Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 14pt1365/00 ch. L9.2E problem z fonią równoległą

saikomiki 05 Apr 2009 17:50 3038 9
  • #1
    saikomiki
    Level 11  
    Witam, potrzebuje pomocy w takim oto problemie:


    TV jak w temacie, sprowadzony z Holandii, nie odbierał polskiej fonii, więc zakupiłem fonię równoległą F84/5D firmy mjm. (ma być montowana wg tego schematu:Philips 14pt1365/00 ch. L9.2E problem z fonią równoległą)

    Fonie trzeba wpiąć w odpowiednie wejścia, masa wiadomo, zasilanie +5V znalazłem na głowicy, wejście in fonii podpiąłem pod IF głowicy no i out fonii... tu leży problem.. gdzie go znaleźć.

    Zamieszczam kilka fotek tego TV, bo już nie mam pomysłu.
    Szukałem po różnych tematach, ściągnąłem opis chassis, oraz specyfikacje TDA8841 (taki jest zamontowany procesor, ma 56 nóżek).

    Wiem, że pewnie łatwiej było RYMI zamontować, ale już kupiłem f84/5d (wiem wiem, mój błąd), poza tym na stronie mjm wyczytałem, że tej fonii nie można podłączyć to TV, które nie mają filtra SWE

    Jak sprawdzić, czy TV ma ten filtr SWE, jak on wygląda, może ktoś mógł by nakierować?

    Ze specyfikacji tego TDA8841 widzę oznaczenia pin48 i pin49, że są wyjściem z SAW, czy to to samo, czy mogę podłączyć? Czy SAW i SWE to po prostu inne oznaczenia? (Na schemacie montażu jest w ogóle SIF napisane jeszcze)

    Nie chcę próbować metodą prób i błędów, bo boję się, że coś zepsuję.

    Dodatkowe informacje: głowica jest UV 1316/AI-3,
    numery scalaków na fotkach to TDA8841 S1, oraz SAA5542PS

    Tu fotki, tego co widzę:
    Zbędne fotki usunąłem.

    Proszę o pomoc, jako zupełnie początkujący elektryk, to mój pierwszy TV do przestrojenia.

    Proszę uzupełnić tytuł tematu - p.11 regulaminu. [Mirek Z.]

    Mod usunął fotki, więc umieściłem je tutaj:

    Moderated By Mirek Z.:

    Nie zamieszczamy fotek na obcych serwerach!

    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #2
    Lee.LW
    Level 24  
    Witam!
    Pin 1 układu TDA8841, to wejście SIF. Do tej nóżki dołączony jest filtr 5,5MHz, taki jak na wyjściu Twojej fonii równoległej. Znajdź go, wylutuj, do n.1 TDA 8841 dolutuj wyjście fonii F84 i powinno być po problemie.
    SNDIF = SIF
    Pozdrawiam,
    Lee
  • #3
    saikomiki
    Level 11  
    Rozumiem, że tak jak na wyżej umieszczonym schemacie, trzeba tak jakby przeciąć ścieżkę idącą od filtru SAW ( który idzie dalej do filtra 5,5Mhz) do n1 TDA 8841?
  • Helpful post
    #4
    Lee.LW
    Level 24  
    Tak, można przeciąć ścieżkę, albo wylutować, jak napisałem poprzednio.
    Lee
  • #5
    saikomiki
    Level 11  
    hmm.. od nóżki 1 TDA8841 nie wiele wychodzi, mógłbyś powiedzieć lub podesłać linka do fotki takiego filtra 5,5Mhz? Ja widzę tylko kilka kondensatorków elektrolitycznych.

    Czy możliwa jest opcja, że w ogóle tego filtra nie ma?
  • Helpful post
    #6
    Lee.LW
    Level 24  
    Szkoda, że Moderator usunął zdjęcia, na jednym z nich są dwa takie elementy. Mają 3 wyprowadzenia, kolor beżowy. Wpisz w Google SFE 5,5- znajdzie. Nie ryzykujesz niczym, lutując bez poszukiwań przewód wyjścia F84 do n.1 TDA... Od wyniku tej próby zależy dalsze postępowanie.
  • #7
    saikomiki
    Level 11  
    fotki wrzuciłem na wrzutę. Linki wyżej.
    Faktycznie są takie dwa żółtawe (czy też beżowe) elementy z trzema nóżkami,
    Pierwszy ma oznaczenie TWO 4B (lub TW0 4B bo rozczytać nie mogę :D krótkowidz)

    drugi ma oznaczenie F5.5C (jakaś grecka litera dalej 'theta') L


    Ten F5.5C mi by pasował (frequency 5.5Mhz? może stąd nazwa)

    Co myślisz/myślicie?
  • Helpful post
    #8
    Lee.LW
    Level 24  
    To są takie elementy. Ten stojący na pozycji 1001, na fotce po lewej stronie będzie tym właściwym. Mam nadzieję, bo wersji toru fonii jest sporo.
  • #9
    saikomiki
    Level 11  
    Dzięki wielkie jeszcze raz. Dziś wlutowałem tak jak poradziłeś i oczywiście fonia działa, sprawdziłem na kilku podstawowych kanałach :D cieszę się bardzo

    Jeszcze raz dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Mod moim zdaniem niepotrzebnie fotki wyrzucił, bo dzięki nim problem został rozwiązany.

    Temat zamykam.
  • #10
    Mirek Z.
    Moderator
    Nie znasz się - nie dyskutuj. Wystarczą numery elementów.

    Temat zamyka się kłódeczką!