Postanowiłem zabrać się za zaprojektowanie własnego układy który sterowałby moim silnikiem krokowym. Chce sterować po kolei cewkami za pomocą klucza tranzystorowego. Pobrałem sobie program Electronic WorkBench i próbowałem tam bliżej zapoznać się z działaniem takiego klucza. Miałem w szkole poglądowy opis takiego klucza, więc próbowałem zrobić go w pobranym symulatorze. We wszystkich moich układach jako obciążenia użyłem żarówki ponieważ łatwo można zobaczyć czy klucz działa w odpowiednich momentach (żarówka na czarno świeci). Mój pierwszy schemat wygląda następująco
Na tym układzie żarówka nie zadziałała, można zauważyć tylko zmiany poszczególnych parametrów przy zwarciu i rozwarciu obwodu bazy. Uznałem ze może ja jednak robię jakieś błędy i znalazłem na Google oto taki schemat klucza tranzystorowego
i zbudowałem ten układ w symulatorze EWB dodając tylko amperomierze i woltomierze. Układ wyglądał następująco
Widać ze przy włączenie przełącznika mechanicznego żarówka się przepalała nawet jak jej moc zwiększyłem do 10W. Próbowałem jeszcze kilka razy zmieniać ten obwód, ale nic z tego ani razu żarówka się nie zaświeciła. Już się w tym pogubiłem trochę. Chciałbym zaprojektować krok po kroku ten układ i po kolei go budować. Na razie chciałbym sterować silnikiem w sposób przedstawiony na poniższym schemacie
czyli sterować kolejno przełącznikami tak aby poklei klucze tranzystorowe dołączały cewki do minusa. Niestety mam z tym kluczem bardzo duże problemy.
Mógłby mi ktoś pomóc z tym kluczem tranzystorowym? Poprawić mnie tam gdzie robię błędy? Podpowiedzieć, nakierować