Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Curtis 14M1 cichy głos

14 Kwi 2009 15:21 1504 9
  • Poziom 16  
    Posiadam TV curtis 14M1 wszytsko było ok aż pewnego dnia znikł głos. Tzn głos jest ale bardzo cichy, zasilanie na wzmacniaczu TDA 2006 jest ok ale nie dochodzi do niego sygnał. Co może być powodem tej usterki. Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Sprawdź czy na końcówce nr5 układu TDA5940 jest sygnał audio. Jeżeli jest, proponuję sprawdzić, czy na końcówce nr8 tego układu jest napięcie które daje się regulować klawiszami głośności. Jeżeli można regulować, to masz winowajcę. Właśnie ten układ.
  • Poziom 16  
    Ale w tym TV nie ma takiego układu czy chodzi o układ TDA 5940-2 bo taki jest w tym TV?
  • Poziom 23  
    Tak, to ten układ. Mam niewyraźny schemat, a dawno się taki nie trafił i z pamięci wyleciało :D Bynajmniej kilka razy się trafiło, że przyczyną takiego zachowania był właśnie padnięty ten układ.
  • Poziom 16  
    Dokładnie takie zachowanie jak przewidziałeś ArthurCC sygnał audio na nóżce 5 jest a na 8 da się regulować napięciem. Czyli najprawdopodobniej poszedl ten układ TDA 5940-2?
  • Poziom 23  
    Niestety. Zdaje się układ jest jeszcze do kupienia, ewentualnie zastąpić kitem. Ja po prostu dołożyłem kiedyś układ UL1244 w celu obniżenia kosztów, tylko sporo zabawy z rezystorami było w regulacji głośności.

    W jakich granicach jest napięcie na n8 TDA5940 ?
  • Poziom 16  
    Napięcie dochodzi na max pogłośnionym do 3 wolt
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Czyli ok. Niestety - układ do wymiany. O ile pamiętam dość drogi w stosunku do wartości odbiornika.
  • Poziom 33  
    Można zamontować potencjometr podłączony właśnie do tego układu . Fonia w tedy będzie regulowana za pomocą potencjometru . Koszt prawie żaden .
  • Poziom 16  
    Wielkie dzięki za wskazówki ;) układ wymontowałem z innego TV wszystko działa w porządku :)