Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wypalone styki na płycie głównej

AxelNext 13 Kwi 2009 20:29 2732 17
  • #1 13 Kwi 2009 20:29
    AxelNext
    Poziom 38  

    Witam :D

    Na początku chciałem zaznaczyć że płyta główna ze zdjęcia to nie ta z którą mam problem, ale to nie ma nic wspólnego z problemem.
    Otóż po rozłączeniu wtyczki zasilającej stwierdziłem wypalenie (zwęglenie) w gnieździe płyty i wtyczki zasilacza styków 1,2 i 3.
    Wszystkie cztery kable (styk 3 to dwa kale) są koloru brązowego.

    Wypalone styki na płycie głównej

    Uruchamiając komputer wyświetla się tylko czarny ekran z danymi komputera (zamieszczę foto jeśli je dostanę od właściciela płyty).
    Komputer wykrywa tylko napęd DVD i nic poza tym.
    Nie reaguje na nic. Do BIOS'u można wejść we wszystkie opcje.
    Odciąłem kable od wtyczki zasilacza i przylutowałem je do styków gniazda płyty od spodu, ale nic to nie dało. Podłączyłem nowy zasilacz i też bez zmian tylko że podłączyłem na te przypalone styki płyty.
    Narazie zamówiłem nową płytę główną i spróbuję wymienić całą wiązkę kabli z wtyczką zasilacza licząc się z tym że zasilacz jest padnięty.
    Mam nadzieję że procek jest dobry.
    Płyta z Socket 775 i procesor Pentium 4

    Moje pytanie brzmi.
    Czego można się spodziewać po wypaleniu w/w styków :?:

    0 17
  • Pomocny post
    #2 13 Kwi 2009 20:34
    Makro1993
    Poziom 26  

    Po pierwsze co to za zasilacz? W jakich okolicznościach to się stało?

    0
  • #3 13 Kwi 2009 20:44
    AxelNext
    Poziom 38  

    Zasilacz -> MODECOM FEEL 350W

    Okoliczności :?:
    Normalne użytkowanie.
    Dodam że od bardzo dawna komputer co jakiś czas sam się restartował i nikt nie wiedział dlaczego.

    0
  • #4 13 Kwi 2009 20:51
    henryxxl
    Poziom 26  

    U mnie się rsestartuje i to podobno kondensatory koło procesora padły.

    0
  • #5 13 Kwi 2009 20:53
    Makro1993
    Poziom 26  

    Duża szansa że to zasilacz ubił płytę. Nie pozostaje ci nic innego jak procedury testowe. Normalny zasilacz, płyta na biurku i uruchamiasz tylko z procesorem i głośniczkiem systemowym. Napisz czy wydaje jakieś dźwięki.

    0
  • #6 13 Kwi 2009 21:04
    AxelNext
    Poziom 38  

    Brak jakichkolwiek dźwięków.

    Boję się trochę podłączać ten stary zasilacz do nowej płyty głównej dlatego chyba będzie lepiej jak kupię nowy.

    0
  • #7 13 Kwi 2009 21:10
    mat_ed
    Poziom 43  

    Równie dobrze styki mogły się wypalić jeśli złącze zasilające 'nie stykało'.

    0
  • #8 13 Kwi 2009 21:12
    Makro1993
    Poziom 26  

    Jeżeli sama płyta z procesorem nie wydaje żadnych dźwięków to albo płyta albo procesor uszkodzony. Musisz sprawdzić procesor na innej płycie albo inny procesor na tej płycie. Raczej nie podłączaj tego starego zasilacza.

    0
  • #9 13 Kwi 2009 21:22
    AxelNext
    Poziom 38  

    mat_ed napisał:
    Równie dobrze styki mogły się wypalić jeśli złącze zasilające 'nie stykało'.
    Nikt nigdy od nowości nie rozłaczał tego połączenia, a zaczep trzymał dobrze.
    Jeden styk mógł zostać fabrycznie źle zrobiony, ale aż trzy styki ?

    Makro1993 napisał:
    Raczej nie podłączaj tego starego zasilacza.
    Chyba tak zrobię :D

    0
  • Pomocny post
    #10 13 Kwi 2009 22:06
    tzok
    Moderator Samochody

    Zasilacz wymień, do usterki doprowadziły rozgięte styki we wtyku zasilacza.
    Naprawę płyty zacznij od wymiany uszkodzonego złącza zasilania.

    Coś źle narysowałeś - albo nr 1 to powinien być niebieski przewód, albo powinien być po przeciwnej stronie - wtedy był pomarańczowy - czyli linia 3,3V, w zasadzie wszystkie 3 pomarańczowe + 1 brązowy (ten co są dwa do jednego pinu).

    0
  • #11 13 Kwi 2009 23:01
    AxelNext
    Poziom 38  

    tzok napisał:
    Coś źle narysowałeś
    Teraz sobie przypominam że dwa kable leciały do nr 2. Według mnie były one wszystkie jasno brązowe ew. pomarańczowe (zależy od światła), ale na pewno któryś z nich nie był niebieski.

    tzok napisał:
    Zasilacz wymień, do usterki doprowadziły rozgięte styki we wtyku zasilacza.
    A jeśli zasilacz jest dobry to czy nie wystarczy wymienić samych kabli z wtyczką z innego spalonego zasilacza i wlutować bezpośrednio do tego.
    Właścicielowi komputera chodzi o poniesienie jak najmniejszych kosztów naprawy.

    Dołączam foto ekranu monitora:

    Wypalone styki na płycie głównej

    1
  • #12 13 Kwi 2009 23:26
    polonez15
    Poziom 32  

    Błąd dyskietki, temu nie startuje! albo podłącz flopa albo wyłącz w biosie.

    0
  • #13 13 Kwi 2009 23:43
    AxelNext
    Poziom 38  

    Napędu dyskietek nie ma.
    W BIOS'ie FLOPPY wyłączałem także nie wiem dlaczego przy starcie widać ten komunikat.
    Płytę uważam za padniętą.
    Zasilacz się wymieni także nie byłoby źle gdyby procek był dobry, a to dopiero się okaże jak dostanę nową płytę, a tych z podstawką 775 jest już bardzo mało na rynku.
    Jak na razie dzięki wszystkim za pomoc :D

    0
  • #14 13 Kwi 2009 23:56
    Makro1993
    Poziom 26  

    Jak mało? Przecież 775 no podstawka pod C2D. Co sie dzieje jak naciśniesz F1?

    0
  • #15 14 Kwi 2009 00:12
    AxelNext
    Poziom 38  

    Socket 775 pod DDR 1 i AGP :)

    F1 :?:
    Nie wiem bo to nie jest moja płyta i nie mam jej u siebie, ale sprawdzę.

    0
  • #16 14 Kwi 2009 01:48
    mat_ed
    Poziom 43  

    Cytat:
    ...Płytę uważam za padniętą. ...

    Jeśli na ekranie pojawia się to co na screenie przedstawiłeś, to mocno przesadzone stwierdzenie.

    Cytat:
    Zasilacz się wymieni także nie byłoby źle gdyby procek był dobry, a to dopiero się okaże jak dostanę nową płytę, a tych z podstawką 775 jest już bardzo mało na rynku.

    Jak widać procesor jest sprawny. W innym przypadku nie widziałbyś na ekranie tego co widzisz...

    Cytat:
    F1

    Po wybraniu F1 komputer powinien dalej się uruchamiać...

    Clear CMOS zworką robiłeś ? Kiedy pojawił się ten komunikat ? Jeśli w BIOS-Setupie wyłączyłeś stację dyskietek, to sprawdziłeś później czy zapamiętał ustawienia ? Stan bateryjki miernikiem sprawdzałeś ?

    0
  • #17 14 Kwi 2009 02:02
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie rozumiem dlaczego problemem było podanie symbolu płyty na początku - tak nie dość, że zdjęcie innej płyty to jeszcze coś namieszane - zgodnie z opisem kolegi tzok - z oznaczeniem przypalonych styków 3,3V.

    P4M80-M7
    Wypalone styki na płycie głównej

    Przydałoby sie wiedzieć co siedziało w AGP.

    0
  • #18 14 Kwi 2009 18:51
    AxelNext
    Poziom 38  

    mat_ed napisał:
    Jak widać procesor jest sprawny. W innym przypadku nie widziałbyś na ekranie tego co widzisz...
    Fajnie by było :)

    mat_ed napisał:
    Po wybraniu F1 komputer powinien dalej się uruchamiać.
    Nie ruszył.

    Cytat:
    Clear CMOS zworką robiłeś ?
    Nie.

    WojtasJD napisał:
    dlaczego problemem było podanie symbolu płyty na początku
    Bo nie zapisałem.
    Płyta to: P4M80-M7 - Chipset VIA 8237

    Bateryjka wymieniona na nową.

    WojtasJD napisał:
    co siedziało w AGP.
    Palit GeForce 7300GT

    Obecnie czekam na nową płytę główną zakupioną z wyprzedaży na Allegro za 60 zł. także z tą narazie daję sobie spokój bo i tak ma gniazdo wypalone.

    0