Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kia Clarus 1,8 Rok produkcji 1998

05 Kwi 2009 13:54 4813 13
  • Poziom 9  
    Mam problem z samochodem Kia Clarus , rocznik 1998.Nie mogę odpalić samochodu , nie ma iskry zapłonowej.Sprawdzałem wszystko i obawiam się że to komputer,proszę o radę: :(
  • Poziom 42  
    Czujnik wału dobry?
    Czy po włączeniu zapłonu masz Napięcie na wtryskach (plus)?
    Cewka sprawdzona na 100%
    Czy jak kręcisz rozrusznikiem to pompa paliwa chodzi?
  • Poziom 9  
    Czyjnik wału i wałka rozrządu nowe,cewka sprawdzona paliwo podczas kręcenia rozrusznikiem jest.Nie sprawdzałem napięcia na wtryskach.A ma to coś wspólnego z brakiem iskry
  • Poziom 42  
    Raczej z zasilaniem - zobacz czy wtryski "chodzą" w trakcie kręcenia rozrusznikiem
    Zamiast cewki podstaw żarówkę 10W i sprawdź czy miga lub oscyloskop
    Sprawdź przewód ECM-cewka
  • Poziom 9  
    Dzięki próbuję dalej

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    Witam kolegę.Zrobiłem tak jak mówiłeś.Otóż żarówka nie mruga.Natomiast w momencie zakręcenia rozrusznikiem tylko czwarty wtrysk daje jedną dawkę paliwa a potem przestaje,pozostałe wtryski nie dają oznak życia.Zastanawiam się czy to nie jest wina immobilisera,chociaż po przekręceniu kluczyka kontrolka gaśnie ale nie wiem jak go ominąć.Pozdrawiam proszę o radę bo moje sposoby się wyczerpały
  • Poziom 42  
    A od czego się zaczęło, sam zgasł czy jak?
  • Poziom 9  
    Normalnie.Babka przyjechała do domu.Na drugi dzień już nie odpaliła.Z holowałem auto do siebie do garażu i mam mola.
  • Poziom 9  
    Witam kolegę.Brakło konceptu że się nie odzywasz?
  • Poziom 42  
    W zasadzie tak, bo bez auta przez internet i jeśli nie masz sprzętu do KIA to ciężko
    Szukałbym problemu w instalacji bardzo dokładnie, ale zdarzało mi się komputery też wymieniać bo padają
  • Poziom 9  
    Dzięki kolego.Pierwszy raz mam takiego mola Pozdrawiam
  • Poziom 16  
    Mam te same auto, rok młodsze, pali ale do dobrej pracy mu jeszcze daleko.
    Próbowałem wszystkiego, sprawdziłem wszystko.
    Pobawiłem się nawet voltomierzem i...
    czujnik położenia przepustnicy: 0,56-1,5V
    przepływomierz powietrza: 0,85-3,00V mniej więcej w zależności od obrotów
    sonda lambda: od0,24 do0,26 skacze do 0,65/0,67V na jałowych obrotach...
    na 2500obrotów górny poziom to 0,53V
    Raz nawet pojawiło się 0,7V, ale nie więcej, nawet przy maksymalnych obrotach... Co więcej na obrotach biegu jałowego(920) wartości te bardzo szybko skaczą od minimum (ok.0V) do maksimum (ok.0,67V) w dość szybkim tempie.
    Co jakiś czas pojawia się kontrolka CheckEngine, ale nie zawsze, tylko na gazie i to przy jakiś skrajnościach (małe obroty, duży bieg, albo odwrotnie, szybki start)
    Jak przełączę na benzynę, kontrolka znika, ale nie wiem, czy to też wyłącza tryb awaryjny, czy trzeba ściągać na dłużej klemy...
    Może ktoś wie jak szybko i skutecznie skasować błąd, tak aby wrócił do trybu normalnego, bez czasochłonnego odłączania zasilania?
    Na innych postach czytałem, że poprawność wskazań sondy można określić oscyloskopem, a nie woltomierzem. Poza tym sonda na gazie nie podaje sygnału do komputera, tylko emulator sondy. Więc może on jest popsuty?!
    Po przekręceniu stacyjki mam błąd CheckEngine. Po tym jak zapalę, parę sekund i znika. Ściągałem klemy na dłużej, ale nic to nie pomaga.
    Jakieś pomysły, albo ktoś profesjonalnie zajmujący się tym, może mi podpowiedzieć, czy w powyższych wskazaniach jest coś nie tak?!
    Pozdro
  • Poziom 35  
    Zyga1958 napisał:

    tylko czwarty wtrysk daje jedną dawkę paliwa a potem przestaje,pozostałe wtryski nie dają oznak życia.Zastanawiam się czy to nie jest wina immobilisera,chociaż po przekręceniu kluczyka kontrolka gaśnie ale nie wiem jak go ominąć.Pozdrawiam proszę o radę bo moje sposoby się wyczerpały
    spróbuj jednak z serwisem immo może gasnąć a komp będzie zablokowany.
  • Poziom 11  
    potwierdzam, brak iskry i jeden impuls na wtryski - immo.
  • Poziom 12  
    Widzę że ktoś tu tematu nie zakończył. Auto poszło na złom ??