Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top

zuzu66 03 Feb 2021 11:39 249730 467
Texa Poland
    maydayxxx
    Level 9  

Napięcie dochodzi. Chyba nie obędzie się bez wyrzucenia pieca na glebe
  • Texa Poland
    winkiel
    Level 11  
    W programie maszustawiony odpowiedni port com ?
    maydayxxx
    Level 9  
    Webasto jednak sprawne problem był z zasilaniem, piec działa normalnie ale jest mały minus na pilocie jak chodził świeciła się żółta dioda a teraz dalej mruga na czerwono ale piec chodzi normalnie
    Grzesiek_Cichy
    Level 1  
    Witam:) Kilka osób zadało pytanie odnośnie interfejsu pod piece 24v i cisza. Jest ktoś kto ma schemat budowy takiego interfejsu? Potrzebuję taki interfejs na potrzeby wojska. Pojazdy z instalacją 12V i piecami thermo top C, DW 50 wszystko ogarnia mi słynny kabel kkl. Jednakże potrzebuję interfejsu na 24V. Z góry dziękuje za odpowiedz:)
  • Texa Poland
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Grzesiek_Cichy wrote:
    Kilka osób zadało pytanie odnośnie interfejsu pod piece 24v i cisza.

Mam taki zrobiony na bazie przejściówki USB->UART z L9637D w roli tranceivera ISO 9141. Od lat go używam do diagnostyki agregatów grzewczych w ciężarówkach i nie mam problemu,
    winkiel
    Level 11  
    A gdybyś wstawił prostą przetwornice step down ze znanego serwisu aukcyjnego na przewód zasilający obd ( pin 16) ??
    ArturAVS
    winkiel wrote:
    A gdybyś wstawił prostą przetwornice step down ze znanego serwisu aukcyjnego na przewód zasilający obd ( pin 16) ??

Nic to nie da a skończy się najprawdopodobniej brakiem połączenia lub spaleniem interfejsu. Dlatego że 12V jest napięciem odniesienia dla transceivera ISO9141 i w tym przypadku interfejs nie będzie poprawnie odczytywał sygnałów 24V.
    Rafał87xc
    Level 12  
    odświeżę temat. Mam webasto thermo top C odpalane z pilota i wydaję mi się że uszkodzona jest pompka obiegowa a niestety nie mam interfejsu ani nie znalazlem w okolicy nikogo kto by mógł się podpiąć i przetestować. Objawy są takie że po odpaleniu chodzi kilka minut wyłącza się na jakiś czas i włącza ponownie, rura wodna od webasta wychodząca jest ciepła, do nagrzewnicy dochodzi i też jest ciepła, z nawiewów leci lekkie ciepło (ale wydaje mi się że za długo trzeba czekać na to lekko cieple powietrze) natomiast przewód wracający od nagrzewnicy do silnika i z silnika do pompki/webasta jest już zimny. Tak mi się wydaje że nie ma obiegu wody i wąż wychodzący z webasta nagrzeje się grawitacyjnie ciepla woda do góry pójdzie (webasto zamontowane na dole) i na tym odcinku webasto nagrzewnica jakieś ciepło wody jest, przez brak obiegu webasto szybko osiaga wysoką temperaturę i się wyłącza? po czym jak temp spadnie to znowu się załącza?
    Wiem że to trochę wróżenie z fusów, może jest jakiś sposób na sprawdzenie czy pompka obiegowa się załącza? dostęp też jest ciężki że nawet nie za bardzo jest jak ręką dotknąć pompki i sprawdzić czy czuć jakąś jej pracę.
    pawelgl3
    Level 11  
    To jak same takie kłopoty to przeanalizuj czy możesz gdzieś na tłoczeniu Webasta zdjąć wąż, nawet jak wyleci trochę płynu, i następnie włączyć webasto. Jeśli siedzi pompka jak się spodziewasz nie będzie wypływu, a jeśli pompka jest Ok to będzie widać.
    Zbychul
    Level 22  
    Z doświadczenia wiem, że przy niepracującej pompce obiegowej , po chwili pracy pieca następują wyraźne trzaski ( pewnie miejscowe wrzenie ) płynu i równoczesne wyłączenie pieca - bez jego automatycznego wznawiania.
    pawelgl3
    Level 11  
    Trzaski mogą nie występować jeśli jest jakikolwiek przepływ przez piec. Wtedy czujnik szybciej wykryje nagły wzrost temp aż do temp wyłączenia pieca. A zaproponowałem sprawdzenie przepływu płynu gdzieś wyżej, ponieważ zainteresowany napisał że utrudniony jest dostęp do pieca a więc wszelkie przy nim prace też są uciążliwe jeśli wogóle do wykonania.
    Rafał87xc
    Level 12  
    przeczytałem cały temat i jak dobrze zrozumiałem to do podpięcia webasta TT C pod kompa potrzebuję Interfejs VAG KKL (USB bo portu COM nie mam) na chip'ie FTDI (moje auto to toyota a nie grupa vag). Do tego interfejsu podpinam mase i +12V z akumulatora i żółty przewód od webasta który u mnie wisi pod maską obok bezpieczników od webasta. Dobrze to zrozumiałem? tak mogę sprawdzić co boli moje webasto? program pobrałem z tego tematu "webasto thermo test 2002 V2.08 - [W-BUS]"
    Moje webasto jest już wiekowe coś koło 2006roku gdzieś takie info widziałem, auto tez 2006r. może to już starość dopadła to webasto.
    pawelgl3
    Level 11  
    Jak najbardziej możesz i dobrze kombinujesz ze sposobem podłączenia.
    Master2020
    Level 4  
    Witam. Skąd mogę pobrać najnowszą wersję Webasto Thermo Test?. Posiadam niestety 2.13 a widziałem że jest już 3.
    ArturAVS
    Trójki bez Ori interfejsu nie uruchomisz.
    pawelgl3
    Level 11  
    Master2020 wrote:
    Witam. Skąd mogę pobrać najnowszą wersję Webasto Thermo Test?. Posiadam niestety 2.13 a widziałem że jest już 3.

A do czego Ci najnowsza wersja WTT? Czy w niej będą jakieś bardziej "złotsze" wodotryski?
    Czasami lepsze jest wrogiem dobrego. A jak nowe okrzepnie i stanie sie bardziej dostępne to wtedy.
    Rafał87xc
    Level 12  
    Witam ponownie. Dziś trochę się pobawiłem interfejsem choć nie bez problemów bo program nie widział interfejsu chyba ale jakoś się udało. Po podłączeniu interfejsu do webasta i kompa kliknąłem "start diagnosis" (webasto wyłączone było) i nie uruchomiło się więc załączyłem je z pilota ale też nie odpaliło (normalnie z pilota bez podpietego interfejsu startowało) więc kliknąłem w programie zółtą strzałkę "On" i odpaliło. Efekty były takie jak bez podpinania interfejsu czyli załączyło się chwile zagrzało i "przewiew/chlodzenie" i znowu odpaliło.
    To co zaobserwowałem to: po minucie od uruchomienia temperatura osiągnęła 85st. C i nastąpiło chyba schładzanie i znowu odpalenie.

w componen test załączyłem pompkę obiegową (webasto wyłączone), lampeczka w programie na żółto się zapaliła ale nie słychac było żadnej pracy pompki, wydaje mi się że jakąś jej pracę było by słychać jak by się załączyła a tam cisza, po wężu też nie czuć było żadnego przepływu płynu.
    wrzucam zdjecia jakie zrobilem podczast testu choć pewnie nie wiele powiedzą.
    Co znaczą te zielone lampeczki "MS" "SHR" "S"
    Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top
    Rafał87xc
    Level 12  
    ktoś się orientuje gdzie można nabyć nie za miliony pompkę wody to thermo top c na 12V (do benzyny ale to pewnie bez znaczenia) jakiś nowy zamiennik (oryginał za pare stowek to za drogo), z używkami to pewnie różnie może być.

Nie mogę zlokalizować gdzie wychodzi przewód z webasta do pompki, patrząc w internetach to gdzieś od dołu pod tymi widocznymi wtyczkami na zdjęciu? Chciałem jeszcze sprawdzić połączenie może coś zaśniedziało na wtykach i nie łączy i zobaczyć czy w ogóle napięcie na pompkę jest podawane.

i jeszcze mnie ciekawi taka kwestia że mam dwa przekaźniki pod maską, jeden to pewnie załączanie nawiewów wewnątrz a drugi od czego może być?
    M.R-V4
    Level 21  
    Rafał87xc wrote:
    gdzie można nabyć nie za miliony pompkę wody to thermo top c na 12V (do benzyny ale to pewnie bez znaczenia) jakiś nowy zamiennik

Wszędzie, motosklepy, Allegro itp. ja zastosowałem taką i działa znakomicie.

Rafał87xc wrote:
    Nie mogę zlokalizować gdzie wychodzi przewód z webasta do pompki

Złącze X5 - UP, jest pod zaslepką
    Rafał87xc
    Level 12  
    ta boscha nie za długa jest? nie wchodzi na rure dolotową powietrza?
    troche przeanalizowałem budowe piecyka i takie kwiatki odkryłem
    Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top
    myślałem że ta rura na drugim zdjeciu zasysa powietrze i dalej przez filterek do piecyka idzie a po zdjęciach sie dopatrzyłem że ona sie urwała i powinna do piecyka wchodzic :/
    ArturAVS
    Temat dotyczy interfejsu diagnostycznego a nie diagnozy poszczególnych ogrzewań i usuwania usterek.
    kuba93125
    Level 10  
    Witam, posiadam Webasto ttv. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest opis pinów złącza X1 w sterowniku (złącze jest 8 pionowe )? Oraz czy jest to webasto cyfrowe czy analogowe, oraz czy jest możliwość przerobienia go na ogrzewanie garażu? Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top
    marmus09
    Level 12  
    Czy istnieje interfejs taki żeby można diagnozować webasto i ebera taki 2w1 ?
    ArturAVS
    Kiedyś widziałem na Allegro taki wynalazek i nawet jakiś czas go używałem do Eberspachera (do Webasto miałem oryginalny).
    ufilipbaranski
    Level 1  
    Witajcie, czy mając taki kabel diagnostyczny będę mógł się połączyć z webasto termo top Z/C ?
    Jesli tak to w jaki sposób - do których pinów się podłączyć.