Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz unitra pw 8010 w prawym kanale burczy bas

bergu 10 Kwi 2009 20:37 3562 13
  • #1 10 Kwi 2009 20:37
    bergu
    Poziom 16  

    Wzmacniacz unitra pw 8010 w prawym kanale burczy bas, kolumny dobre sprawdzałem przenianą dalej burczało co to może być ??

    0 13
  • #2 10 Kwi 2009 20:53
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 11 Kwi 2009 10:15
    bergu
    Poziom 16  

    newiem jakie to jest dokładnie burczenie ale bas burczy tak choćby dostawał za mało watów

    0
  • #4 11 Kwi 2009 11:17
    Olek II
    Moderator

    Witam, słyszałeś kiedykolwiek prostownik podłaczony do aku? chodzi właśnie o takie buczenie. Jak mamy pomóc, jeśli nawet nie potrafisz określić efektu akustycznego? Wiem że jest to dział "Początkujący" który wiele tłumaczy, ale jakiś punkt zaczepienia musi być. Może być uwalona końcówka mocy, za niskie zasilanie , uszkodzenie w przedwzmazniaczu. Wróżek tu nie ma ani gotowej recepty. Pozdrawiam.

    0
  • #5 11 Kwi 2009 13:35
    bergu
    Poziom 16  

    takie jak przy ładowanu aku to niejest , jest to takie burczenie jak słuchasz radia na baterie i masz je słabe

    0
  • #6 11 Kwi 2009 13:40
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    BDP285/286 do wymiany.

    0
  • #7 13 Kwi 2009 15:56
    bergu
    Poziom 16  

    wtam po wymianie tranzystorów bdp obiawy dalej się powtarzają, przy małym wzmocnieniu bas burczy a gdy damy więcej wnmocnienia to burczenie zanika, co to może być ??

    0
  • #8 13 Kwi 2009 18:16
    Olek II
    Moderator

    Pomierzyłeś chociaż napięcia?. Dostałeś gotowca, "BDP do wymiany" pewnie można i tak i nie wypaliło. Napisałem powyżej, powodów takiego stanu rzeczy może być wiele. Do roboty i myślenia. Pozdrawiam.

    0
  • #9 14 Kwi 2009 15:48
    bergu
    Poziom 16  

    to chociarz powiedz gdzie co mam pomierzyć

    0
  • #10 14 Kwi 2009 16:13
    piotr.grad
    Poziom 18  

    Witam. Ściągnij sobie schemat. Na 99% jest na elektrodzie. Tam powinny być napięcia porozpisywane. Poza tym powinieneś sam sprawdzić bez schematu np. napięcie stałe na wyjściu, czy to walnięty przedwzmacniacz czy końcówka mocy, poprzez zamianę miejscami sygnału wychodzącego z przedwzmacniacza (lewy z prawym). Chociaż w tym konkretnym przypadku podokręcałbym wszystkie śruby, bo tak jak pisali koledzy wyżej może to być problem z masą, w takim starym sprzęcie może to być też wina bezpieczników (może są przepalone, albo zaśniedziałe). Później oglądasz cały wzmacniacz czy gdzieś nie ma zwęglonych części (jeżeli są to je wymieniasz). Jeżeli walnięty jest wzmacniacz to kolejna rzecz jaką możesz sprawdzić to spadek napięcia na rezystorach emiterowych. Jak wszystko będzie OK, to niestety serwisówka w rękę i mierzysz wszystkie napięcia po kolei. Tam gdzie będzie coś nie tak sprawdzasz czy jakiś opornik nie jest spalony (na oko), i tranzystory które są połączone do tej ścieżki (ich HFE, porównujesz z tym co powinno być-informację jaka wartość powinna być znajdziesz w notach katalogowych, po ang. datasheet).

    0
  • #11 14 Kwi 2009 16:22
    Olek II
    Moderator

    witam, to poczekam, dałem instrukcję co zrobić, odpowiedzi zero.
    W tym wypadku gotowca nie ma. Pozdrawiam i czekam co zrobiłeś.

    0
  • #12 14 Kwi 2009 17:37
    bergu
    Poziom 16  

    może mi ktoś udostępnić schemat na elektrodzie jest w jakinś djvu nieumie tego otworzyć ( ściągnąłem i czytałem w sieci jak to zrobić) mam schemat taki sam jak na unitra klub ale on jest bez napięć ma ktoś z napięciami ?

    Proszę poprawić treśc tej i poprzednich wypowiedzi. Plugin do otwierania plików djvu w przeglądarce internetowej, znajdzie Kolega w sieci za pomocą www.google.pl Np. http://www.google.pl/search?q=djvu&ie=utf-8&o...&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    Proszę okazać więcej samodzielności w zdobywaniu informacji.
    GM

    0
  • #13 15 Cze 2009 22:54
    Sebastian_flash
    Poziom 10  

    doszedłeś do tego co było przyczyną tego "pierdzenia" bo mam taki sam przypadek . Z góry dzięki

    0
  • #14 16 Cze 2009 15:27
    bergu
    Poziom 16  

    tak był winny kondensator ten duży podwójny zamiast niego dałem 2 kondensatory po 4700uF i gra dobrze

    0