Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rolety automatyczne

kajzer4 14 Apr 2009 07:02 8448 11
Optex
    kajzer4
    Level 13  
    Witam wszystkich potrzebuje pomocy chce kupić Serwo Tower Pro SG-5010 i wstawić je jako mechanizm do rolet ale nie bardzo wiem jak one działają pomysł zaciągnięty ze strony https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743822.html są trzy przewody czy jeden to masa a dwa służą do zamiany biegunów i czy nie będzie problemu z ich podłączeniem konstruktor pisze że wykręcił jakieś zabezpieczenie i elektronikę ja zamierzam podłączyć zasilacz i przełączniki hebelkowe do zmiany biegunów nie wiem jak się za to zabrać ale od czegoś trzeba zacząć myślałem też o wmontowaniu zdalnego sterowania http://eltronix.pl/products/6828 ale cały czas mnie zastanawia jak w tym zdalnym sterowaniu ustawić i podłączyć żeby roleta otwierała i zamykała się do pewnego momentu i stop oraz jaka jest prędkość tego serwa może macie jakieś pomysły jak się za to zabrać proszę się nie śmiać jak coś mieszam nie znam się na tym za dobrze :D no ale może coś się uda zrobić z waszą pomocą z góry dziękuje za każdą pomoc

[Link do aukcji usunięto. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
  • Optex
    adamjur1
    Level 41  
    Kolego - pooglądaj sobie ( choćby na aukcjach na alledrogo) jak wygląda najprostszy silnik do rolety.
    Wmontowuje się to w rdzeń rolety, posiada zabezpieczenia termiczne i krańcówki do ustawiania góry i dołu. W zeszłym roku kupowałem takie za ok 120 zł ( chińskie ale wmontowany np w miejsce oryginału elero chodzi ciszej, szybciej i łatwiej się ustawia) Zmontowanie takiego wynalazku jak w poście wymaga zmiany konstrukcyjnych typowej rolety, a co zrobisz jak się to za 2-3 lata uszkodzi i nie będzie ciągłości w dostępności elementów?
    Typowe zasilają się z 230V AC, mają czteroprewodowe wyprowadzenia, można zastosować typowe układy sterowania.
    Jestem dość doświadczonym elektronikiem-automatykiem ale moje 10 rolet w domu jeździ na silnikach elero lub chińskich ( zamiennych) i nigdy nie brałem pod uwagę kostruowania własnych napędów. Trochę to zautomatyzowałem - sterowane lokalnie, zegarowo, radiowo, a właśnie zaberam się za podłączenie do tego zmierzchówkę lub zegar astronomiczny.
    Pozdr.J.
    PS
    Kolego sorry jezeli trochę niepotyrzebnie się rozpisałem ale wywnioskowąłem z echodzi o rolery zewnętrzne, a Ty chyba chcesz się bawić takimi wewnętrznymi z materiału....
  • Optex
    kajzer4
    Level 13  
    Tak wewnętrznymi tylko jak patrzyłem w necie być może słabo ale ślęczałem cale popołudnie nie mogłem znaleźć oryginalnych a jak znalazłem to koszt ok 400 zł więc stwierdziłem że to jest bez sensu pakować się w coś takiego i pomyślałem że może sklecić coś takiego a może byś podał gdzie zakupiłeś te swoje i czy będą one pasować do mnie rolety są jeszcze nie kupione mam sporo czasu na decyzję ale chciał bym coś takiego mieć 120 zł to nie dużo
    adamjur1
    Level 41  
    Kolego te moje to dość masywne napędy przystosowane do montażu w typowych roletach zewnętrznych, wyposażonych w ośmiokatną oś z pustego profilu stalowego, wewnątrz którego montuje się te silniki. Ni jak nie da się zamontować przy roletach wewnętrznych....
    Linki podam na pw ( by nie łamać regulaminu forum.....)
    Pozdr.J.
    kajzer4
    Level 13  
    a gdyby przerobić np. tubę do którą nawija się ta roleta i zamocować taki napęd ? zależy mi na czymś takim dlatego myślałem o konstrukcji własnej bo nie mogłem nic znaleźć a kolega może powiedzieć jak to się montuje i jak np. zrobić te rolety na pilota może prościej będzie przerobić taką tubę
    i zastosowanie tego typu zdalnego sterowania http://eltronix.pl/products/6828 rozumiem że można w tych napędach ustawić krańce zwijania i rozwijania

Dodano po 1 [minuty]:

rozumiem że nie ma możliwości zastosowania oryginalnych napędów do wewnętrznych rolet jeżeli chodzi o cenę do 200zł

Dodano po 56 [minuty]:

Albo takie jeszcze http://aukcjewp.wp.pl /show_item.php?item=610887245 ale nie wiem bo coś za tanie też mają wyłączniki krańcowe i są nawet tanie hehe tylko jak to przerobić żeby to działało i miało wygląd ;) a tak wogóle to trudno jest coś takiego podłączyć do sterowania ?

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Jeszcze pytanie czy tego typu sterownik będzie się nadawał do sterowania 3 roletami niezależnie http://aukcjewp.wp.pl /show_item.php?item=586547319

Moderated By Faces:

Regulamin punkt 10.11

adamjur1
    Level 41  
    Ten napęd działa w oparciu o obudowę rolety ( kasetę)
    Wszystkiego nie zrobisz tak by to i wyglądało i działało
    Co linku do napędu to znalazłeś to źródło napędów made in china- nie mogę o nich złego słowa powiedzieć, juzdwa takie chodzą u mnie w miejsce elero ( spalonych z powodu złego montażu przez firmę autoryzowaną)

Do sterowania niezależnego ( i jeszcze zatrzymywania po drodze) trzech rolet potrzebujesz systemu 6- kanałowego. Ja steruję u siebie radiolinią Satel cztero kanałową zespół 2 szt rolet na jedenej ścianie w ruchu automatycznym ( jedno naciśnięcie kl.nr 1 zamkniecie obu jedno naciśnięcie kl. nr 2 otwarcie obu, Nacisnięcie i trzymanie kl. nr 3 - zamykanie do czasu trzymania, kl. 4 otwierania tyle ile potrzeba.
    Radiolinia kosztuje ok 120 zł.

Pozdr.J.
    kajzer4
    Level 13  
    czyli w takiej sytuacji 3 rolety będą się otwierać jednocześnie gdybym użył tej radiolinii 4 kanałowej z opcjami jak opisałeś.Czy byłbyś skłonny rozrysować jak to jest podłączone w wolnym czasie chyba że jest to problem .Czy te napędy montuje się na stałe z tuba nawijającą

chodzi o tą radiolinie http://aukcjewp.wp.pl/ show_item.php?item=610643933

Moderated By Faces:

Regulamin punkt 10.11
    To już czwarty zablokowany link do aukcji. Następnym razem będzie ostrzeżenie.

prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kajzer4 wrote:
    są trzy przewody czy jeden to masa a dwa służą do zamiany biegunów i czy nie będzie problemu z ich podłączeniem konstruktor pisze że wykręcił jakieś zabezpieczenie i elektronikę ja zamierzam podłączyć zasilacz i przełączniki hebelkowe do zmiany biegunów

Są to serwomechanizmy modelarskie do sterowania proporcjonalnego. Dwa przewody to zasilanie (+ i - 4.8÷6V), a trzecim doprowadza się impulsy sterujące: 1ms÷2ms, częstotliwość - ok. 50Hz.
    Autor usunął ograniczniki (mechaniczne) i elektronikę (multiwibrator monostabilny, układy logiczne, potencjometr ?) pozostawiając tylko silniczek z przekładnią.
    Zmianę kierunku obrotów silniczka przy pomocy przełączników i zatrzymywanie z wykorzystaniem wyłączników krańcowych pokazuje schemat:
    Rolety automatyczne
    Sprzeżony, dwusekcyjny, dwupołożeniowy przełącznik (L-P) można zastąpić trójpołożeniowym ( L-STOP-P), S5 jest wtedy zbędny.
    Wyłączniki krańcowe (S1 i S2 - normalnie zwarte) są zbocznikowane diodami tak, że po zatrzymaniu silnika w krańcowym położeniu możliwe są tylko jego obroty w przeciwną stronę - po zmianie polaryzacji napięcia zasilania (przełącznikiem L-P).
    Pozdrawiam.
    kajzer4
    Level 13  
    Witam więc kupiłem napędy JL0/6-W napęd do rolet i RADIOWY STEROWNIK 6 ROLET ST6H ELMES FV tylko podłączyłem na razie sam napęd do prądu i nie wyłącza się pomimo wyłączników krańcowych i nie wiem czy to normalne że się tak strasznie grzeją po dwóch minutach ledwo można ich dotknąć czy to normalne (sprzedający twierdzi że to normalne i że mają zabezpieczenia jakieś)

Dodano po 51 [minuty]:

Nie zwróciłem uwagi wyłączają wyłącznik krańcowy musi być połączony z napędem ;) ale ta temperatura

specyfikacja napędu

Dane techniczne:
    model - JL0/6-W (NZ0/6-W)
    napęcie elektryczne - 220/230V
    częstotliwość napięcia - 50HZ
    średnica siłownika - 35 mm
    całkowita długość siłownika - 525 mm
    waga siłownika - 1,35 kg
    moment obrotowy - 6 prędkość w obrotach na minutę - 16
    moc - 100 W
    natężenie proądu - 0,50 A
    nas czas pracy - 4 min.
    limit obrotów - 42
    max uciąg siłownika - 17,50 kg

oco chodzi z tym czasem pracy 4 minuty ?
    adamjur1
    Level 41  
    Ogólne podejście do tematu coraz bardziej mi się podoba - nie jakieś wynalazki somróbki tylko typowe urządzenia - łątwiej będzie z serwisem.
    Ze się grzeje to normalne, a krańcówki zadziałają jak je ustawisz (imbusem)
    4 min to czas max jednego przebiegu ( czyli max długość rolety) potem zadziała wyłącznik temiczny ( czywiście w przybliżeniu, jak jest wbudowany w oś rolety to ciepło jest inaczej odprowadzane)
    Do pierwszej regulacji używam zwykle wkręcarki, trzeba ustawić tak by sie wyłączał góra -dół po np 20 cm. i potem rozszerzać do długości rolety.
    Sterowanie zdalne ustawić tak aby wystaczało czasowo na zamknięcie rolet + np 5 sekund. Wyąłczniki krańcowe odetną a już po 5 s będzie można wykonać ruch przeciwny.
    Powodzenia - zamieść fotki co z tego wyszło.
    Pozdr.J.
    kajzer4
    Level 13  
    Zamieszczę fotki ale na razie szukam rury odpowiedniej i końcówki z łożyskiem bo nie dostałemz siłownikiem radiolinia przyjdzie w następnym tygodniu ;) sprawdzę jak będzie działało

Dodano po 2 [minuty]:

czyli najlepiej zaprogramować tak żeby przypadkiem nie załączyć zasilania odwrotnego ?
    prezeswal
    VIP Meritorious for electroda.pl
    adamjur1 wrote:
    Ogólne podejście do tematu coraz bardziej mi się podoba - nie jakieś wynalazki somróbki tylko typowe urządzenia - łątwiej będzie z serwisem.

Nieśmiało zauważam, że dział nazywa się "DIY" (co chyba należy rozumieć: "zrób to sam" :?: ).
    Gdzie kupuje się (sprzedaje) gotowe urządzenia, jak je montować i użytkować można chyba dowiedzieć się (pytać) w innych działach.
    Pozdrawiam.