Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telestar ULTRA914 nie reaguje na pilota i uciekające OSD.

wieslaw99 09 Apr 2009 09:38 2868 14
    wieslaw99
    Level 23  
    Witam szanownych elektroników. Dostał mi się w ręce TV TELESTAR ULTRA914. W czasie gdy został przyniesiony do mnie akurat nie było mnie w domu więc nie mogłem dowiedzieć się co mu dolega. Podłączyłem go do prądu i włączyłem przycisk pawer i odpalił bez problemu, nie miałem podłączonej anteny ale z widoku zaśnieżonego obrazu widoczne było przesunięcie w dół "czarny pasek u góry ekranu". Postanowiłem wyłączyć go i rozkręcić sprawdzić pod kontem zimnych lutów bądź uszkodzonych elek. Po zdjęciu obudowy próbowałem znowu go odpalić
    niestety tylko załącza się led nic więcej się nie dzieje "nie mam pilota do niego" próbowałem P+,P- bez żadnego rezultatu. Wnioskuję że to jest to uszkodzenie. W tej chwili nie mam akurat żadnego pilota uniwersalnego żeby spróbować go włączyć nim. I tu moje pytanie czy w tym modelu telewizora powinien on wyjść z stanu czuwania po wciśnięciu
    np.P+, czy konieczny jest pilot ? Elektrolity po stronie pierwotnej wymienione chociaż wyglądały OK. Żarówka na C,E świeci. Z regulatora napięcia IP02 brak wyjścia napięcia na wejściu 11,8V. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym w TV bardzo proszę o wskazówki .
    jurek849
    Level 17  
    Może jest włączona blokada rodzicielska, bez pilota pewnie nie da się włączyć.
    wieslaw99
    Level 23  
    Okazało się że gdy postał dzionek odpalił mi z P+, ale na pilota nie reagował również nie było żadnych napisów z OSD teraz odpala mi prawie za każdym razem ale brak reakcji na próbę przełączania programów zarówno pilotem jak i ręcznie. Czyżby sypnęła się jakaś kość. Bardzo proszę o jakieś sugestie.
    Dorian Olech
    Level 29  
    Sprawdziłeś napięcie 5 V
    wieslaw99
    Level 23  
    Chodzi oto że chyba mam zły schemat ja mam od PT90 a powinien być PT92 a poza tym nie widzę w układzie regulatora 5V tylko LM317 i bez właściwego schematu nie wiem jakie powinno być napięcie out. Bardzo proszę o pomoc. Co lepiej po kolejnym załączeniu pokazały się napisy OSD i zaczął reagować na [color=red]przełączanie programów czyli wnioskuję że jednak jakiś elektrolit odżywa i pada czy mogę mieć rację ???
    wieslaw99
    Level 23  
    Nie wierzę że nikt nie miał jeszcze takiego przypadku, płyta główna chyba okazała się błędna u mnie stoją 2 układy pierwszy to IC 01 ST92195C7B1,
    i drugi to STV2246H.
    wieslaw99
    Level 23  
    Napięcie 5V OK. Telewizor jak zimny to odpala bez problemu jest obraz i osd, podczas pracy zaczyna zrywać osd a po kolejnym załączeniu gdy rozgrzany wysokie słychać jak pracuje brak obrazu lub zwężony od góry i brak osd. Z uwagi nato że mocno grzeje się ICV1 wnioskuję że jest uszkodzony, chciałbym dowiedzieć się czy jest jakaś mocniejsza wersja tego układu (STV2246H) ???
    jurek849
    Level 17  
    Zeby przekonać się o uszkodzeniu STV2246, zmrażaczem
    obniż temperaturę tego układu.
    wieslaw99
    Level 23  
    Wymieniłem STV2246 niestety żadnej poprawy. Dopiszę że na pilota nie reaguje TV załączam go P+ na panelu. Czy coś przeoczyłem ???
    jurek849
    Level 17  
    Sprawdż lutowania w okolicy pin. 31,32,33 mikropr. ST92195
    w miejscu lutowania kondensatorów dyskowych.
    wieslaw99
    Level 23  
    Sprawdziłem i po poprawiałem luty i nic się nie zmieniło. Zastanawia mnie zaniżone napięcie zasilania procka jak i epromu, wskazania miernika to 3,10V na czuwaniu i 2,7V podczas pracy.
    wieslaw99
    Level 23  
    Podmieniłem jeszcze TP05 BC636, oraz diodę zenera DP14 5V1. Wcięż uciekające po chwili OSD i brak reakcji na pilota, napięcia też się nie zmieniły
    jurek849
    Level 17  
    A jakie jest napięcie na pin. 1 IP03/LM7805/?
    wieslaw99
    Level 23  
    U mnie jako IP03 stoi LM317 i napięcia w kolejności w czasie pracy 8,80V;5,25V;3,30V. Znalazłem co wywołało uciekanie OSD, mianowicie przegrzane rezystory RP30 i RP31 wymiana ich ustabilizowała OSD teraz jest OK, nawet można włączyć TV z pilota lecz dalsza próba wyłączenia lub zmiany kanału skończyła się fiaskiem, wciąż niskie napięcie na TP05 baza 3,60V,kolektor 10,94V, emiter 3,04V w czasie pracy. Gdy wymusiłem napięcie 5V wlutowując jako RP31 100om zamiast 470om telewizor zaczął działać prawidłowo również zaczął działać poprawnie z pilota jednak zaczął przegrzewać się RP30 4,7om co w tym układzie może obciążać TP05 BC639 ?