Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić hard reset w akirze atadion

mietek440 09 Apr 2009 20:40 21323 44
    skorik
    Level 12  
    Zazwyczaj hard reset można wykonać zwierając 9 nóżkę nand flasha do masy, jednocześnie trzymając przycisk reset.

Działa to na większości nawigacji - więc chyba warto spróbować.

Moderated By marek216:

Bardzo ciekawa teza - niestety obalona, na tym modelu wielu próbowało bezskutecznie, co widać po postach. Kolejna sprawa co to jest większość nawigacji ? Sony, mio, panasonic, becker, blaupunkt, navroad, blow, medion i jeszcze kilkanaście firm nie reagują na 9 nogę.

Właśnie poszperałem jeszcze trochę i tam jest kość samsunga (w innych nawi może być np. hynix) i noga 9 działa tak samo.
    Wyłączyć nawi głównym wyłącznikiem jeżeli ma. Trzymać reset i 9 nogę do masy. Włączyć główny włącznik. Czekać na ekran powitalny. Puszczamy reset a po kilku sekundach zdejmujemy masę z 9 nogi. Potem miękki reset i powinien się odpalić czysty windows.
    Voodooman666
    Level 2  
    Witam
    Ten sam problem Akira Stadion Zawiesza się przy starcie.
    Niestety w środku to jest Akira MM 4302-A3 a pamięć nie Samsung tylko Pointec PT481616HG (4M x 4BANKS x 16BITS SDRAM) czyli na 9 tą nóżkę nie da rady przeglądałem specyfikację. Jutro zadzwonię do serwisu wszystkie próby zawiodły.
    MOBILEGSMEU
    Level 10  
    I jak tam cos sie ruszylo z ta akira stadion ? czy nadal tylko serwis
    Voodooman666
    Level 2  
    Dzwoniłem do serwisu. Fakt powiedzieli, że mogą spróbować zrobić, ale to taki szajs, że nie dają gwarancji i może paść od razu lub za jakiś czas. Także się nie opłaca najlepiej śmietnik. Doszedłem do wniosku, że w przypadku mojej nawigacji problemem była temperatura działająca na pamięć. Nawigacja była w aucie i uruchomiłem ją jak było jakieś -20oC. A sama pamięć w specyfikacji jej producenta pisze, że można przechowywać do - chyba 60 ale działa powyżej 0oC
    Pontikos
    Level 38  
    Objawy niestety sugeruja bardzo czesta usterke tych urzadzen, kosc ROM + naprawa jest po prostu nieoplacalna, jesli urzadzenie nie jest na gwrancji...
    artelektron
    Level 23  
    Ja też mogę się do tematu podłączyć jestem na tym samym etapie z moją akirą
    Pontikos
    Level 38  
    Probowales wgrywac Firmware? Jak mniemam, nie jest to model "atadion"?
    artelektron
    Level 23  
    Pontikos wrote:
    Probowales wgrywac Firmware? Jak mniemam, nie jest to model "atadion"?

Nie bo nie ma komunikacji przez USB jedynie co udało mi się zmienić tapete przez czytnik kart tym plikiem OS.Akira dalej nie żyje :(
    Anonymous
    Anonymous  
    Freddy
    Level 43  
    kkarols16 wrote:
    U mnie po hard resecie z 9 nóżką navia nv45 nie wstała jak mogę jej pomóc? tylko wymiana kości flash wchodzi w gre? jak tak to gdzie ją moge dostać??
    dzięki za pomoc

Masz fajny przycisk do papieru. Wyraźnie napisane w wielu miejscach, nawet na górze tej strony, aby nie stosować głupio metody 9 nóżki. Wymiana układu jest nieopłacalna !
    Anonymous
    Anonymous  
    Pontikos
    Level 38  
    Papier przyciska sie zwykle czyms ciezkim, np. kamieniem, lub innym przedmiotem nie mogacym sluzyc do czegokolwiek innego.
    Urzadzenie w tym stanie da sie raczej wylacznie sprzedac na Allegro na czesci - odzyskasz pare zlotowek za wyswietlacz LCD+TFT.
    Freddy
    Level 43  
    jary17 wrote:
    Pontikos wrote:
    Papier przyciska sie zwykle czyms ciezkim, np. kamieniem, lub innym przedmiotem nie mogacym sluzyc do czegokolwiek innego.
    Urzadzenie w tym stanie da sie raczej wylacznie sprzedac na Allegro na czesci - odzyskasz pare zlotowek za wyswietlacz LCD+TFT.

I ty prowadzisz serwis a z akirą do kosza albo kamieniami karzesz okładać! Takich mędrków jak ty to co drugiego na chodniku można spotkać

Kolego, czytaj cały topic, a nie ostatni post tylko. Po takim "serwisie 9 noga" Akira nadaje się tylko jako przycisk do papieru, albo do kosza.

Było na ten temat juz wielokrotnie pisane, ostrzegało sie ludzi, prosiło, ale nic to nie dało.
    Nadal stosują metodę 9 nóżki do wszystkiego co sie da i co się rusza, efekt, coraz więcej na Allegro nawigacji z opisem, "działała, ale nagle przestała, nie wiem co się stało"
    Zwykłe oszustwo i tyle ! Ostrzeganie, przed bezsensownym stosowaniem tej metody nie przynosi rezultatu, na innych forach nadal jest to metoda na każdą nawigację. Spotkałem się kilka razy z takimi wypowiedziami, nawet nie podam na wszelki wypadek na jakim forum !
    wojtek13skw
    Level 11  
    Witam, mam taki sam problem... Doszedł ktoś do czegoś?
    samochod3
    Level 14  
    Problem rozwiązuje wgranie nowego oprogramowania a to koszt ok 50 zł
    Nie używać desek ratunkowych od innych modeli ani zwarć nóżek układu do masy.
    Nic to nie da w tym modelu