Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Octavia 1.9 TDI - termostat ?

gzyms68 07 Kwi 2009 21:03 9909 7
  • #1 07 Kwi 2009 21:03
    gzyms68
    Poziom 18  

    Jestem posiadaczem zagatkowego autoproblemu-mianowicie
    Autko pali bez problemu po nagrzaniu się silnika wskażnik mija pierwszą kreske tą większą zaczynają się małe problemy po ponownym odpaleniu trzeba pokręcić troche dlużej zanim zapali ale po odłączeniu termostatu ktory ma 4 piny i chyba w sobie 2 termistory , wskażnik temperatury nie dziala ale autko pali bez problemu -termostat wymieniony na nowy bez zmian.Co ma wspólnego ten termostat z zapłonem?? ,może ktoś coś podpowie.Pozdrawiam

    0 7
  • #2 07 Kwi 2009 21:10
    Boba4
    Poziom 2  

    to co wypiołeś to czujnik temperatury a nie termostat tylko co ty wymieniłęś?

    0
  • #3 07 Kwi 2009 21:39
    gzyms68
    Poziom 18  

    Boba4 napisał:
    to co wypiołeś to czujnik temperatury a nie termostat tylko co ty wymieniłęś?


    Myśle że czujnik temperatury
    Skoda Octavia 1.9 TDI - termostat ?
    Skoda Octavia 1.9 TDI - termostat ?

    0
  • #4 07 Kwi 2009 21:55
    niuniu36

    Poziom 27  

    Witam podłączyć się pod komputer i zdiagnozować to się problem wyjasni

    0
  • #5 07 Kwi 2009 21:59
    gzyms68
    Poziom 18  

    Właśnie fachowiec nie widzi problemu?? pali pali a że dlużej jak bez czujnika to tak ma być jeszcze czekałem aby powiedzial abym jeżdził bez czujnika.

    0
  • #6 07 Kwi 2009 22:11
    Sztomel
    Poziom 34  

    jak czujnik G62 będzie walnięty to silnik będzie lepiej odpalał jak będzie rozgrzany gdyż sterownik silnika przy braku sygnału o rzeczywistej temperaturze płynu chłodzącego w silniku będzie przyjmował wartość zastępczą a zatem będzie podawał taką dawkę startową dla gorącego silnika jak dla zimnego i wtedy rozruch jest bezproblemowy. Twój silniczek zaczynał już gorzej palić na ciepłym silniku bo zaczyna się już coraz bardziej eksploatacyjnie zużywać pompa wtryskowa lub pompa tandem (w zależności od rodzaju silnika).

    0
  • #7 07 Kwi 2009 22:41
    bajergdynia
    Poziom 15  

    Myślę że w Twojej Octavi pojawia sie problem dawek rozruchowych. Temat stary jak węgiel. Tak jak przdmówca wspomnial bez czujnika zapali lepiej bo sterownik widzi temp zastępczą (-40) i odpala na największej, mozliwej dawce rozruchowej.
    Najlepiej udać się do kogoś to programuje sterowniki (najczęciej osoby zajmujące się "ciptjuningiem"). Znaja ten temat od dawna. Różne bywaja porady na temat poradzenia sobie z tym problemem, osobiście uważam że ruszenie dawek jest nalepszym i najtrwalszym sposobem.

    Tu masz namiar na podobny temat. Poczytaj bo szkoda walkować od nowa.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic288120-0.html

    0
  • #8 08 Kwi 2009 20:09
    gzyms68
    Poziom 18  

    Dzięki wszystkim za pomoc myśle że problem zostal wyjaśniony.

    0