Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z ładawaniem w Clio I

maniek189 06 Apr 2009 23:42 3674 42
Relpol
    balonika3
    Level 37  
    Jak wsuwką dotkniesz do masy, to ma świecić.
  • Relpol
    wpsowa692
    Level 24  
    jeśli altek jest 6 diodowy to kontrolka jest sterowana przekaźnikiem tak bynajmniej miały duże fiaty,skody...ps.sprawdzałeś wogóle napięcie ładowania?może ładuje tylko sama sygnalizacja się uwaliła.
    User removed account
    User removed account  
    maniek189
    Level 11  
    mi cos sie wydaje ze ten altek jest cos nie tak bo naładowałem aku i pochodził przez 15 min i bardzo gorący jest chyba tak nie powino byc

Dodano po 39 [minuty]:

a wiec tak prad do alternatora dochodzi z akumplatora wiec to jest ok rozebrałem altek i w srodku nie ma pszerwanego uzwojenia wiec wszystko jest ok i nie ma zadnego zwarcia wiec ja juz nie wiem oco chodzi dodaje ze kupiłem nowy regulator z szczotakmi a ładowania nadal nie ma co mnie zaciekawiło to ze jak pochodzi z 15 min to altek jest gorący nie mam zieloneko pojecia co jest nie tak

Dodano po 39 [minuty]:

no i dałem wsówk do masy i kontrolka ładowania sie zaswieciła wiec teraz to ja niewiem oco juz chodzi

Dodano po 56 [sekundy]:

prosze o pomoc
  • Relpol
    User removed account
    User removed account  
    maniek189
    Level 11  
    jak sprawdzic ? czy on jest dobry
    User removed account
    User removed account  
    viper555
    Level 39  
    Sprawa wydaje się prosta albo źle podłącza regulator /jak ma wsuwki a nie wtyczkę albo oczko przykręca na masę zamiast zasilania/ albo regulator jest uszkodzony bo bez względu na alternator kontrolka musi się świecić.P
    maniek189
    Level 11  
    problem rozwiązałem kupiłem alternator nowy i mam spokuj a z tamtym pojechała do elektryka i powedził ze diody prostownicze walneły i dla tego tez nie pokazywał ładowania Dzieki Wszystkim Za pomoc :)
    mansky
    Level 19  
    maniek189 wrote:
    a jak to sprawdzic czy tam jest plus i gdzie tam jest ten bezpecznik
    Normalnie ręce opadają.Jak to jak sprawdzić.Kontrolka lub miernik w łapę i na wejSciu do regulatora jest jak byk nadruk +.
    darek690326
    Level 2  
    kabelek od kontrolki zewrzyj do masy i ma się zapalić jak nie to wina leży przed alternatorem
    User removed account
    User removed account  
    sensnet
    Level 7  
    Witam, przepraszam ze kopie. Ale ktoś wie może jaki to jest typ diody? Staruszek clio cierpi ostatnio na brak ładowania i po oględzinach alternatora okazało się ze jedna z diod wygląda jakby eksplodowała.

Problem z ładawaniem w Clio IProblem z ładawaniem w Clio I

Dobra problem rozwiązany, kupiłem diody prostownicze Diotec 3 x BYP60A6 i 3 x BYP60K6 koszt ok 20zł i szczotki SVX7 koszt ok 3zł w sklepie z elektroniką. Po wymianie, wyczyszczeniu, delikatnej naprawie obudowy. Altek wstał i działa. Miałem kupić cały na szrocie ale po tym jak zobaczyłem jego stan, postanowiłem wrócić do poprzedniego pomysłu z regeneracja.