Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Siena 1,2 2000r - problem ze sprzęgłem

nokian45 16 Apr 2009 10:25 3658 9
    nokian45
    Level 11  
    Problem - cięzko pracujący pedał sprzęgła, usterka wynikła juz po roku użytkowania auta, została wymieniona linka i łozysko, pomogło na krótko, po 150tys wymieniono cały komplet tzn.: linka, docisk, łozysko, niestety ta naprawa też niewiele pomogła i problem sie nasila. po prostu boli już noga od wciskania pedału sprzęgła!!! proszę o podpowiedź gdzie leży problem.
    robotech
    Level 14  
    Proszę odpiac linke i zobaczyc czy sam pedał sprzegła nie pracuje za ciezko(zaciera się) druga opcja to zapieczone tulejki dzwigni łożyska oporowego sprzegła,jest to mozliwe do zweryfikowania po demontażu skrzyni.
    pioart
    Level 38  
    Witam
    Jaki jest objaw czy podczas wciskania sprzęgła odczuwasz jak by pedał wciskał się stopniowo i dość twardo natomiast podczas puszczania słyszysz lekkie jak by chrobotanie?
    Jakie linki zakładałeś oryginalne czy jakieś zamienniki?
    Zobacz jak układa się linka między karoserią a uchem skrzyni
    Pozdrawiam
    nokian45
    Level 11  
    pedał sprzęgła podczas wciskania stawia niewielki opór, który zwiększa się wyraźnie im niżej się on znajduje. nie słychać zgrzytów ani chrobotów. pracuje płynnie. Linka i sprzęgło było wymieniane przez serwis, tak więc prawdopodobnie to jest oryginał.
    robotech
    Level 14  
    Witam.a czy sprzegło w serwisie było wymieniane z tego własnie powodu ,czy poprostu sie zużyło?
    nokian45
    Level 11  
    Auto trafiło do serwisu właśnie z problemem cięzko chodzącego pedału sprzęgła ale stwierdzili też że sprzęgło jest już zużyte i podlega wymianie.
    Po tej naprawie było w miare dobrze.
    pioart
    Level 38  
    Witam
    Coś tak za bardzo nie widzę związku całej sytuacji ze sprzęgłem jako takim, szukał bym usterki w dźwigniach i lince . I tak przyjmijmy że sprzęgło wymienione bo był już na to czas a serwis zadziałał asekuracyjnie i wymienił też linkę . Jak twierdzisz jakiś czas było poprawnie i po jakimś czasie objaw usterki pojawił się znowu tak więc można przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem że winę za tę całą sytuację ponosi linka i chyba trzeba by od niej zacząć bo jest to najtańsze i dość prosta wymiana , ale tu uwaga na rynku jest trochę producentów linek polecam jak najbardziej oryginał / fiat lancia / . Sam pewnego czasu miałem problem tego rodzaju z Sieną sąsiada , i niestety jak zwykle auta psują się w sobotę , sąsiad kupił linkę w sklepie / zamiennik/ no i po jakimś czasie / dwa miesiące a jeździ nie wiele tyle że w ruchu miejskim/ pedał sprzęgła coraz ciężej zaczynał pracować . Już przy wymianie wydawało mi się że pancerz jest troszkę za długi / tak nie za bardzo się układał i był za bardzo ugięty/ no ale nie miałem szansy porównania ze starą bo jak uprzednio linka pękła to pancerza nie znalazłem , została sama linka i ta metalowa część przykręcana do karoserii . Dopiero po wymianie na powiedzmy oryginalna / pancerz bardzo ładnie ułożona , lekki łuk / usterka się nie powtórzyła aż do dnia dzisiejszego a minęły już chyba trzy lata / odpukać jest OK./

Masz możliwość zamieścić zdjęcie tej linki zamontowanej w aucie?
    Przepraszam za nudy
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    nokian45
    Level 11  
    Problem rozwiązany, tak to była linka której pancerz wenątrz popękał i zakleszczał linkę co na zewnątrz nie było widoczne. Mimo wszystko dzięki dość skomplikowanej elementowej budowie linki i tak w innych autach sprzęgło chodzi lżej. Temat uważam za zamknięty.
    pioart
    Level 38  
    No ale chyba linkę to porządną zakupiłeś bo jak nie to w nie za długim czasie będziesz miał ten sam problem , tylko z tą różnicą że będziesz znał przyczynę
    Pozdrawiam