Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thomson 21MG15ET 451/TX807C nie włącza się, piszczy

westmann 08 Apr 2009 23:19 3475 9
    westmann
    Level 10  
    Witam
    jak w temacie mam Thomson 21MG15ET type 451/TX807C nie włącza sie piszczy przydałby się jakiś schemacik albo uwagi co sprawdzić co wymienić?
    Thomson 21MG15ET 451/TX807C nie włącza się, piszczy

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

Poprawka dzisiaj włączyłem go do prądu pstryklem wlacznik i wyszedłem na chwile bo kumpel mnie odwiedził i tv zachwouje się jednak tak piszczy prbuje sie wlczyc nic z tego piszcyz probuje nic probuje nic i po jakiejs dłuższej chwili 5min zaczyna się włączać na 1s 2s 3s i za każdym razem na chwilke dłużej... co jest tutaj przyczyną co trzeba wymienić?
    Rosomak3
    Level 13  
    No przecież schemacik jest na forum, patrz ogłoszenie ze schematami.
    westmann
    Level 10  
    Wymieniłem CP031, CP032, CP040, CP024 na nowe dalej to samo;/ na CP080 i CP008 jak probował sie uruchomić jakieś dziwne wysokie napięcia się brały jak się włączył już po jakims tam czasie napięcia w normie wiec tutaj nadal problem z włączeniem się istniał i nadal pewnie istnieje, ale tak sobie patrzyłem i patrzyłem na tą płytke że w końcu upuściłem przewod pomiarowy i zrobiłem zwarcie na TP020 (P3NB90FP) i teraz już wogóle umarł;/ zapewne muszę go wymienić i teraz pytanie czy coś jeszcze odrazu będzie do wymiany czy tylko on i powrocimy do poprzedniego problemu?

Pomóżcie bo jak widać nie konicznie mi to dobrze idzie;(
    Rosomak3
    Level 13  
    westmann wrote:
    tak sobie patrzyłem i patrzyłem na tą płytke że w końcu upuściłem przewod pomiarowy i zrobiłem zwarcie na TP020 (P3NB90FP) i teraz już wogóle umarł;/ zapewne muszę go wymienić i teraz pytanie czy coś jeszcze odrazu będzie do wymiany czy tylko on i powrocimy do poprzedniego problemu?

Pomóżcie bo jak widać nie konicznie mi to dobrze idzie;(

Żal mi ciebie wiesz? \ pomijając fakt upuszczenia przewodów, bo to się zdarza miałem gorsze wpadki :) Ale w takim przypadku sam musisz sprawdzić praktycznie wszystkie elementy półprzewodnikowe,bo przecież nikt ci nie powie jak upadną przewody pomiarowe robiąc zwarcie wymień to i to... No wybacz...
    westmann
    Level 10  
    no dzięki Rosomak;p Wiem że nikt jakoś super konkretnie mi tu nic nie powie ale w poprzednim moim temacie zostałem nakierowany na odpowiedni obszar i znalazłem element który zawodził:)
    a w tym temacie teraz mam dwa problemy i jakieś sugestie / domysły jakie elementy (jaki obszar) mogły popadać są mile widziane.
    a do zwarcia które zrobiłem tak samo mógłbyś napisać czy aby pierwotna strona czy wtórną też mógł szlag trafić czy co? na cp004,5,6 napięcia są dobre, RP008 do wymiany tranzystorek na którym zrobiłem zwarcie zapewne uszkodziłem czy jest możliwość że tak się nie stało (jak go sprawdzić takim zwykłym UM)? pomógłbyś mówiąc np. na których elementach co posprawdzać w sumie to bardziej tyczy się pierwszego problemu bo jak teraz umarło wszystko to dużo wylutowywania i mierzenia mnie czeka zapewne.
    Zdaje sobie sprawę że porywam się na rzeczy zbyt wielkie dla mnie ale z pomocą wiem żę jest szansa to zrobić:)

Wszystko w miarę dobrze napisane, ale jak byś użył przycisku "Zmień" i naprawdę napisał coś po Polsku To by było Fajnie. [RR]
    Rosomak3
    Level 13  
    westmann wrote:

Zdaje sobie sprawę że porywam się na rzeczy zbyt wielkie dla mnie

No wreszcie jakieś mądre zdanie......
    westmann
    Level 10  
    Więc wymienione co spaliłem i powrócił do pierwszego problemu czyli zimny ma problem się włączyć no i piszczy..
    wymienione TP020 był STP3NB90FP -> N-CHANNEL 900V - 4 OHM - 3.5A - TO-220/TO-220FP POWERMESH MOSFET sprzedawca mi dał STP6NK60ZFP -> N-CHANNEL 600V 1 OHM 6A TO-220/TO-220FP/D2PAK/I2PAK ZENER-PROTECTED SUPERMESH POWER MOSFET i ten nowy jakoś strasznie się grzeje wiec pewnie i tak bede musial szukać tego oryginalnego ?
    No i obraz mi uciekł trochę dołem i górą:/
    Rzucajcie jakimiś pomysłami co może być nie tak?
    darek1.65
    Level 20  
    To masz obraz czy nie? Jak masz to pomierz napięcia.
    westmann
    Level 10  
    Obraz jest i napięcia też są dobre (jak już się włączy bo tak to wszystko skacze wiadomo) problem jest z włączeniem się musi chwile lub dłuższą chwile postrzelać i popiszczec (chociaz piszczy caly czas) żeby się załączył wynika z tego (na chłopski rozum:P) że jakiś element musi się nagrzać? żęby załapał i nie wiem który to może być.. jeszcze jutro wymienie CP009 i duże elektrolity czyli cp008 i cp080 chociaż napiecia na nich są dobre, no musze poszukać jakiś inny zamiennik tego p3NB90FP ktory nie bedzie sie tak grzał..
    darek1.65
    Level 20  
    Pomyśl logicznie, jeżeli się włącza po pewnym czasie to żaden półprzewodnik nie jest uszkodzony. Według mnie któryś z kondensatorów stracił pojemność i nie koniecznie te duże w zasilaniu.