Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wysoki SWR na antenach LEMM - czy to normalne?

dayus 14 Apr 2009 12:03 3165 7
  • #1
    dayus
    Level 21  
    Witam!
    Mam dziwny problem, ponieważ dysponuję 3 antenami LEMM.
    Jest to nowa antena ze sklepu AT1200, używana około roku AT1700 i jakaś kilku-kilkunastoletnia AT1200.

    Posiadają one bardzo wysoki SWR, najmniejszy jaki udaje mi się uzyskać to 3.

    SWR to jakaś tańsza miarka za poniżej 100zł.

    Ale w antenie Indiana SWR pokazuje ok. 1.1 W Hustlerze tez SWR pokazuje około 1.2

    Sposób montażu tych 3 anten jest następujący:
    Dziura w dachu z dobrą masą (gdzie Indiana ma 1.1)
    Podstawa magnetyczna (Indiana również 1.1)
    Uchwyt na reling bez masy, a tutaj trzyma się około 3 (masa to tylko reling, bez karoserii)
    Uchwyt na reling z masą tutaj SWR skacze nawet powyżej 3.

    Czy to może być wina miarki SWR? Czy może te lemmy już tak maja?
    Dodam,ze było to testowane na 3 samochodach, radia to Herbert, Johnny 2, Uniden 520XL, i jeszcze jakiś jeden President, na każdym to samo, oczywiście na odpalonym silniku.
  • #2
    green33

    Level 31  
    dayus wrote:

    Uchwyt na reling bez masy, a tutaj trzyma się około 3 (masa to tylko reling, bez karoserii)
    Uchwyt na reling z masą tutaj SWR skacze nawet powyżej 3.



    To właśnie jest przyczyna... zamontuj normalnie - dziura w dachu, uchwyt klapowy i będzie normalnie ...

    Pozdrawiam Marcin


    Post był raportowany.
    Dziwię się , że zawsze pisałeś posty Bardzo Poprawne "językowo" lecz bardzo proszę o zmianę wpisu bez słów ogólnie uważanych za "złe" lub "obraźliwe".

    Regulamin pkt. 8.1 i pkt. 15 . [SP5ANJ]

    Jeśli słowo "prezerwatywa" (którego użyłem i finalnie wyrzuciłem) jest dla kogoś obraźliwe lub złe, to pozostawię to bez komentarza ... chyba, że osoba raportująca ma jakieś inne zastrzeżenia do mojego postu, ale nie mogę pojąć w którym miejscu. Nie użyłem słów/słowa obraźliwego, powszechnie uznawanego za wulgarne.

    Moja powyższa uwaga nie tyczy się moderatora, ale osoby która zdecydowała się raportować post.
    Punkt 8.1 - mój post nie zaniżył poziomu forum, dokonałem jedynie obrazowego porównania dotyczącego coraz to częściej spotykanego sposobu montażu anten na pojazdach.
    Punkt 15 - mój post spełniał warunki: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli.

    73` SQ7HJQ
    Marcin
  • #3
    dayus
    Level 21  
    Ale przeciez pisalem,ze w dachu tez ma SWR 3.
    CHociaz teraz wsadzilem ja znowu do dachu do swojego auta i ma 1.1 i dziala, raz dziala,raz nie dziala.
  • #4
    birband
    Level 23  
    Witam!
    Posprawdzaj kolego kabel i złącze w antenie. Może dostała się tam woda, wytworzyła sie korozja.
  • #5
    green33

    Level 31  
    dayus wrote:
    Ale przeciez pisalem,ze w dachu tez ma SWR 3.
    CHociaz teraz wsadzilem ja znowu do dachu do swojego auta i ma 1.1 i dziala, raz dziala,raz nie dziala.


    Rozkręć cewkę, posprawdzaj luty pomiędzy mosiężnymi elementami a uzwojeniem, kiedyś LEMM lutował to połączenie, od jakiś 8 lat tylko zgrzewa i to często jest przyczyną. W przypadku wątpliwości w połączeniu oczyść papierem ściernym miejsca zgrzewu i drut od cewki i zlutuj porządnie mocną lutownicą, najlepiej na jakiś "agresywny" topnik kwasowy. Pamiętaj aby potem zmyć resztki topnika np. spirytusem.

    Pozdrawiam Marcin
  • #6
    dayus
    Level 21  
    Ale problem byl z 3 antenami, nie tylko z jedną.
    Teraz udało się uratować jedną, ma juz SWR 1.1 w dziurze,ale poprzednio na moim aucie w dziurze miała SWR kolo 3-5, a w tej samej dziurze Indiana miła 1.1

    Jutro posprawdzam reszte LEMMów.
  • #7
    green33

    Level 31  
    jak SWR "skacze" to ewidentnie coś nie kontaktuje ... sprawdź wtyki, a najdokładniej same cewki w antenach.

    Marcin
  • #8
    dayus
    Level 21  
    DO tego starego LEMMa się nie umiałem dostać... ma w środku cos jakby peszel plastykowy,ale taki twardy. Nie umiałem się go pozbyć bezinwazyjnie:/

    A on ma skrócony bat o 1cm mniej więcej i w ogóle ma SWR ponad skalę, ale po wkręceniu nowego bata trzymał SWR na poziomie 3. Ale wydaje mi się,że nawet na tym skróconym bacie powinien mieć SWR mniejszy,ale ma ponad skalę SWR.

    AT1200 jest nowy i nie da się go nigdzie ustawić:/ Ani na magnesie,ani na relingu,ani też na dziurze:/