 ?

Bardzo proszę oddam 50 punktów za płytkę i informacją o średnicy pręta do nawinięcia cewki.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Dzięki bishofek daje ci 40 pkt (te 6mm to średnica? upewniam się). Bardzo proszę o płytkę chciałem wytrawić coś pierwszego a to wygląda interesująco. Za płytkę oddam 50pkt.
    bishofek
    Level 18  
    tak na wiertle 6mm 3 zwoje w odstępie 5mm
    Bonkot
    Level 39  
    naelektryzowany wrote:
    Proszę bardzo o płytkę (najlepiej w eaglu) do tego Mikrofonu bez przewodowego.
    Chciałbym aby płytka miała rozmiary i układ elementów taki jak na schemacie na samym dole strony. Nie znam się za bardzo na eaglu, schemat ideowy zrobię ale potem nie potrafię zrobić płytki takiej jak bym chciał.

I odnośnie tego projektu mam pytanie na jakiej średnicy (np wiertle) mam nawinąć cewkę L1 ?

Bardzo proszę oddam 50 punktów za płytkę i informacją o średnicy pręta do nawinięcia cewki.

Witam
    Przyjrzyj się dobrze schematowi, wykazowi elementów i elementom na płytce. Przecież autor tego ustrojstwa "zapomniał" o diodach pojemnościowych, nie umieszczając ich ani w spisie elementów, ani na płytce. Więc jak ma ten układ działać prawidłowo. projekt płytki to nie problem, tylko po co powielać "bubel". Zajrzyj TU a znajdziesz kilka tego typu układzików (bez widocznych błędów), od bardzo prostych do rozbudowanych.
    Pozdrawiam.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Dzięki Bonkot nie pomyślałem
    Bonkot
    Level 39  
    man1212 wrote:
    witam czy mógł by ktoś zrobić mi schemat ściezek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/929624802ed61914.html
    jest to prosty streboskop led na timerze NE555

proszę aby schemat najlepiej był w PDF

Witam
    Wkleiłeś schemat w jakimś serwerze, gdzie rysunek jest malutki i nie można go powiększyć bez straty jakości. Nie wiesz, że można wklejać na serwer elektrody.
    Pozdrawiam.
    riger
    Level 24  
    pszyjaciel wrote:
    riger wrote:
    Witam!
    Bylbym zobowiazany, gdyby ktos wykonal mi PCB do ponizszego schematu.
    Zarówno wejścia jak i wyjścia wykonane na zlaczach srubowych ARK, uklad w obudowie DIL, piny 15 - 19 wyciągnięte na goldpinach.
    Pozdrawiam

w zalaczniku ext. gerber do druku.
    pozdrawiam

Bylbym zobowiazany, gdybys wyeksportowal to do PDF'a. Dziekuje...
    skoti123
    Level 22  
    Witam, prosiłbym o PCB do schematu:

Na przekaźniku:

Ścieżki do przekaźnika chciałbym dość szerokie, gdyż planuje tam nalutować drut 1,5mm2 ze względu na występujące tam prądy.
    Koło C1 poprosiłbym o drugie miejsce na kondensator' - dwa równolegle (aby uzyskać odpowiednią pojemność)
    Mosfet prostowniczy okrągły - W04M.
    I ostatnia sprawa - szeregowo z cewką przekaźnika poproszę o miejsce na rezystor 0,25W.
    Bardzo dziękuje.
    Bonkot
    Level 39  
    skoti123 wrote:
    Witam, prosiłbym o PCB do schematu:
    Na przekaźniku:
    Ścieżki do przekaźnika chciałbym dość szerokie, gdyż planuje tam nalutować drut 1,5mm2 ze względu na występujące tam prądy.
    Koło C1 poprosiłbym o drugie miejsce na kondensator' - dwa równolegle (aby uzyskać odpowiednią pojemność)
    Mosfet prostowniczy okrągły - W04M.
    I ostatnia sprawa - szeregowo z cewką przekaźnika poproszę o miejsce na rezystor 0,25W.
    Bardzo dziękuje.

Witam
    Wybrałeś chyba najgorszy schemat zasilacza beztransformatorowego. Ta konstrukcja nie będzie prawidłowo działać, a dlaczego zobacz TU a przekonasz się dlaczego. Ścieżki nie muszą być szerokie, bo prąd jaki możesz uzyskać z tego "ustrojstwa" nie przekroczy 100mA, a i cewka przekaźnika, to bardzo kiepski pomysł na wstępne obciążenie zasilacza. Poszukaj lepszej konstrukcji, a jest ich w sieci pełno, bo szkoda czasu na projektowanie czegoś, co i tak nie będzie działać.
    Pozdrawiam.
    skoti123
    Level 22  
    Układ ten to wycinek soft-startu dla transformatora, mam już jeden zrobiony i działa. Chcę inne PCB gdyż tu musze zastosować inny przekaźnik i pominąć rezystory watowe.
    Oczywiście układ działa.
    Ścieżki grube chciałem do styków przekaźnika (źle napisałem wcześniej, przepraszam) przekaźnik ma załączać jakieś urządzenie i będzie on stałym obciążeniem zasilacza.
    Nie wiem czy ten układ jest zły, jeśli tak mówisz to mogę mieć taki:

Mostek prostowniczy taki jak wcześniej napisałem, no i tranzystor do diody zenera, bo przekaźnik bierze 50mA i miejsce na 'drugi C1'.
    Pozdrawiam.

P.S Drugi przykład gdzie wykorzystany jest ten sam schemat, tyle, że jest dotkowy warystor.
    http://diypage.ovh.org/84.html
    skoti123
    Level 22  
    Witam, znów mam prośbę, tym razem:

Mostek W10M. Potencjometr minaturowy.
    Stabilizator i tranzystory dobrze by było jakby były w jednej lini aby zamontować je na radiator.
    Dziękuje.
    ...:embe:...
    Level 12  
    Witam!

Ja mam taki prosty schemacik przedwzmacniacza z regulacją barwy, jednak w tworzeniu pcb jest zupełnie zielony :-|
    Może mógłby mi ktoś pomóc??

ps.
    oczywiście chętnie oddam punkty za pcb lub mogę nawet normalnie zapłacić
    klakson9
    Level 13  
    Dla ...:embe:...
    Schemat, PCB, biblioteki - Altium Designer
    Schemat, PCB top layer, PCB bottom layer, PCB wszystkie elementy - PDF
    TL072 - nota PDF
    pre1.doc pierwotny projekt

Wkradł się mały błąd, który w wersji v01 został usunięty.
    Level 12  
    Dzięki!
    Szybko, profesjonalnie i na temat :-)
    Za projekt daję 40pkt

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
    mslech
    Level 9  
    Witam !!

Potrzebuję zrobić wzór płytki drukowanej według schematu:

Jest to płytka o rozmiarze około 3,5 cm na 14 cm, łączona z głównym modułem za pomocą goldpinów. Znajduje się tam 6 wyświetlaczy 7segm LED za wsp. anoda(wysokość 29 mm, szer 23 mm), 3 x microswitch (p2 - p4) - i jeden przełącznik(p1).
    Domyślam się, że dla kogoś obeznanego z programem takie coś tj. 5 minut, ale ja nie mogę sobie poradzić.

W bibliotece znalazłem wyświetlacze 7 segm, nie wiem jak znaleźć microswitche i mickroprzełacznik, a także złącze za pomocą którego łącze wyświetlacz z modułem głównym (mogę to być zwykłe pola lutownicze?)

Możecie mi podać jak je poszukać??

jak by się komuś chciało stworzyć w programie Eagle na szybko wzór płytki to byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
    Bonkot
    Level 39  
    mslech wrote:
    Witam !!
    Potrzebuję zrobić wzór płytki drukowanej według schematu:
    Jest to płytka o rozmiarze około 3,5 cm na 14 cm, łączona z głównym modułem za pomocą goldpinów. Znajduje się tam 6 wyświetlaczy 7segm LED za wsp. anoda(wysokość 29 mm, szer 23 mm), 3 x microswitch (p2 - p4) - i jeden przełącznik(p1).
    jak by się komuś chciało stworzyć w programie Eagle na szybko wzór płytki to byłbym bardzo wdzięczny.

Witam
    Te 14 cm, to nie w Eagle" wersji free (8 x 10 cm) tylko komercyjnej, a to już za darmo nikt ci nie zrobi.
    Pozdrawiam.
    ZbeeGin
    Level 39  
    Quote:
    Jak by się komuś chciało stworzyć w programie Eagle na szybko wzór płytki to byłbym bardzo wdzięczny.

A może szybka wersja z Protela? Plik PDF zawiera wszystko co potrzeba (strona ścieżek - lustro, zworki, opis). Wyświetlacze Kingbright SA56-11xxx.

Załącznik zaktualizowany - patrz dwie odpowiedzi niżej.