Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak podgrzewania tylnej szyby Peugeot 406 kluczyk

gieno1 10 Kwi 2009 11:19 14126 44
  • #1 10 Kwi 2009 11:19
    gieno1
    Poziom 13  

    Witam Szanownych Forumowiczów.

    Jestem raczej niezbyt szczęśliwym nabywcą 406-ki od dwóch dni i całkiem świeżym gościem na forum. Kupiłem lwa na giełdzie lecz zbyt pochopnie. Zdążyłem już wymienić łącznik stabilizatora, zapieczony układ hamulcowy z prawej strony, dowiedziałem się - po fakcie ile może kosztować kluczyk z Immobiliserem ( dostałem tylko jeden i nie wiem gdzie i jak dorobić ten drugi). prawdopodobnie brak tempomatu a miał być ( nie wiem jak to sprawdzić), radio nie dość że nie oryginalne okazało się być nie sprawne a na dodatek dzisiaj tak zaparowały mi szyby że musiałem zatrzymać się na ruchliwej trasie.
    Włącznik podgrzewania tylnej szyby po naciśnięciu przez około 2 sek. wyświetla na wyświetlaczu iż podgrzewa tylną szybę po czym gaśnie. Z lewej strony kierowcy słychać pracę przełącznika lecz nic się nie dzieje. Czy lusterka także w tym czasie mają się podgrzewać?
    Co robić ............ !@#$%^& ?????? a na dodatek ten kluczyk - przecież jeśli go gdzieś zgubię to tylko siąść i płakać jak mawiał Pawlak.

    Proszę o wskazówki
    Pozdrawiam.

    1 29
  • #2 11 Kwi 2009 18:09
    stelmika
    Poziom 9  

    Podłączam się pod problem z ogrzewaniem tylnej szyby. Identyczne zachowanie jest u mnie.

    0
  • #3 11 Kwi 2009 18:49
    autoas
    Poziom 41  

    No to sprawdźcie bezpieczniki, sprawdźcie przekaźnik, sprawdźcie przejście do tylnej szyby, może masa, może przekaźnik, może "paski" w szybie uszkodzone
    Może jedźcie do elektryka

    0
  • #4 12 Kwi 2009 00:54
    kamil18_05
    Poziom 12  

    kluczyk dorobisz z pewnością u dilera ale nie wiem jaka może być cena pewnie parę stówek to kosztuje. zaparowane szyby to pewnie wina filtra kabinowego, który należy wymienić

    0
  • #5 14 Kwi 2009 13:01
    gieno1
    Poziom 13  

    Przekaźniki sprawdziłem i są OKi, bezpieczniki też. Wydaje się iż podgrzewanie jest włączane ponieważ słychać pracę przekaźnika jak pisałem jednak zachowuje się tak jakby miał jakieś nadmierne obciążenie. zaparowanie szyby ustąpiło po wciśnięciu przycisku A/C. Zastanawiam się jednak czy nie jest to powodowane dodatnią temperaturą na zewnątrz

    0
  • Pomocny post
    #6 14 Kwi 2009 22:09
    Świdek
    Poziom 2  

    Za ogrzewanie tylnej szyby odpowiada przekaźnik znajdujący się pod skrzynką bezpieczników w kabinie kierowcy. Aby się do niego dostać należy zdjąć kawałek okładziny nad pedałami (3 spinki) i wśliznąć się wężowym ruchem - za szybę odpowiada żółty przekaźnik (wyższy od pozostałych). Powinien to być przekaźnik o numerze kat. 9622721880 firmy Bitron. Zamiennika szukaj na szrocie albo na allegro, bo w ASO skoszą Cię równo.
    I nie narzekaj na Lwa, bo więcej Ci nie pomogę ;)

    1
  • #7 15 Kwi 2009 09:51
    gieno1
    Poziom 13  

    Serdeczne dzięki Świdek za wyczerpujący opis. Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy idzie coś z tym zrobić i dam odpowiedź.
    Co do narzekania na LWA to zdecydowanie zmieniłem zdanie po pierwszej dłuższej przejażdżce świątecznej. Cudeńko. Silnik pracuje cichutko chociaż to diesel. Pięknie się go prowadzi super pokonuje nawet większe zakręty - bezstresowe spoko autko.

    0
  • #8 15 Kwi 2009 10:03
    bartek_j
    Poziom 35  

    Jak chcesz bezkosztowo to kluczyk dorób mechanicznie, z orginała wypruj immo i przyklej na stałe pod obudową stacyjki

    0
  • #9 15 Kwi 2009 10:23
    gieno1
    Poziom 13  

    Jest to kwestia godna uwagi Bartek - zważywszy na koszty oryginału. Jeżeli serwis będzie zbyt kosztowny lub będzie stwarzał jakieś problemy to pewnie tak zrobię z immo. Dziękuję i za tę cenną wskazówkę.

    0
  • #10 15 Kwi 2009 10:35
    bartek_j
    Poziom 35  

    Aha, nie wiem jaki tam dokładnie jest system ale może możesz u zwykłego "klucznika" sklonować immo. Za 100 zeta

    0
  • #12 15 Kwi 2009 10:45
    gieno1
    Poziom 13  

    Wątpię właśnie wyjąłem immo aby obejrzeć. Jest to scalaczek z którego idzie odczytać nawet symbol ale któż go podrobi !@#$%^&*(???.
    Dzwoniłem jednak do serwisu i chyba zdecyduję się na dorobienie. U nich kosztuje to w moim przypadku 450 zł.

    0
  • #13 15 Kwi 2009 10:53
    Maly
    Poziom 27  

    Ten scalaczek, to pewnie jakaś pamięc i nadajnik radiowy w jednym. Myślę, że zdolny elektronik mógłby się o skopiowanie pokusić.

    0
  • #14 15 Kwi 2009 11:11
    gieno1
    Poziom 13  

    Ten elektronik musi być Wybitnie zdolny ponieważ scalaczek nie posiada żadnych wyprowadzeń i jak sądzę nie mieści się w żadnych ogólnie dostępnych katalogach podzespołów elektronicznych

    0
  • #15 15 Kwi 2009 11:48
    bartek_j
    Poziom 35  

    Kurcze, tam nie ma żadnej magii,to jet zwykły transponder RFID (poczytaj w goooglee / wikipedii o RFID) . Większość "kluczników" posiada stosowne maszynki do klonowania tych transponderów. Z tym, ze istnieją wersje klonowalne i nie, nie wiem jaką masz.

    0
  • #16 15 Kwi 2009 12:48
    gieno1
    Poziom 13  

    A jak i gdzie mogę sprawdzić jaką mam wersję, bo podawanie VIN na forum nie jest jak mi się wydaje właściwym rozwiązaniem.

    0
  • #17 15 Kwi 2009 16:39
    bartek_j
    Poziom 35  

    idź z kluczykiem do klucznika

    0
  • #18 17 Kwi 2009 08:26
    gieno1
    Poziom 13  

    Dzięki wszystkim za pomoc. Sądzę, iż temat został wyczerpany, chociaż przekaźnika od podgrzewania szyby i lusterek i tak nie znalazłem lecz to zapewne mój problem.

    0
  • #19 17 Kwi 2009 14:19
    766630
    Usunięty  
  • #20 19 Kwi 2009 07:24
    gieno1
    Poziom 13  

    Masz absolutną rację Georgesgr.
    Moje autko o którym jest mowa to Peugeot 406 HDI 2.0 z 2000 roku. Odpaliłem Lwa dziś rano sądząc iż ogrzewanie zadziała bo na zewnątrz było -1 i miałem zaszronione szyby. Myliłem się - nie zadziałało. W poniedziałek będę dalej poszukiwał tego przekaźnika i bardzo bym chciał ażeby to był on a nie coś bardziej skomplikowanego.

    0
  • #21 19 Kwi 2009 10:41
    766630
    Usunięty  
  • #22 19 Kwi 2009 14:11
    gieno1
    Poziom 13  

    To logiczne co mówisz i na pewno sprawdzę to w poniedziałek ( przy pomocy żarówki - stare sprawdzone metody). Wreszcie jakiś konkret. Wielkie dzięki Georgesgr. Skrzynkę widziałem i odgłosy pracy przekaźnika dochodziły właśnie stamtąd a samo sprawdzenie ścieżek oporowych też jest możliwe w moim przypadku (Metex M-3850D).

    0
  • #23 19 Kwi 2009 14:25
    766630
    Usunięty  
  • #24 20 Kwi 2009 18:10
    gieno1
    Poziom 13  

    Słabo .......
    Wiesz Georgesgr, zastanawiam się czy nie jest to brzydko mówiąc tzw. "zatrucie gnojówką" i czy czasami nie szukam dziury w całym.
    - żadna ścieżka oporowa nie jest przerwana,
    - opór mierzony na zaciskach to 1,5 oma,
    - po włączeniu przycisku dochodzi napięcie i znika po ok 2 sek.
    Wszystkie połączenia wyglądają OK. Być może układ działa sprawnie w temperaturze poniżej zera ????? Dziwna sprawa.

    0
  • #25 22 Kwi 2009 23:15
    gieno1
    Poziom 13  

    ROZWIĄZANIE ZAGADKI:
    Okazało się iż ogrzewanie tylnej szyby jak i cała elektryka z tym związana jest OK. Układ ten załącza się dopiero w temperaturze -5 i niższej.
    Pozdrawiam wszystkich którzy pomagali i doradzali .....

    0
  • #26 23 Kwi 2009 07:55
    Solo
    Poziom 21  

    Pozostaję dodać tylko że koszt dorobienia takiego klucza, bez pilotów, z transponderem ID45, poza serwisem to 200-300 PLN

    0
  • #27 23 Kwi 2009 10:11
    gieno1
    Poziom 13  

    A mógłbyś kolego podać mi kontakt do takiego klucznika na PW ....? Zawsze to taniej o jakieś 150 zł niż w serwisie.

    0
  • #28 05 Maj 2009 15:54
    Maly
    Poziom 27  

    gieno1 napisał:
    ROZWIĄZANIE ZAGADKI:
    Okazało się iż ogrzewanie tylnej szyby jak i cała elektryka z tym związana jest OK. Układ ten załącza się dopiero w temperaturze -5 i niższej.
    Pozdrawiam wszystkich którzy pomagali i doradzali .....


    Muszę Cię zmartwić, u mnie (ten sam model i rocznik) mogę załączyć ogrzewanie bez względu na temperaturę.
    Dodatkowo z tylnią szybą podgrzewają się lusterka, więc mało prawdopodobne, aby było to związane z temperaturą.
    Chyba, że to ja mam coś skopane :)
    Pewnie można to ustawić w serwisie.

    0
  • #29 31 Maj 2009 20:07
    gieno1
    Poziom 13  

    Dzięki kolego. Znajomy na autko z salonu i twierdzi iż podgrzewanie tylnej szyby włącza mu się dopiero kiedy na zewnątrz jest minus pięć. Sam nie wiem. Zimy na razie nie ma ale i salonu w pobliżu też nie. Poza tym każdy zbędnie wyrzucony grosz mija się z celem - jeśli to jakaś drobna sprawa którą sam jestem w stanie usunąć. Szukam nadal i jestem przekonany że mi się uda.

    0
  • #30 01 Cze 2009 16:12
    pablllo.w
    Poziom 8  

    Witam
    Odnośnie ostatniego postu to istnieje możliwość naprawienia tej usterki domowym sposobem ... wystarczy tylko posiadać lutownicę!!!
    Sprawa wygląda tak;
    wyciąg przekaźnik (ten żółty spod deski rozdzielczej)
    delikatnie za pomocą cienkiego śrubokręta podważ i zdejm obudowę
    potem rozgrzaną lutownica popraw zimne luty!!!
    W moim przypadku pomogło....
    z licznikiem miałem podobną sytuację i też pomogło
    (większość przekaźników i elementów elektronicznych w 406 to wytwór sagema co w konsekwencji owocuje .......)
    W razie pytań pisz to pomogę.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo