Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206, automatyczny włacznik świateł dziennych

Krzysio74 05 Apr 2009 15:04 16463 24
Wago
    Krzysio74
    Level 16  
    Witam,
    chciałbym mieć automatyczne włączanie świateł dziennych/mijania i po przejrzeniu schematów widzę, że taka opcja jest firmowo przewidziana tylko nie wszędzie montowana.
    W związku z tym mam pytanie, gdzie w 206 XR z 2001 może znajdować się złącze do modułu opisanego jako 2400 ze złączem 10V NR. Znalazłem miejsce na przekaźnik 1030 włączający ten moduł, ale to jest tylko miejsce. Wie ktoś może jakie parametry ma ten przekaźnik? Może są jakieś odpowiedniki.

Może ktoś wie ile kosztuje usługa wyposażenia w ten moduł przez serwis Peugeota, a ile w zwykłym serwisie?
  • Wago
    mabos1
    Level 19  
    Kolego jeśli sie nie mylę to niczego nie trzeba dokładać do instalacji elektrycznej , wystarczy odpowiednio zaprogramować moduł BSI i wszystko powinno działać jak trzeba
    Krzysio74
    Level 16  
    Właśnie te schematy wskazują na to, że ten BSi nie ma możliwości sterowania Przeanalizowałem je jeszcze raz i ciągle wydaje mi się, że BSI nie steruje światłami dziennymi. To chyba w późniejszych modelach występuje. A tak przy okazji w jaki sposób mógłbym sprawdzić, podłączyć się do tego BSI?
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    nie mam COMa, ale ponawiam pyt. gdzie może znajdować się złącze do modułu "2400". Tak przynajmnije w przybliżeniu, bo nie chcę wyciągać silnika, żeby sprawdzić czy nie ma go pod spodem ;)
    mabos1
    Level 19  
    a który rok tej 206-ki?
    Ten COM to moduł przełączników pod kierownicą.
    Daje informacje do BSI o światłach , wycieraczkach, i wszystkim tym czym steruje sie przełącznikami pod kierą.
    Podłączyć sie do BSI możesz przez gniazdo diagnostyczne
    Krzysio74
    Level 16  
    no pisałem rocznik '01, jest tam jakieś złącze ale nie jestem obeznany, raz go przez chwilę widziałem i o ile dobrze pamiętam, to mi Euroscarta przypominał :D i chyba zielony był
    golax
    Level 15  
    Jeśli auto nie ma com 2000 tylko osobno włacznik świateł i osobno włącznik wycieraczek to spotkałem się że zamontowane były w aucie (tylko sprowadzonym z zachodu)dwa gniazda przekażników (pod bsi) obsadzone niebieską i żółtą zworą .Trzeba je wyjąc i zastąpic dwoma przekaznikami.(Podobnie w starszej 406).Pozdrawiam
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    To się tylko tak nazywa światła dzienne, bo ten moduł załącza światła mijania :)

Jeszcze tylko nie wiem gdzie jest BSI oraz jakie przekaźniki tam pasują :)

a to złącze jest 16 pinowe ( nie wszystkie piny obsadzone) czarne, w kształcie trapezu.
    A tak przy okazji wg schematu na pinie 3 jest obrotomierz a piny 7 i 15 umożliwiają komunikację ze sterownikiem silnika. Są gdzieś opisane protokoły co można z nich wyczytać?
    golax
    Level 15  
    Kolego Krzysio74 opisujesz złącze diagnostyczne OBD ,do którego podłącza się interfejs i przy pomocy programu(leksja,proksja,pps)diagnozuje się auto.BSI to moduł który znajduje się pod tym złączem w pozycji poziomej .Jeśli pod tym modułem nie ma gniazd przekażników obsadzonych niebieską i żółtą zworą to proponuje zakupić automat świateł na allegro. Jeśli auto posiada gniazdka to trzeba w nie zamontować dwa przekażniki zwierno rozwierne (ich wielkość to połowa zwykłego przekażnika)Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    Jakbym wiedział co jest co, to bym się nie pytał.
    Mam przed sobą schematy i ew. dostęp do samochodu. Przecież jeśli samochód nie jest mój to mogę się na nim nie znać, a w maluchu nie ma BSI. Nie wiem czego szukać to chcę się dowiedzieć najwięcej z sieci i z tego forum, ale widzę, że szkoda zachodu.
    Na pewno inni wiedzą wszystko od początku i nie generują pytań.
    Dzięki
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    Może powiesz o jakich książkach myślisz?
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    spoko, już zakasam rękawy i zabieram się do czytania. Tylko czy TOW. elektrit znany dendrofil nie powinien aby pracować dla dobra socjalistycznej ojczyzny, a nie takie posty generować?
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Krzysio74
    Level 16  
    a tak w ogóle to ktoś z Was serwisanci zakłada moduły do automatycznego załączania świateł mijania do tego samochodu?
    User removed account
    User removed account