Witam. Właśnie jestem w trakcie budowy subwoofera domowego na legendarnym już głośniku Earthquake magma 15. Będzie to obudowa typu bas-reflex, z wylotem szczelinowym. Myślę nad takim litrażu, jak 130 l, co po odjęciu głośnika i basreflexu daje około 117l wolnej przestrzeni. Strojenie o jakim myślę to 28-30hz, głownie zależy mi na dobrym ,kontrolowanym i zarazem mocnym zejsciu. Słucham każdego rodzaju muzyki, lecz najczęściej muzyki gdzie występuje niski bas, niż muzyki gdzie bas jest szybki. Pokój jaki narazie mam to 8m2,wiec nie wiele ,lecz za niedługo bedzie kolo 11m2. Wzmacniacz to holton 400/4, lecz bede dokladal koncowke i mostkował żeby uzyskać 800wat przy 8ohm, co przy magmie spietej w 6,4ohm da okolo 1kw mocy. Obudowa będzie budowana z 18mdf, podwójny przód, kształt prostokątny, głosnik na dolę, wylot na górze, wiec nic szczególnego. Co o tym myslicie? Chciałem obliczyć to na basboxie ale tam magma 15 ma jakieś inne dane, a jak wpisuje to nie wiem czy dane na stronie earthquaka są o jednej cewce czy o dwóch na raz. Pozdrawiam.