Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy można tak podłączyć laptopa i stacjonarny do radiowki?

Puzon_16 08 Apr 2009 10:57 2372 9
    Puzon_16
    Level 16  
    Witam.
    Jestem użytkownikiem internetu radiowego. Dotychczas używałem go w komputerze stacjonarnym. Podłączony do Ralink RT2460P przez złącze RP-SMA.
    Kupiłem teraz Laptopa i chciałbym podłączyć wszystko w ten sposób:

Kabel z anteny z wtyczką RP-SMA podłączyłbym do laptopa przez
    Theta 100mW - RTL8187L

Z laptopa podłączyłbym stacjonarny przez zwykły kabel sieciowy ponieważ częściej używam laptopa a kable mi nie przeszkadzają

poniżej parametry Theta 100mW - RTL8187L
    Komputer PC/Laptop
    Złącze anteny zewnętrznej: RP-SMA, Antena 5dBi w zestawie
    Maksymalna moc nadajnika:
    802.11b - 19dBm+- 1dBm
    802.11g - 17dBm+-1dBm
    Czułość:
    -70dBm@54Mbps
    -82dBm@11Mbps
    -91dBm@1Mbps
    Szyfrowanie: WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2 TKIP/AES, WPA2-PSK
    Dostępne szybkości transmisji:
    54Mb/s, 48Mb/s, 36Mb/s, 24Mb/s, 22 Mb/s, 18Mb/s, 12Mb/s, 11Mb/s, 9Mb/s, 6 Mb/s, 5,5 Mb/s, 2 Mb/s, 1 Mb/s
    Tryb pracy: Ad-hoc
    Infrastructure: Software AP
    Częstotliwość: 2.4 - 2.4835 GHz
    Wireless chipset: Realtek RTL8187L
    Obsługiwane protokoły i standardy:
    IEEE 802.11b - Wireless LAN 11Mbps, 2.4GHz
    IEEE 802.11g - Wireless LAN 54Mbps, 2.4GHz
    Spacewalker
    Level 33  
    W laptopie musisz udostepnic połaczenie sieciowe zeby blaszak miał internet, no i laptop bedzie musiał byc właczony by był net w blaszaku. Po drugie - jak miałes robioną autoryzacje WiFi - miałes Klucz WEP WPA ipt, czy byla po MAC address karty sieciowej w blaszaku?
    Puzon_16
    Level 16  
    nie przeszkadza mi że laptop musi być włączony. Autoryzacja po wpisaniu adresu IP potem maski, bramy, DNS1, DNS2 ( jeśli o to chodzi)
    Spacewalker
    Level 33  
    To ta siec jest nie zabezpieczona? IP, DNS-y to Windows sobie sam znajdzie przeszukujac i ustawiajac wszystko na auto.

Szyfrowanie: WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2 TKIP/AES, WPA2-PSK
    napisałes o tym, ale co to jest to chyba nie wiesz .....
    Puzon_16
    Level 16  
    szczerze to nie mam pojęcia. A windows połączy sie ale nie pozwoli korzystać z sieci, dopiero po wpisaniu ww ip itd zaczyna chodzić.
    A jak sprawdzić jakie jest szyfrowanie?
    mm2006
    Level 20  
    chyba każdy program do wyszukiwania sieci bezprzewodowych pokazuje jej właściwości, czyli m. in. zabezpieczenia
    Puzon_16
    Level 16  
    Sieć jest niezabezpieczona - w oknie wybierania sieci- windowsowskim jest napisane że sieć jest niezabezpieczona
    agorny
    Level 24  
    Możesz mieć filtrowanie po MACu. Jeśli podłączysz antenę do laptopa i nie będzie działać po wpisaniu adresów ip i dns, to zmień karcie MAC na taki jaki masz na stacjonarnym.
    Puzon_16
    Level 16  
    ale poza tym nie powinno być problemów tak?
    poza tym mam pytanko co do siły sygnału- w tej chwili mam zwykle około 75%. Czy po podłączeniu tego urządzenia nie spadnie?
    shakez
    Level 10  
    Najwygodniej będziesz miał kupując ruter wifi. Oba kompy będą miały dostęp niezależnie od siebie.