Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

Świr 10 Kwi 2009 00:43 4670 15
  • #1 10 Kwi 2009 00:43
    Świr
    Poziom 34  

    Zaliczyłem dziś nieciekawego zonka... Zamontowane 12 sztuk par ledowych (do których instrukcje zamieszczam w załączniku) spięte ładnie kabelkiem, podpięte pod cztery głowy SGM-a a wszystko sterowane SGM Pilot 2000. Zaprogramowałem sterownik (zrobiłem nowe urządzenie w bibliotece, a później przypisałem kanał i przycisk na multiklawiaturze) wg. instrukcji, czyli cztery kolejne kanały od pierwszego adresu. Pary ustawiłem na kanał pierwszy, czyli wg instrukcji pierwszy DIP w pozycje ON, i ostatni też (coby PAR słuchał DMX-a). No i... PAR nawet nie zareaguje na polecenie sterownika :cry: Pary są jakiejś firmy "lightmaxx" model PAR56. Czy miał już ktoś podobne problemy :?:

    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

    -1 15
  • #2 11 Kwi 2009 17:08
    filioman
    Poziom 27  

    A podniosłeś też czwarty kanał? Bo tam jest dimmer...

    0
  • #3 11 Kwi 2009 17:24
    Świr
    Poziom 34  

    No bawiłem sie też czwartym kanałem... Z reszta rzuć okiem:

    Konfiguracja sterownika:
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

    Konfiguracja DIPa na PARze:
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

    0
  • #4 11 Kwi 2009 17:32
    filioman
    Poziom 27  

    A w master slave lub na dźwięk działają oczywiście wredne parówy?

    0
  • #5 11 Kwi 2009 17:46
    Świr
    Poziom 34  

    A teraz zagięcie... Par pomiedzy kanałem 50 a 80tym zaczął działać jak należy. Co ciekawsze - kiedy wcześniej próbowałem nie działał (dopiero teraz po przewiezieniu do domu). Dodam że nie reaguje na nic jeśli ustawie np. kanał 40 lub 90. Bezsens, no ale cóż... tanie mięso...

    0
  • #6 11 Kwi 2009 17:48
    filioman
    Poziom 27  

    Teee, cytujesz klasyka :)

    Czyli jak zapniesz na kanał 1 to 'nie robi', a przesunięty działa... Cośik mi zalatuje.... A zapnij go zamiast pierwszej głowy, powinien wariować.

    0
  • #7 11 Kwi 2009 17:54
    Świr
    Poziom 34  

    Nie no teraz mam go zapiętego w domu bezpośrednio pod sterownik. Zaraz Ci nawet fotke pykne :) Na kanały od 1 - 49 nie reaguje (choć przy tych bliższych 50tki czasem wariuje) i powyżej 80tego to samo (chociaż nie sprawdzałem dokładniutko od którego przestaje reagować) Ale zaraz moge to określić.

    Tak ten wyczyn wygląda:
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

    0
  • #8 11 Kwi 2009 18:15
    filioman
    Poziom 27  

    Aleś rozpierduchę zrobił... A na jakich adresach masz głowy? Ile ten sterownik ma wyjść DMX?

    0
  • #9 11 Kwi 2009 18:20
    Świr
    Poziom 34  

    Głowy zaczynają sie od 100 i kończa na 157 bodajże (nie pamietam - później sprawdze na sterowniku) w każdym bądź razie, potestuje to troche i jak będzie działało to montuje w dyskotece, jak nie to trudno... Przynajmniej wiem ze to wina par... A rozpierducha jest, bo dziś to w łapy dostałem, a wiadomo święta - nie ma za bardzo jak szaleć, to rozwaliłem sie w pokoju :)

    0
  • #10 11 Kwi 2009 20:50
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Świr napisał:
    No bawiłem sie też czwartym kanałem... Z reszta rzuć okiem:

    Konfiguracja DIPa na PARze:
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX



    Ekhm. To jest ustawienie dla adresu 257.

    0
  • #11 11 Kwi 2009 22:17
    Świr
    Poziom 34  

    To dlaczego sterownik tak samo każe ustawić kanały ??
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX
    I jeśli to jest 257, to jak sie wkońcu liczy te kanały ??

    Kolego - pomyliłeś sie - to jest dokładnie adres 1. Zauważ że DIP10 nie jest switchem kanału, tylko trybu pracy PARa :)

    0
  • #12 12 Kwi 2009 12:53
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z 10 switchem to faktycznie mój błąd. A co do tego jak liczyć: http://www.prosklep.com/dmxn/dmx.php


    Jeżeli wariuje od 50 to znaczy, że coś nie domagają switche. Bo dla adresu 50 wygląda to tak
    Ledowe Pary i Pilot 2000 - brak reakcji na sygnał DMX

    Sądzę, że gdzieś coś nie "styka" a znowu w innym miejscu zwiera...

    0
  • #13 13 Kwi 2009 11:54
    diodakiler
    Specjalista - oświetlenie sceniczne

    po 5 tygodniach montażu znowu w sieci :)

    wywal to urządzenie w sterowniku i zrób dimmer 4 kanałowy, sprawdź czy działa poprawnie na 1 kanale i tak przesuwaj go co 4 na sterowniku i urządzeniu.
    par zajmuje 4 kanały dmx i teraz miałem podobne akcje z parem 56 długim. sprawdź czy adres 1 po włączeniu 10-tki nie jest domyślny...
    1 - 2
    2 - 4
    3 - 8
    4 - 16
    5 - 32
    6 - 64
    7 - 128
    8 - 256

    9 - funkcja
    10 - funkcja / dmx adres 1

    montowane pary nie chodziły w przedziale 257 - 512

    0
  • #14 14 Kwi 2009 12:18
    Świr
    Poziom 34  

    pol102 napisał:
    Sądzę, że gdzieś coś nie "styka" a znowu w innym miejscu zwiera...


    Tak też myślałem. Teraz PARy ustawiłem na kanałach 50 - 54 i 55 - 59. Działają jak należy, tylko do tych na końcu lini DMX sygnał jakby nie docierał. Musze tutaj chyba zastosować spliter sygnału DMX, i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodam że jeszcze trzeba zmienić kabel na DMXowy.

    :arrow: diodakiler
    Próbowałem też tego myku. Niestety - pary tak samo nie reagowały. Narazie śmigają sobie na tych kanałach 50 - 59 i tak już zostanie :) Po co ruszać skoro działa :)

    0
  • #15 14 Kwi 2009 12:21
    filioman
    Poziom 27  

    Daj sobie spokój z kablem DMX - ja robię na normalnym i działa, nawet po 20-30 ledów w linii...

    0
  • #16 14 Lip 2009 20:49
    Świr
    Poziom 34  

    A jednak... Wymiana kabli na 110Ohm pomogła, tylko jeszcze zakłócenia robił stroboskop. Zmajstrowałem wzmacniacz sygnału DMX wg schematu znalezionego na elektrodzie, i wpiąłem przed dwoma ostatnimi (ciężko reagującymi podczas pracy strobo) parami. Wszystko już działa jak należy :)

    0