Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf 3 1.8 92r. Problemy z odpalaniem oraz z kontrolką oleju

orange43 12 Kwi 2009 14:30 5434 9
  • #1 12 Kwi 2009 14:30
    orange43
    Poziom 9  

    Witam mam aż dwa problemy i nie wiem co robić, mam golfa 3 1.8 benzyna 92 r. i tak wszystko było ok odpalał za 1 razem. Pewnego dnia zabrakło mi benzyny więc dolałem trochę i samochód zapalił, pojeździłem 1 dzień a w następny już samochód nie chciał odpalić a miał paliwo, więc pomyślałem że to może świece po wykręceniu ich i ponownym wkręceniu samochód odpalał tylko 1 raz a już za 2 razem nie chciał. Kupiłem nowiutkie świece bosha wymieniłem i odpalał za każdym razem bez problemu przez 2 dni w 3 dzień już nie odpala i ten sam problem jak wykręce świece i wkręce odpala lecz to nie koniec problemu bo po tym wykreceniu i wkreceniu swiec zaczela mi sie na postoju swiecic kontrolka oleju, jak odpale samochód to nie świeci ale jak stoi na postoju to miga, oprócz tego cały czas mi się świeci kontrolka od hamulca ręcznego czy na postoju czy w trakcie jazdy. Wydaję mi się że wszystkie problemy są spowodowane jakimś może spięciem w elektryce pojazdu. Podsumowując to samochód teraz odpala za 1 razem lecz jak przekręce stacyjke to miga mi kontrolka od oleju chodź olej wymienialem tydzień temu i poziom jego jest bardzo dobry oraz podczas gdy silnik jest odpalony świeci się kontrolka od hamulca ręcznego. Wie ktoś może dlaczego i jak zlikwidować te 2 problemy ??:cry: dzięki z góry

    0 9
  • #2 12 Kwi 2009 14:58
    barbiq
    Poziom 13  

    Kolego. Może z tym odpalaniem, to masz przytkany przewód paliwowy albo wtryski?? wlej jakiegoś środka do czyszczenia instalacji paliwowej, odpal i jeżdzaj.może coś pomoże!
    z olejem to podjedź do mechaniora niech sprawdzi ciśnienie oleju, bo może już pompa nie domaga?

    0
  • #3 12 Kwi 2009 15:53
    Pittt
    Poziom 31  

    miganie kontrolki przed załączeniem silnika to wskazuje chyba na uszkodzenie czujnika ciśnienia oleju. a w tym silniku są 2 czujniki oleju. najpierw sprawdź połączenia elektryczne przy czujnikach.

    0
  • #4 12 Kwi 2009 20:19
    orange43
    Poziom 9  

    Wiesz co pitt mi się wydaje ogółem że coś jest nie tak z elektryką :/ bo choćby jak poruszałem pare razy kabelkami to trochę inaczej reagował silnik i kontrolki. A mógł byś powiedzieć gdzie oba czujniki się znajdują?

    0
  • #5 12 Kwi 2009 20:33
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ma migać, po co szukać dziury w całym?
    Jedyny problem to kontrolka ręcznego, sprawdź poziom płynu, pływak i krańcówkę przy dźwigni

    0
  • #6 12 Kwi 2009 22:51
    orange43
    Poziom 9  

    No bo wcześniej mi nie migała a teraz zaczęła, to w końcu powinna mrugać na stacyjce czy nie ?

    0
  • #7 13 Kwi 2009 22:38
    Pittt
    Poziom 31  

    Ma nie migać, czujniki znajdują się nad filtrem oleju, na jego cokole. Jeden czujnik jest na ciśnienie niskie 0,03 MPa i ma kolor brązowy z kabelkiem niebiesko-czarnym a drugi jest na ciśnienie wysokie 0,18 MPa i ma kabelek żółty - silnik AAM/ABS.

    Brak sygnału z czujnika wysokiego ciśnienia oleju przy wysokich obrotach silnika - chyba powyżej 4 000 obrotów na minutę - powoduje miganie lampki oleju oraz załączenie sygnału dźwiękowego - bipera - w tablicy licznika

    0
  • #8 13 Kwi 2009 22:40
    orange43
    Poziom 9  

    aha dobra dzięki, sprawdzę to

    0
  • #9 14 Kwi 2009 10:47
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Typowy VAGowski układ włączasz zapłon i miga

    0
  • #10 14 Kwi 2009 21:53
    orange43
    Poziom 9  

    Już kontrolka nie miga okazało się że czujnik nad filtrem oleju nie był do końca wciśnięty. Przeczyściłem wszystkie końcówki od kabli, złącza i kopułkę od aparatu zapłonowego i odpala za każdym razem, kontrolka od oleju się już normalnie świeci na zapłonie. Dzięki wielkie za pomoc :) i miałbym jeszcze jedno pytanko dotyczące mego samochodu jeżeli skręcam bardziej gwałtownie bo prawdopodobnie piszczą mi tylne koła, mam sportowe zawieszenie i zimowe opony czy wiedział by ktoś czym to może być spowodowane ?

    0