Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf 3 1.4 93 rok problem z V biegiem

Dj.Polarny 04 Apr 2009 17:05 4747 8
    Dj.Polarny
    Level 10  
    Witam serdecznie od jakiegos czasu mam problem z V Biegiem tj Wyskakuje ale gdy przytrzymam galke biegow jest wszystko ok.Ogolnie co zauwazylem todosc widoczne luzy na zewnecznym drazku zmiany biegow zarowno na wlaczonym jak i wylaczonym silniku.Jest to golf 3 1.4 93 rok.Z tego co tez czytalem moze byc powodem zbyt mala ilosc oleju w skrzynce a szczerze tego niesprawdzalem bo niewiem dokladnie gdzie to sprawdzic :).Jesli ma ktos moze instrukcje ale servisowa to bede wdzieczny za pomoc ewentualne porady.Laikiem niejestem bo auta naprawialem juz ale z golfem niemialem doczynienia stad pytanie :).

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedzi tu lub na gg 20 24 336
  • Helpful post
    niuniu36

Level 27  
    Witam od strony chłodnicy na środku skrzyni masz śrubę duży imbus tam sprawdzasz stan i wrazie potrzeby uzupełniasz poziom aż zacznie kapać ale to chyba nie to na czym masz sterowanie biegami przy skrzyni na drążkach czy 2 linkach tam sprawdz czy się nic nie odktęciło a jak są drążki to sprawdz czy nie ma luzów na przegubacg kulowych pozdrawiam
  • Helpful post
    kwok
    Level 39  
    w 1.4 korek oleju jest na obudowie przekładni głównej (tam gdzie wychodzą półośki) od lewj strony auta od strony kabiny (korek na imbus 17)
    oleju ma być do dolnej krawędzi korka - w tą skrzynię wchodzi ponad 3l (jedne instrukcje podają 3,2 inne 3,4l)
    niski poziom uwala 5 bieg ale tak czy inaczej musisz rozebrać tylną część skrzyni (nie trzeba wyciągać skrzyni z auta)
    Dj.Polarny
    Level 10  
    Dziekuje bardzo za rady i pomoc jutro za dnia tam zajze i zobaczymy co to jest :).Mam swoja droga jeszcze jeden problem jak zdjac boczki przednie w tym golfie?Ma to zwiazek z tym iz nie moge wogule zamknac dzwi i od wewnatrz (ten bolec niechce zejsc na dol i z zewnatrz kluczem choc zamek sie obraca ale niezamyka :(
    igorek83
    Level 24  
    maly poziom oleju w skrzyni powoduje wycie inaczej glosna prace na 5 biegu

Dodano po 7 [minuty]:

jeszcze jedna przyczyna możne byc wyrobienie wybieraków biegów tez częsty przypadek w golfach

Dodano po 17 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1184753.html

tu masz kolego link było juz opisywany ten temat
    Dj.Polarny
    Level 10  
    Dzieki za pomoc :) teraz juz wiem kaj szukac problemu.a niema ktos moze ksiazki serwisowaej czy cosik zeby to zrobic ?
    Dj.Polarny
    Level 10  
    Dziekuje za rady juz tam ide obadac moze cosik znajde w tym temacie.Wogule widzialem juz ta ksiazke w wersji elektronicznej ale co mnie zdziwilo niema tam nic o boczkach szybach etc.Jedyny problem jaki mi pozostal to zdjecie korbki od szyby przedniej.Wie ktos moze cos w tym temacie ?