Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora WS 4421 podświtlenie LED - brak zas. przedwzmacniacza.

polonez15 08 Kwi 2009 19:44 2432 12
  • #1 08 Kwi 2009 19:44
    polonez15
    Poziom 32  

    Witam. Jako, że żarówki się przepaliły zastosowałem zamiast nich mostek z 4 diod 1N4007 oraz stabilizator 7805. Wszystko ładnie pięknie, tyle że po ograniczeniu prądu na diodzie rezystancją ok. 200 ohm coś pod płytką wskaźników wysterowania dość mocno się zdymiło... No i teraz zonk. Nie ma napięcia na przedwzmacniaczu. Od czego proponujecie zacząć? Dziś już nie dam rady tego zachaczyć, bo tak to bym sam zerknął...

    0 12
  • Pomocny post
    #2 08 Kwi 2009 20:07
    SEILOR
    Poziom 17  

    Najprawdopodobniej , na płytce wskażników diodowych przepalił się rezystor R739 lub R740... a może oba...
    Rezystory są o wartości 130 Ω...
    Popatrz na schemat.... Sposób w jaki włączyłeś mostek, stabilizator i LEDy nie jest poprawny...

    0
  • Pomocny post
    #3 08 Kwi 2009 20:14
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Co do zasilania przedwzmacniacza to bezpiecznik T400mA w okolicach potencjometru.

    0
  • #4 08 Kwi 2009 20:34
    SEILOR
    Poziom 17  

    Pisałes w swoim poście , że coś się zadymiło...
    Więc na pewno spalił się któryś z tych oporników o których pisałem...
    Są one włączone szeregowo z żarówkami które Ci sie przepaliły...
    Popatrz na schemat !!!!!!!

    0
  • #5 08 Kwi 2009 21:13
    polonez15
    Poziom 32  

    Upss..... No rzeczywiście nie pomyślałem o tych rezystorach 130ohm... A więc w jak najbliższym czasie biorę się za tą płytkę i napiszę co i jak. PS. a byłem przekonany, że wywaliłem te 2 rezystory...:P

    0
  • #6 08 Kwi 2009 21:25
    Lukasz
    Poziom 27  

    Jak dla mnie trochę przekombinowałeś. 7805 działa do 35V, także też mógł polecieć z dymem. Robiłem przeróbkę w WS442 z żarówek na LED'y i połączyłem 2 diody szeregowo + rezystor 2,2k/1W. Całość podłączyłem do jednego z napięć zasilających końcówkę mocy.

    0
  • #7 08 Kwi 2009 21:56
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    W takim razie co ma zasilanie żarówek do zasilania przedwzmacniacza? Bo opisujesz problem że kombinowałeś z podświetleniem i przestał działać przedwzmacniacz. To są dwa osobne zasilania!

    0
  • #8 09 Kwi 2009 00:32
    SEILOR
    Poziom 17  

    marian1981.02 napisał:
    W takim razie co ma zasilanie żarówek do zasilania przedwzmacniacza? Bo opisujesz problem że kombinowałeś z podświetleniem i przestał działać przedwzmacniacz. To są dwa osobne zasilania!


    Nie wprowadzaj Go w błąd.....Zadymiło się z płytki wskaźników, i nie działają mu chyba wskaźniki...To akurat masz rację , że przedwzmacniacz ma oddzielne zasilanie.....Ale chyba nie o to Mu chodzi...
    Popatrz na poniższy schemat...To jest wspólny obwód !!!!b Żarówki i wskaźnik wysterowania...

    Diora WS 4421 podświtlenie LED - brak zas. przedwzmacniacza.

    0
  • #9 09 Kwi 2009 07:10
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Kolego ja wiem że żarówka i wskaźnik to ten sam obwód tzn. z tego samego uzwojenia zasilane i schematu pokazywać mi nie musisz, lecz ja się pytam co do tego ma zasilanie przedwzmacniacza, skoro sam potwierdzasz i słusznie że to osobny obwód? Więc niby czym go wprowadzam w błąd? Może on nas prowadza? Nawet w tytule tematu ma o problemie z przedwzmacniaczem.

    Nawet jeśli zrobiło mu się zwarcie na podświetleniu to powinny tylko wylecieć rezystor(y) 130Ω a reszta musi działać! Pewnie autor tak usadowił ten swój wynalazek z stabilizatorem że zrobił zwarcie nie wiadomo gdzie i poleciało coś więcej. Co do przedwzmacniacza to powtarzam, BEZPIECZNIK!
    Dodam jeszcze że z tych obwodów zasilana jest jeszcze końcówka i ona pewnie działa. Dla wyjaśnienia autor niech dokładnie napisze co i z czym mu się zwarło? No i miernik do rąk i pomiar czy nap. jest na wskaźnkach wyst.

    0
  • #10 10 Kwi 2009 16:40
    polonez15
    Poziom 32  

    Hola hola! Stabilizator się NIE spalił, napięcie po wyprostowaniu nie przekracza 35V. Druga sprawa żadnego zwarcia nie ma, nie jestem aż na tyle głupi żeby robić tak prosto zwarcia. Nie działa przedwzmacniacz a wskaźniki są OK. Dziś rozbiorę sprawdzę co z bezpiecznikiem na przedwzmacniaczu. PS. stabilizator IZOLOWANY

    0
  • #11 10 Kwi 2009 21:46
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    To co z wskaźników się "zadymiło" ale są ok? A przedwzmacniacz nie? Nie zrozumiałe!

    0
  • #12 11 Kwi 2009 12:27
    Krzysztof L.
    Poziom 34  

    Gwałtu, rety... Wkładać LED-ziaki zamiast żarówek i wywalić sobie fragment obwodów maszyny - prawdziwa sztuka ;)

    Ostatnio wmontowałem do takiego sprzętu stroboskop na bazie palnika IFK-120 i nic nie dymi :lol:

    0
  • #13 11 Kwi 2009 13:18
    polonez15
    Poziom 32  

    Z płytki wskaźników poszedł analogicznie rezystor 130 ohm który już został wymieniony, a co do przedwzmacniacza to z dalej nie wyjaśnionych mi przyczyn spalił się bezpiecznik, który wyglądał na dobry, po którego wymianie wszystko wróciło do normy. Tak więc temat uważam za zamknięty.

    0
  Szukaj w 5mln produktów