Ok. Wszystko wiem. A powiedz mi jest możliwość zrobić odpalenie webasta jeżeli posiada płytkę can z przycisku ? Posiadam webasto dw50 w seacie (sam montowałem) i chce teraz zamontować do Omegi.
Dzień dobry
W związku z tym, że od kilku tygodni walczę z ogrzewaniem EBERSPACHER ARDIC - dokładanym do Audi A4B6 jak to ze
ZDJECIA i wciąż pomimo kilku prób nie udaje mi się go uruchomić (zablokowany sterownik po 3 próbach) proszę o poradę.
Ogrzewanie zostało dołożone w Niemczech i przez trzy lata działało bez zarzutu.
Mam na desce przycisk z czerwoną kontrolką oraz pilot P4 chyba...
Przed paroma tygodniami po (chyba) 3 albo 4 nieudanych próbach startu już się nie włączyło.
Zdemontowałem cały piec razem ze sterownikiem (VOLVO Nr P/N 30613442) i oddałem do "oczyszczenia"
- gość powiedział, że piec nie był brudny a sam sterownik powinien się "sam zresetować"
Po złożeniu wszystkiego, piec niestety - "nie odżył"
Ponadto - o ile przedtem po prostu piec nie startował to teraz dodatkowo po wyłączeniu zapłonu panel klimatronika nie wyłącza się automatycznie. Rozwiązaniem - by wszystko "gasło" po wyjęciu kluczyka - jak było wcześniej, jest wyjęcie bezpiecznika z pudełeczka z logo EBERSPACHER.
Niestety nie udało mi się w żaden sposób połączyć ani VAG ani VCDS ani żadnym tam EDITH
Doczytałem że aby to zrobić należałoby połączyć przewodem złącze OBD z jakimś przewodem wewnątrz kostki przy sterowniku.
- Jak wyczytałem tak zrobiłem. Pociągnąłem linię diagnostyczną do pinu 7 OBD i pojechałem na "Vag Can Pro"
Tym razem - udało się - komunikacja jakaś "poszła" nawiązane połączenie ze sterownikiem nie pozwoliło jednak na oczytanie żadnych błędów i na odblokowanie sterownika. Czy w tej sytuacji powinienem szukać VIDY albo DICE ? Co robić?
Ale nie mogę się połączyć jak z wcześniejszym Webasto top Z disel
w czym problem??
Próba odpalenia zegarem 1530 który był zamontowany razem z nim w samochodzie nie daje nic, na zegarze widnieje płomień a webasto ani drgnie nie ma nawet przedmuchu. Proszę o pomoc.
udało mi się połączyć z samym sterownikiem były trzy błędy:
czy można na tym etapie wywnioskować co jest uszkodzone ??
Pytanie drugie jak mogę sprawdzić sam sterownik( mam go wymontowanego na stole ) co mam podłączyć zamiast pompki wody i innych wyjść??
Podłączę się pod temat, bo widzę że sporo tutaj fachowców od pieców. Ja dopiero zaczynam zabawę z ogrzewaniem postojowym. Dostałem od kolegi podgrzewacz "Zuheizer" Thermo Top VEVO o oznaczeniu na obudowie: 7N0 815 065 AD. Chciałbym go przerobić na pełnowartościowe webasto. Mam już resztę potrzebnych podzespołów, w tym panel od klimy pod webasto. Pytanie mam następujące: czy płytka sterująca w podgrzewaczu jest taka sama jak przy ogrzewaniu postojowym?
Tutaj na płytce siedzi Freescale mc9s12c128 i eeprom 93c76. Może wystarczy przegrać wsady od µC i eeproma i zatrybi? Eeprom odczytałem, procka na razie jeszcze nie.
Kupiłem już 2 Vagi KKL ze znanego portalu aukcyjnego. Żaden z nich nie chce połączyć się z Thermo Top C analogowy. Wiem, że nie każdy kabel działa. Czy można prosić o link- najlepiej na PW, do sprawdzonego kabla VAG, którym można zdiagnozować Webasto Thermo Top C programem WTT?
Proszę też o informację odnośnie ustawień portu COM w Win XP:
Liczba bitów na sekundę: 9600
Bity danych: 8
Parzystość: Brak
Bity stopu: 1
Sterowanie przepływem: brak
Czy to prawidłowe ustawienia?
Ten kabel działał mi przez kilka lat, dopóki nie podłączyłem zasilania odwrotnie -spalił się komparator napięcia LM393-może warto go wymienić? Ponadto zwróćcie uwagę na zworkę pinów 7 i 8.
Ten kabel działał, ale przestał... jest innej budowy niż poprzedni.
Nie wiem czy to przez brak zworki może?
Pacjent to Range Rover L322, MY07, vogue, webasto fabrycznie na pokładzie (pełna wersja podgrzewacz plus postojowe z palnikiem, pilotem itd)
W maju, po kupnie działało...no ale kto w lecie grzeje auto... Aktualnie nie działa...
- zaprogramowane na czas się nie załącza po prostu, choć pomarańczowa kontrolka w rogu wyświetlacza się zapala
- załączane z palucha na wyświetlaczu, nie uruchamia się - przycisk zmienia kolorek z szarego na zielony, później czerwony i znów szary.
- załączane pilotem (jajkiem) też nie działa- po naciśnięciu pilota mryga na nim diodka na żółto kilkanaście razy i nic się nie dzieje... Wcześniej ładnie paliła się zielona.
Auto generalnie nie melduje żadnych błędów. Gdzie zaglądnąć żeby znów mi grzało ?
Od czasu do czasu po próbie ręcznego załączenia, coś mi tam startuje pod maską w okolicy akumulatora (czyli tam gdzie siedzi webasto, i nie brzmi to jak wyłącznie wentylator - dźwięk bardziej podobny do piecyka gazowego w łazience czyli coś tam żyje. Ale po 1-2 minutach wszystko się wyłącza.
Próbowałem wyciągać bezpiecznik celem zrestartowania - bez sukcesu, odłączałem też na kilkanaście minut akumulator - również nic.
Druga sprawa ( i nie wiem czy nie połączona w jakiś sposób z pierwszą ), termostat... - teraz na zewnątrz mam rano jakieś 2 - 3 stopnie... Autko potrzebuje co najmniej 10-12 km w korkach (około 20 minut), żeby się nagrzać do wskazówki pionowej... To by znaczyło że funkcja podgrzewania silnika również nie działa...
Podpowiedzcie proszę jak sprawdzić po 1 jaki konkretnie mam model webasta, a po drugie, jak go poprawnie zdiagnozować? Z góry dziękuję