Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po uruchomieniu komputera

09 Kwi 2009 11:35 11134 15
  • Poziom 9  
    Witam.
    Jakieś pół roku temu złożyłem komputer i dotąd ładnie działał, ale dziś rano po włączeniu zaświeciły się lampki i słychać że wszystko ruszyło, ale wentylator procesora zakręcił się i stanął. Nie ma kontaktu z komputerem, czarny ekran, brak charakterystycznego piknięcia przy starcie. Mój komp.
    Gigabyte ga-m56s-s3 Athlon 5000+ chłodzenie box pamięc kingston 4 kości po 1 gb.

    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Witaj !
    Ja bym sprawdził kable ( wiem, że to śmieszne ale jednak), docisnął kartę grafiki, i sprawdziłbym pamięć - niestety musisz mieć nową na podmianę albo - jeśłi masz zajęte dwa banki - usunął najpierw jeden a później sprawdził drugi.
    To chyba podstawowe rzeczy, które możesz zrobić.
    Pozdrawiam

  • Poziom 34  
    Na początek podłóż zasilacz.

  • Poziom 43  
    damdam napisał:
    na początek podłóż zasilacz.


    Pod głowę chyba.

    bart90000 - zacznij od odpięcia wszystkich zbędnych "dodatków" - dyski, czytniki itp., zostaw pamięć oraz grafikę i sprawdź.
    Jeżeli nadal nic to wyjmij RAM i obsadź ponownie - sprawdzając czy ruszy odpowiednio z 1, 2, 3, 4 modułami.
    Jeśli nadal nic to zostaje sprawdzenie innego PSU (o to pewnie łatwiej niż o płytę).

    PS.
    BIOS oczywiście jest zresetowany do nominalnych ustawień(?).
  • Poziom 9  
    Tak zczyszcony sprawdzalem na roznych portach i bez kart efekt ten sam:(

    Dodano po 2 [minuty]:

    Mam 2 komp to tej samej płycie i innym procku czy jak załóżmy procek jest zepsuty i włożę go do 2 to może coś się stać z tym 2?

  • Poziom 43  
    Móc to może, ale prawdopodobieństwo j może nie jest znikome, ale na pewno nieduże.
  • Poziom 9  
    W którą stronę bezpieczniej proc do dobrej płyty czy dobry proc do płyty

  • Poziom 43  
    Dla mnie jeden c...zort.
    Pewnie bym - tak czy inaczej płytę diagnozował (do tej "złej" wkładając CPU), ale odwrotnie jest chyba - z Twego punktu widzenia - bezpieczniej. - Trudniej mi wyobrazić sobie CPU palący płytę niż płytę palącą CPU.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem, CPU działa coś jest z płyta chyba, nie wiem po odpaleniu włączają się wszystkie urządzenia i wentylatory łącznie z tym od karty graficznej i po około 1 sec wyłącza się chłodzenie procesora, nie ma charakterystycznego biip no i nie ma nic na ekranie.
  • Poziom 18  
    Płyta nie przechodzi POST i chyba dlatego tak się dzieje. Jeśli masz dwa komputery tak jak piszesz to czeka Cię dość niewdzięczna praca polegająca na przekładaniu poszczególnych komponentów.
    CPU mogło oczywiście siąść ale baczną uwagę zwrócił bym na zasilacz.
    A czy zmieniałeś coś w komputerze ostatnimi ( <tydzień) czasy ?
    Pozdrawiam

  • Poziom 34  
    Kolega radzący podłożyć zasilacz pod głowę poparł to jakimiś doświadczeniami?

    Bo dla mnie objaw np braku napięcia VCore...
  • Poziom 16  
    podkręcałeś coś ?
    Jak tak to przywróć BIOS do normalnych ustawień.

  • Poziom 43  
    damdam napisał:
    Kolega radzący podłożyć zasilacz pod głowę poparł to jakimiś doświadczeniami?

    Bo dla mnie objaw np braku napięcia VCore...


    A dla mnie nieporadności językowej.
    Zresztą to odniesienie do cytatu, co łatwo można sprawdzić, było wyłącznie obocznością.
  • Poziom 19  
    Czytając dyskusję nie znalazłem informacji na temat zasilacza, marka, moc i czy był sprawdzony miernikiem. Warto zacząć od układu zasilającego niż od zamiany procesorów.

  • Poziom 34  
    koniec końców wszyscy doszli do tego samego wniosku :) co na to autor wątku?
  • Poziom 9  
    Nagle dziś oba ruszyły bez niczego